Anvelopele sunt o parte esențială a unei mașini. La ieșirea din fabrica dealer-ului, mașina va avea anvelopele originale montate, însă acestea nu sunt suficiente. Fiecare mașină ar trebui să aibă cel puțin două seturi, unul de iarnă și unul de anvelope vară. Fiecare tip garantează tracțiunea și aderența în funcție de vreme. Structura lor este special concepută pentru a asigura deplasarea în siguranță a mașinii. Există și alte tipuri de anvelope disponibile pentru diferite nevoi și tipuri de drum.
Dată fiind importanța componentei, este necesar să știi la ce aspecte să fii atent atunci când cumperi un set. Informațiile predate la școala de șoferi cu privire la acest subiect sunt insuficiente.Totuși achiziționarea unui set necorespunzător de cauciucuri poate duce la accidente sau probleme de funcționare grave. De aceea, ți-am pregătit un ghid pentru a fi mai bine informat cu privire la acest subiect. În continuare vei citi despre tipurile de cauciucuri existente, cât și despre caracteristicile importante ale unei roți.
Cum să alegi anvelopele?
Dimensiunea anvelopelor este un aspect important. Doar dimensiunile permise de documentația tehnică sunt adecvate sau permise. În caz contrar, te vei confrunta cu sancțiuni de aplicare a legii sau, mai rău, cu probleme tehnice. Dimensiunea este de obicei imprimată pe peretele lateral al anvelopei. Un detaliu foarte important este ca janta montată trebuie să aibă aceeași dimensiune cu anvelopa. Iată un exemplu de notație care apare pe partea laterală a unei anvelope: 195/65R15, unde 195 este lățimea în milimetri, 65 este raportul de înălțime în procente și 15 este diametrul în inci.
Un alt aspect important este indicele de stres. Acesta reprezintă greutatea maximă pe care o poate suporta o anvelopă atunci când este umflată la presiunea corespunzătoare. Este important ca masa totală a mașinii să nu depășească indicele de încărcare totală al roților. Valoarea maximă susținută a masei poate fi mai mică, dar niciodată mai mare. Cu toate acestea, este posibil să montezi roți cu un indice de sarcină mai mare decât este permis pe vehicul.
Indicele de viteză este, de asemenea, ceva de urmărit. După cum sugerează și numele, acest indicator arată viteza maximă care poate fi condusă cu un set de cauciucuri. Depășirea vitezei indicate de anvelopă este interzisă. Cu toate acestea, nu există legi în țara noastră care să sugereze că dispozitivele cu un indice mai mare nu pot fi instalate.
De asemenea, trebuie să știți că anvelopele sunt selectate în funcție de drumurile pe care se circulă. De exemplu, un 4×4 sau un SUV are nevoie de cauciucuri care pot face față terenurilor accidentate și drumului noroios, însă mașină normală are nevoie de cauciucuri de drum.
Marca și clasa anvelopelor sunt, de asemenea, foarte importante. Unele mărci sunt cunoscute pentru fabricarea anvelopelor de înaltă calitate. Clasa se referă la calitatea anvelopelor și aceasta poate fi de trei tipuri: Premium, Mediu și Buget. În funcție de clasă, prețul și calitatea materialelor din care sunt confecționate anvelopele va fi diferit. O marcă populară de cauciucuri este Continental. Aceștia produc cauciucuri atât pentru șosea, cât și pentru circuit sau concursuri.
Tipuri de anvelope
1. Cauciucuri all-season
Acest tip de anvelopă este potrivit pentru o mare varietate de condiții de drum, inclusiv umed, uscat și zăpadă. Cu toate acestea, aceste anvelope nu sunt la fel de potrivite ca cele realizate special pentru utilizare pe timp de iarnă, așa că sunt folosite doar pe zăpadă ușoară.
2. Anvelope de vară
Anvelopele de vară sunt fabricate pentru aderență maximă pe vreme caldă și pe drumuri uscate sau umede. În aceste condiții sunt mult mai potrivite decât anvelopele all-season. De obicei, aceste anvelope de vară se montează primăvara, după ce nu mai sunt ninsori și se dau jos toamna, înainte de prima ninsoare. Dacă mașina este echipată cu anvelope vară și ninge, este recomandat să nu conduci mașina pentru a evita accidentele.
3. Anvelope de iarnă
Acest tip de anvelopă este special conceput pentru zăpadă și gheață. Mașina va avea tracțiune și control mai bune în condițiile respective de circulație. Sunt absolut necesare în iernile mai grele. Anvelopele all-season nu pot face fata unei ninsori mai puternice. În România, dacă nu ai cauciucuri de iarnă de la prima ninsoare abundentă, vei fi amendat. Prin urmare, toți șoferii sunt obligați să se asigure că vehiculele lor sunt echipate cu anvelope adecvate condițiilor meteo.
Există și cauciucuri de nișă. În această categorie se încadrează cele de performanță, de off-road sau cele eco. Cauciucurile de performanță sunt predestinate mașinilor sport, pentru performanțe mai mari la competiții. Cele de off-road sunt folosite de mașini 4×4 sau de SUV-uri, pentru a circula pe teren accidentat, iar cele eco sunt pentru a reduce consumul de combustibil.
Trebuie să ai tot timpul două seturi de cauciucuri. Alege în funcție de nevoile tale și tipul de drum pe care circuli.