Opinia Timisoarei

Cele mai noi reglementari legislative ale Codului Muncii, prezentate agentilor economici din Timis in cadrul unui seminar organizat de CCIAT si ITM

TIMISOARA. Noutatile si modificarlei legislative ale Codului Muncii au fost prezentate agentilor economici din Timisoara si din judet, in cadrul unui nou seminar organizat de CCIAT, in parteneriat cu Inspectoratul Teritorial de Munca, sub egida Prefecturii Timis.

Reprezentantii firmelor au fost informati si instruiti privind modul de aplicare a reglementărilor legislative în vigoare, astfel incat sa intampine cat mai putine dificultati in derularea activitatilor.

Este programul nostru de inițiativă și de instruire, pe care îl organizăm cu toate instituțiile deconcentrate din județ, sub egida Instituției Prefectului Județului Timiș și suntem onorați că și de această dată îi avem lângă noi și lângă mediul de afaceri, Inspectoratul Teritorial de Muncă, partenerul nostru tradițional și de suflet pentru acest eveniment de informare. Vor fi prezentate ultimele modificări legislative vizavi de legislația muncii pe fiecare obiect de activitate”, a spus Mihaela Tomescu, director general al CCIAT.

Noutatile din domeniu au fost explicate de conducerea ITM, care a raspuns apoi intrebarilor venite dinspre reprezentantii mediului de afaceri. Au fost puse in discutie cele mai recente modificari ale legislatiei muncii, reglementarile privind securitatea si sanatatea in munca, dar si detalii privind Registrul General de Evidenta a Salariatilor.

Mă bucur că ne întâlnim din noi și oamenii de faceri au interes pentru activitatea pe care o desfășoară ITM Timiș și pentru modificările legislative. După cum bine știți începutul anului a venit cu niște modificări privind salariul minim pe economie, privind concediile medicale, anul trecut Legea Dialogului Social a fost înlocuită prin Legea 367/2022, în rest valoarea tichetele de masă a crescut. Cam astea ar fi modificările legislative pe care le vom discuta cu cei prezenți și bineînțeles răspundem tuturor întrebărilor care vin spre noi. În 2023 am desfășurat foarte multe campanii, a fost un an greu care s-a încheiat cu aproape 5.000 de controale și sancțiuni în valoare de 11,7 milioane de lei și am depistat 1.152 de persoane care munceau fără forme legale pe raza județului”, a spus Ileana Mogoșanu, directorul ITM Timiș.

Venim în fața mediului de afaceri din Timiș să ridicăm câteva probleme pe care le considerăm deosebit de importante pentru activitatea pe care o vor desfășura în 2024 pe linie de SSM (n.r. securitate și siguranță în muncă). Conducerea ITM Timiș acordă o atenție deosebită acestui domeniu pentru că el înseamnă viață, sănătate, echilibru și progres, liniște și succes în firmă. Aceste obiectivele urmărim și vrem ca în 2024, mediul de afaceri să țină cont. Prevenirea și evaluarea exactă, concretă, obiectivă a riscurilor care duc la producerea accidentelor de muncă, și în mod deosebit a celor mortale, va fi prioritară atât pentru corpul de inspectori de la SSM, cât și pentru mediul de afaceri”, a adaugat Pavel Kasai, director adjunct ITM Timiș.

Ca de obicei, la eveniment au participat si reprezentantii Prefecturii Timis, care si-au aratat sprijinul pentru operatorii economici.

Vă felicit că puneți pe primul plan consilierea și prevenirea infracțiunilor și că aduceți la masă agenți economici, instituții ale statului, servicii publice deconcentrate astfel încât fiecare trebuie să tragem la aceeași căruță și că interesul primordial este de a avea operatori economici care lucrează în condiții de securitate și siguranță și de a avea angajați mulțumiți de condițiile pe care aceștia le oferă”, a spus Sorin Ionescu, subprefect al județului Timiș.

Evenimentul s-a bucurat de o prezenta numeroasa a agentilor economici din Timis, reunind cateva zeci de persoane.

 

Exit mobile version