TIMISOARA. In Timis, avem licee in care numarul elevilor care au reusit sa ia Bacalaureatul a scazut dramatic fata de sesiunea din vara anului trecut sau unitati de invatamant unde, in mod constant, niciun elev nu reuseste sa ia BAC-ul . Cu toate acestea, procentrul de promovabilitate la BAC a crescut fata de vara lui 2013.
O situatie interesanta se regaseste in cazul liceelor ai caror absolventi de anul trecut au sustinut Bacalaureatul in centrul de examinare de la Deta si au reusit sa treaca in numar foarte mare examenul.
Astfel, Liceul din Gataia a avut o promovabilitate de 74% anul trecut, fata de 53,33% anul acesta, cel din Ciacova a avut 83% anul trecut fata de 21,28% anul acesta. La Liceul din Deta procentul a scazut de la 41,94% la 30,47%.
Procentele foarte bune obtinute de elevii care au dat Bacalaureatul in vara lui 2013 in centrul de examinare de la Deta a dus chiar la declansarea unei anchete in acest caz, dar o eventuala fraudare a examenului nu a putut fi dovedita.
Cat despre faptul ca numarul elevilor de la anumite licee a scazut dramatic in 2014 fata de anul precedent, reprezentantii Inspectoratului Scolar Timis au o explicatie:
„O generatie de elevi poate sa difere foarte mult fata de o alta, intr-una candidatii pot fi foarte bine pregatiti, iar in urmatoarea nu. Deplinde foarte mult de elevi, nu doar de profesori sau liceul unde invata” a declarat Francisc Halasz, inspector scolar general adjunct.
Un alt caz special in constituie Liceul Agricol Tehnologic Ortisoara, unde anul trecut niciun elev nu a reusit sa ia Bacalaureatul, iar in acest an situatia s-a repetat.
Tocmai din cauza rezultatelor foarte slabe, Liceul este pe cale sa se desfiinteze si nu a mai primit aprobare pentru organizarea clasei a IX-a in anul scolar 2014-2015. O explicatie pentru rezultatele foarte slabe la Bacalaureat consta in bagajul de conostinte redus pe care l-au avut elevii inca de la inscrierea in clasa a IX-a.
„In generatia care a terminat anul acesta clasa a IX-a au fost 18 elevi. Trei dintre ei au ajuns la acest liceu prin repartizare computerizata, 7 au provenit din radul corigentilor care nu au prins prima sesiune de repartizare, iar alti 8 din randul celor care au repetat clasa. E greu ca in patru ani de liceu sa schimi situatia in mod radical”, a mai spus Francisc Halasz, inspector scolar general adjunct.
Chiar daca in anumite cazuri, punctual, procentul de promovabilitate a scazut sau a ramas la fel de slab ca anul trecut, in general, la nivelul judetului Timis, el a crescut de la 56,09% fata de 55,56% anul trecut. Cresterea are si e a o explicatie mai putin obisnuita:
„Un argument este si faptul ca multi absolventi care nu s-au simtit pregatiti au renuntat sa mai sustina examenul. In Timis am avut aproape 1000 de elevi in aceasta situatie, eu zic ca sunt acei „copii simtiti” care si-au dat seama ca nu au nicio sansa sa ia examenul si au preferat sa nu se prezinte. Daca ar fi dat examenul si ar fi cazut, ar fi tras promovabilitatea in jos …” a explicat Francisc Halasz.
Elevii care nu au dat sau nu au luat examenul de Bacalaureat in aceasta sesiune mai au o sansa la toamna. Exceptie fac cei care au fost prinsi cu telefonul mobil, casti sau fituici in salile de examen si care nu vor mai putea da Bacalaureatul decat in toamna anului viitor.