TIMISOARA. Se anunta un an incarcat pentru timisoreni! In 2016 sunt programate sa inceapa marile santiere ale orasului, urmand sa avem nu mai putin de 3 zone blocate de lucrari fix in zona centrala. Daca credeti ca la Michelangelo ati suferit tare, stati sa vedeti ce va asteapta!
Primele santiere ce vor fi deschise sunt cele pentru pasajele pe sub calea ferata Jiul si Popa Sapca. Lucrarile sunt programate sa inceapa in acelasi timp, licitatiile fiind in plina desfasurare. Daca acestea sunt gata la timp, primarul Nicolae Robu sustine ca santierele pot fi deschise chiar din aceasta iarna, urmand ca, odata ce vine inghetul sa fie oprite lucrarile. Pana in 27 octombrie trebuie se accepta oferta pentru pasajul Jiul, iar pana in 20 noiembrie pentru Popa Sapca.
Asadar, cu siguranta anul viitor cele doua pasaje vor fi in santier, iar lucrarile vor dura ceva vreme. La Popa Sapca ar trebui sa fie gata in 18 luni de la emiterea ordinului de incepere a lucrarilor.
Dar asta nu este tot! Santierelor de pe Popa Sapca si de la Jiul li se alatura altul si mai mare: pentru Inelul I de circulatie, in cadrul caruia ar trebui sa se lucreze si la pasajul auto subteran din Piata Victoriei.
Lucrarea ar costa 6 milioane de euro, din bani publici, conform estimarilor specialistilor. Aici intra si amenajarea pasajului rutier subteran prin fata Operei, pe care ar urma sa circule numai masinile mici. Proiectul initial prevedea ca se va circula pe sens unic pe traseul Piata Marasti – strada Gheorghe Dima – strada Sf. Ioan/strada Paris – pasaj subteran Piata Victoriei – Bv. I.C. Bratianu – strada Hector – Piata I.C. Bratianu – strada Oituz – Piata Marasti. Primarul a anuntat insa ca va transforma in strada pietonala Sf. Ioan, urmand ca pe acolo sa circule doar mijloacele de transport in comun, referindu-se probabil doar la tronsonul Bv. Republicii – intersectia cu Coriolan Brediceanu.
CITESTE SI: Atentie biciclisti! Primaria Timisoara pregateste o ‘surpriza uriasa’ pentru voi, in centru!
Robu a anuntat super-piste de biciclete pe Inel, noi strazi pietonale de la Parcul Catedralei si pana langa Bastion, precum si o parcare subterana cu 700 de locuri sub bulevardul cu palmieri.
„Vom face ca in jurul centrului istoric sa se circule intr-un singur sens, pe minimum 3 benzi de circulatie, pe alocuri chiar pe 4. O banda va fi dedicata transportului in comun. Strada Sf. Ioan va deveni o strada pe care vor circula numai troleibuzele, transportul in comun, altfel va fi pietonala si ea. De acolo, incepand de la Sfantul Ioan si pana la Bastion, totul va fi pietonal. Vreau sa extindem zona pietonala a Timisoarei, asta e o idee mai veche de-a mea, din campania electorala, am enuntat-o atunci prima data, pana in spatele Parcului Catedralei. Deci, de acolo incepand, si pana la Bastion, pe o anumita directie, respectiv pana la Parcul Botanic, cu prelungire prin Parcul Botanic, trebuie sa fie o zona de loisir a Timisoarei. Si acolo vom ajunge, dar nu peste noapte. Insa facem pasi, in ritmul in care ii putem face”, a explicat primarul Timisoarei.
Totodata, intaiul gospodar al orasului a anuntat ca si-ar dori sa implementeze transportul public gratuit pe Inel.
CITESTE SI: Vom avea transport public GRATUIT in tot centrul, la Timisoara! Unde lasam masinile?
Santierul pentru „Reorganizarea circulatiei rutiere pe Inelul 1 de circulatie si reproiectarea infrastructurii rutiere si de transport public” va fi deschis tot in 2016, anunta Robu. Studiul de fezabilitate a fost intocmit deja si se va trece la elaborarea proiectului tehnic, lucrarea urmand sa fie inceputa cu bani de la bugetul local.
Reprezentantii Primariei Timisoara nu stiu exact cu ce se va incepe intai.
„Deocamdata, abia am primit documentatia din studiul de fezabilitate. In 2016 cu certitudine vom avea santier in centru. Eu cred ca se poate face aproape totul intr-un an si poate unele lucruri, care tin de parcarea subterana, spre exemplu, in al doilea”, ne-a declarat edilul-sef.
Ramane de vazut daca autoritatile locale se vor tine de curand si daca intr-adevar cele 3 santiere vor fi deschise la inceputul anului viitor sau chiar mai devreme.