Acestea nu sunt altceva decat o asigurare de viata, de sanatate, pentru nou-nascut. Cu celulele stem se pot vindeca zeci de boli grave, iar daca fiecare persoana isi pastreaza aceste celule, intr-o banca specializata, nu mai are nevoie de un donator, in cazul in care este diagnosticat cu boli ale sangelui mai ales.
In Timisoara exista o singura astfel de Banca de celule stem, este particulara, insa este unica din vestul tarii. Mai avem, in Romania, astfel de institutii in Cluj-Napoca si in Bucuresti, insa multe sunt mamicile care prefera sa pastreze celulele stem ale micutilor lor in strainatate, iar ofertele sunt destul de atractive.
Sunt avantaje si dezavantaje
In primul rand, un avantaj pentru depozitarea grefei, la Timisoara, spre exemplu, pentru cele care nasc in acest oras, este ca datorita timpului scurt scurs pe drum intre sala de nasteri si Banca de celule stem, se pastreaza tot mai multe astfel de celule stem. Daca o mamica alege sa pastreze celulele stem ale micutului ei in strainatate, cu cat mai multe ore se scurg de la nastere pana la Banca, cu atat mai multe celule se pierd. Se ajunge sa se piarda pana la 22% din celulele prelevate, iar numarul celulelor este important in cazul unui transplant. Partea buna a lucrurilor, in ambele cazuri, este ca celulele se pastreaza timp de 20 de ani.
Ce costuri implica
Cat despre costuri, acestea nu reprezinta un efort prea mare, avand in vedere ca tot mai multe viitoare mamici prefera sa nasca „la particular”. Orice mamica poate pastra, contra unei sume, celulele stem ale micutului sau. In Timisoara, se percep trei taxe de 250 de euro si una de 50 de euro, pentru serviciile de logistica, analize, recoltare si procesare. In total 800 de euro. Acestor bani li se adauga inca 30 de euro pe luna, timp de 20 de ani, atat cat au termen de valabilitate celulele prelevate. Bineinteles, suma se poate achita si integral, caz in care se ofera si o mica reducere.
La fel se intampla si in strainatate. Valoarea ratelor difera, insa pretul este cam acelasi peste tot. In Banca de celule, grefele se pastreaza la temperaturi de pana la minus 160 de grade Celsius, iar aici nu intra decat personalul autorizat.
Cum se face recoltarea de grefe
La nastere, medicul specialist recolteaza sangele ramas in cordonul ombilical al nou-nascutului, imediat dupa ce acesta a fost taiat, dar si din placenta. Nu este un procedura durerosa nici pentru mama, nici pentru copil. „Un cuplu trebuie sa fie informat despre serviciile unei Banci de celule stem si sa ia o decizie corecta. Viitorii parinti trebuie sa stie ca stocarea privata ofera o grefa compatibila 100% pentru cel caruia i s-a recoltat si 25% pentru fiecare frate cu aceeasi parinti biologici”, a explicat Ioannis Kountouris, director general al Bancii de celule stem de la Spitalul Athena din Timisoara.
Parerile sunt impartite
Desi primul transplant cu celule stem a avut loc in anul 1988, la noi in tara abia acum isi face loc pe piata aceasta posibilitate de stocare a grefelor din celule. Unele viitoare mamici sunt mai reticiente in privinta utilitatii acestui procedeu si mai retinute atunci cand vine vorba de bani, altele au cautat asiduu cea mai buna varianta de stocare.
„Este ca o asigurare pentru copilul tau, in cazul in care se va imbolnavi pe viitor este util pentru tine, ca mamica sa stii ca poti face ceva pentru a-l salva. Eu le sfatuiesc sincer pe toate mamicile sa se gandeasca la aceasta varianta pentru ca poate salva vieti”, ne-a declarat Adina Musta, o viitoare mamica.
„Nu-i mult, dar nici prea putin. Parerea mea, pe langa aceasta suma pentru celulele stem, viitorii parinti trebuie sa mai fie pregatiti cu bani si pentru nastere. in cazurile in care rh-ul mamei nu este tocmai bun, mai trebuie facut la nastere un vaccin, care nu este prea ieftin. Se strang cam multe, deci totusi trebuie cativa banuti”, a spus si Carmen Miron, o alta viitoare mamica.