TIMISOARA. Experții ESMO (European Society for Medical Oncology) au decis că Centrul OncoHelp al Asociației OncoHelp Timișoara îndeplinește toate criteriile pentru a fi inclus în elita instituțiilor sanitare în care există servicii integrate de oncologie și îngrijiri paliative. Certificarea europeană este valabilă timp de trei ani.
Programul de acreditare ESMO a centrelor desemnate pentru servicii integrate de oncologie și îngrijiri paliative este un proiect inițiat în 2003, cu scopul de a îmbunătăți cercetarea, educația și practica de tip clinic prin stabilirea standardelor pentru dezvoltarea acestor servicii.
În România, de-a lungul timpului, au mai existat doar două unități sanitare din București recunoscute de organizația europeană ca îndeplinind criteriile pentru a se număra printre cele 250 de centre complexe de acest fel din întreaga lume.
Beneficiul principal pe care îl oferă apartenența la această comunitate medicală de top îl reprezintă creșterea calității serviciilor de îngrijiri paliative. Prin acestă nominalizare, medicii OncoHelp, specializați în oncologie, pot beneficia de participarea la programe de pregătire în îngrijiri paliative. Schimbul de experiență se poate realiza în oricare dintre centrele acreditate din lista ESMO, putându-se face cercetare pe durata proiectului. Informațiile pe care specialiștii OncoHelp le primesc de la colegii din alte centre, dar și experiența dobândită vor fi folosite apoi în spitalul de la Timișoara, pacienții fiind, practic, principalii beneficiari, întrucât crește calitatea serviciilor, îndeosebi în domeniul paliației.
„Certificarea ESMO înseamnă pentru noi, ca spital și echipă medicală, confirmarea faptului că îngrijirea pacientului oncologic în tot parcursul traiectoriei bolii sale respectă protocoalele, procedurile și standardele de calitate privind diagnosticul, intervențiile oncologice și îngrijirile paliative integrate în oncologie. De fapt, prin ceea ce facem, înțelegem că totul este despre oameni și pentru oameni, că suntem împreună prin sprijin și performanță medicală în această realitate a poveștii despre tinerețe și bătrânețe, viață, suferință și boală”, spune dr. Dana Nagy, șef Compartiment Îngrijiri Paliative Centrul OncoHelp Timișoara.
Alte beneficii și obiective prin acreditarea ESMO sunt legate de: promovarea integrării serviciilor de îngrijire paliativă în ghidurile naționale existente de îngrijire a pacientului oncologic, încurajarea educației și formării în domeniul îngrijirilor paliative pentru medicii oncologi, precum și pentru alți profesioniști din domeniul sănătății.
„Apartenența Centrului de Oncologie OncoHelp la această comunitate reprezintă un pas înainte pentru oncologia și îngrijirea paliativă din Timișoara, validându-se calitatea serviciilor oferite ca fiind la standarde europene. Este, de asemenea, o recompensă a muncii și a dedicării întregului personal implicat în dezvoltarea centrului oncologic și a sprijinului oferit de toți cei care cred că există viață și dincolo de cancer. De acum, noi oportunități se vor deschide pentru cei care vor să-și lărgească aria de pregătire în îngrijirile paliative, fie că vorbim de colegi care își doresc să observe sau să facă cercetare în alte centre desemnate, fie că ne referim la colegii din alte țări care vor să descopere ce oferă centrul nostru, iar extinderea relațiilor de colaborare cu ESMO și alte asociații și organizații medicale globale nu poate decât să fie de bun augur pentru susținerea dezvoltării serviciilor de îngrijire a pacientului oncologic”, spune dr. Radu Dragomir – medic specialist oncolog Centrul de Oncologie OncoHelp Timișoara.
Compartimentul de paliație din cadrul Centrului de Oncologie OncoHelp Timișoara numără 20 de paturi în regim de spitalizare continuă, dar în unitatea sanitară funcționează și un ambulatoriu de îngrijiri paliative care asigură consulturile medicale.
„În acest moment, România se confruntă cu un deficit major în ceea ce privește numărul de paturi dedicate îngrijirilor paliative și totodată de specialiști care să poată furniza pacienților acest tip de serviciu medical . Chiar dacă compartimentul nostru de paliație este unul dintre cele mai mari din țară, facem cu greu față numărului tot mai mare de solicitări de internare. Îngrijirea paliativă are ca scop îmbunătățirea calității vieții atât pentru pacientul oncologic, cât și pentru familia acestuia, iar pentru a realiza acest lucru, este necesară abordarea cazurilor în echipe multidisciplinare de medici cu competență în îngrijiri paliative, psihologi , asistenți sociali, asistenți medicali și alte categorii de personal dedicat. Asociația OncoHelp a reușit să asigure formarea unei echipe omogene, care să asigure în cele mai bune condiții atât tratamentul și îngrijirea pacienților, cât și consilierea lor și a familiilor acestora. Faptul că Centrul de Oncologie OncoHelp îndeplinește toate criteriile de eligibilitate stabilite de Societatea Europeană de Oncologie Medicală (ESMO) pentru a fi inclus în acest grup distins de centre acreditate pentru oncologie integrată și îngrijiri paliative nu face decât să demonstreze și să certifice profesionalismul cadrelor medicale din spitalul nostru, dar și nivelul ridicat al îngrijirii oferite pacienților”, spune dr. Valeriu Boruga, manager Asociația OncoHelp Timișoara.
Certificarea ESMO pentru Centrul Oncologic OncoHelp va fi decernată în cadrul unei reuniuni la Paris în luna septembrie.