TIMISOARA. Ferestre nespalate cu anii ori sparte, balcoane ruginite si pline de gainat, devenite depozite de vechituri, chiloti atarnati la uscat in vazul trecatorilor, porti nevopsite, vegetatie crescuta pe pervaze – tabloul centrului istoric al Timisoarei, in care locuiesc oameni, care pe langa ca sfideaza un oras intreg pentru ca nu si-au renovat fatadele cladirilor din proprie initiativa, ne arata o alta fata a orasului – aceea a nesimtirii, care nu are nicio legatura cu banii, ci cu altceva.
CITESTE SI: Iti vor da lacrimile de emotie! Film cu Timisoara in 1973! Recunosti locurile? VIDEO!
A trecut euforia traita la aflarea vestii ca Timisoara a castigat titlul de Capitala Culturala Europeana in 2021. Reintorsi cu picioarele pe pamant si scuturati de imagini idilice cu o Timisoara care radiaza de stralucire, primitoare si plina de turisti, ni se infatiseaza realitatea unui oras care in urmatorii patru ani va trebui sa treaca printr-un amplu proces de modernizare pentru a-si castiga definitiv locul in randul marilor orase turistice din Europa Centrala.
Iar cel mai bun loc in care se poate observa discrepanta dintre asteptari si realitate este chiar centrul orasului, zona zero, Cetatea atat de iubita de banateni, ce ar trebui sa primeasca, in 2021, sute de mii de turisti din tara si din strainatate.
Doar ca, o vizita in prezent in centrul orasului, ne poate edifica despre cat de departe suntem de acel obiectiv si cat de mult mai este de facut, in ciuda faptului ca s-au cheltuit milioane de euro din fonduri publice si bani europeni pentru a insufla o noua viata in zona istorica a orasului.
Fara un efort colectiv care sa antreneze nu doar autoritatile locale ci si proprietarii si locuitorii din zonele cele mai frecventate de turisti, Capitala Culturala nu va avea nici pe departe stralucirea sperata. Cert este ca, in 2021, sutele de mii de turisti romani si straini vor vedea o Timisoara asa cum este, cu bune si rele, vor vedea si ceea ce noi, timisorenii, poate ca am incetat demult sa mai vedem la orasul nostru.
Nesimtirea si nepasarea mutor timisoreni care se mandresc ca locuiesc in centru
Nu vorbim aici doar despre fatadele scorojite ale cladirilor, pentru care municipalitatea a pregatit un program de finantare din fonduri publice si care, cel putin teoretic, au acum o noua sansa de a fi reabilitate. Este mai mult vorba despre acele detalii care dezvaluie, mai grav, o atitudine de delasare si dezinteres care n-ar trebui sa
existe in inima unui oras de talia Timisoarei. Vorbim de lucruri care nu necesita nici milioane de euro si nici programe complicate de restaurare, ci mai degraba de un minim bun simt.
Colindand Cetatea, in incercarea de a ne detasa de subiectivismul inevitabil al localnicului care, trecand pe langa
aceleasi locuri zi de zi, ajunge sa nu mai vada decat imaginea de ansamblu, am fotografiat sute de situatii absurde, frapante: termopane de tot felul, cu ramele pline de praf, instalate pe cladirile istorice, geamuri sparte, cabluri atarnand peste tot, improvizatiile de tot felul, zeci de antene parabolice, aparate de aer conditionat amplasate pe fatade, rufele intinse in nasul turistilor si chiar mancarea scoasa pe pervaz, la rece, la doi pasi de Opera!
Fara indoiala, Piata Victoriei va fi inima Capitalei Culturale, locul care va pulsa cel mai mult de viata cultural-artistica. Numai ca ceea ce ar trebui sa fie decorul perfect pentru un spectacol grandios in aer liber este ruinat de detalii.
La parterul Palatului Culturii, infocentrul turistic al Primariei, ce ar trebui sa fie o carte de vizita, are un aspect murdar, neingrijit, vitrinele par a fi nespalate de ani de zile, reclama oficiala se desprinde de ele, fire de curent ies la vedere din pereti si sunt un real pericol pentru trecatori. Cladirea de pe colt, vizavi de Opera, se afla intr-o stare deplorabila iar mansarda este atat de jalnica incat aduce a zona bantuita. Acolo nu mai putin de 123 de proprietari trebuie convinsi sa se apuce de reparatii.
Stalpii de iluminat din Piata Victoriei, desi sunt ei insisi o prezenta inconfundabila in piata, o adevarata marca a ei, sunt plini de excremente de pasari si nu par sa fi fost curatati in ultimii 2-3 ani. Plus ca, o banala mana de vopsea alba ar fi facut minuni pentru a improspata infatisarea lor invechita.
CITESTE SI: Prima schimbare radicala in Piata Victoriei din Timisoara! Ce se intampla cu pavajul? FOTO!
Nici spatiile comerciale nu arata prea grozav. Multe ferestre au pe ele un strat gros de jeg, frontoanele sunt pline de cabluri, ici-colo troneaza reclame luminoase sparte si nefunctionale.
Mai grav este ca, pe masura ce ne apropiem de Catedrala, ies in evidenta blocurile comuniste de pe partea stanga, o prezenta cu adevarat trista care se potriveste ca nuca in perete in ansamblul zonei. Deasupra lor rasar antene de transmisiuni, extrem de inestetice, insa nu ele sunt cea mai mare problema.
Pe la balcoanele, inchise de proprietari, prin tot felul de improvizatii, se vad perdele innegrite, frigidere nefolosite, parabolice ruginite si multe aparate de aer conditionat. Peste toate, foliile de aluminiu lipite pe geamuri completeaza aspectul deplorabil al imobilelor.
Nici in Piata Libertatii imaginea oferita turistilor nu este prea imbietoare. De cand a fost reconfigurata complet, Piata se remarca prin arhitectura cladirilor ce o inconjoara si nu prin copacii si verdeata de odinioara. Numai ca, ceea ce iese in evidenta nu este deloc placut ochiului.
Pe langa fatadele vai de mama lor, se vad manunchiuri enorme de cabluri, unele prinse pe stalpi, altele iesite din pavaj; sar in evidenta geamuri, ferestre, usi, care nu au mai vazut o galeata de apa, n-au fost curatate, vopsite, de ani si ani de zile. Pe stradutele imediat alaturate, portile, intrarile, ferestrele, balcoanele, arata ca intr-un film de groaza.
Cu toate ca este cea mai bine intretinuta dintre Pietele orasului, cu cele mai multe cladiri reabilitate, nici aici nu lipsesc detaliile suparatoare privirii.
Turistului care patrunde in Piata, venind pe strada Alecsandri, i se arata mai intai blocurile din Piata Marasti, a caror infatisare n-are nicio legatura cu splendoarea baroca din Unirii. Din pacate, oricine poate admira rufele intinse la balcoanele blocului din Piata Marasti care sta cu spatele spre Piata Unirii. Cladirile mai inalte de pe strazile alaturate, ies in evidenta prin zidurile scorojite sau netencuite. Apoi mai exista un aspect care nu poate fi pe placul turistilor: gardurile inutile si inestetice, unul din ele stand sa cada, care si astazi inconjoara, partial, cele doua lacasuri de cult din piata, Domul si biserica sarbeasca.
Parte din farmecul descoperirii unui oras turistic este sa-i explorezi, la pas, stradutele, sa-i surprinzi locurile mai putin comune, sa observi viata cotidiana a localnicilor. Aici, centrul Timisoarei are o mare problema, pentru ca turistii, odata ce epuizeaza clasicul traseu Victoriei – Libertatii – Unirii, vor avea parte de o surpriza neplacuta, daca se aventureaza pe strazile laturalnice.
Cu toate ca in Cetate se gasesc multe imobile frumoase, zone pietonale si o puzderie de localuri si terase rasarite ca ciupercile dupa ploaie, ce inveselesc peisajul, la etaj, multi dintre proprietari n-au mai dat o carpa pe geamuri sau o mana de vopsea pe tocarie dinainte de Revolutie. Si-au pus insa aer conditionat, pentru ca stau marturie unitatile ce atarna pe peretii de pe care se desprinde tencuiala.
CITESTE SI: EXCLUSIV! Aeroportul International Timisoara va fi precum Verona ori Bergamo! Ce se intampla chiar acum?
Atunci cand portile imobilelor sunt deschise, spectacolul infiorator din curtile interioare devine accesibil ochiului trecatorilor. Concluzia este simpla: mizeria, delasarea, dezorganizarea sunt la ele acasa in aceste mici universuri, cu propriile reguli, unde ni se infatiseaza conceptia deficitara despre cum trebuie sa arate, pana la urma, un spatiu in care traiesc oameni ai secolului XXI. Trebuie spus ca sunt si exceptii laudabile, pentru ca in ultimii ani s-au refacut multe interioare, dar la acest capitol mai este mult de recuperat.
Asadar, dincolo de mult invocata lipsa a banilor pentru repararea fatadelor, sta aplecarea de gospodar care sfinteste locul si care celor mai multi dintre timisorenii care stau in centrul orasului le lipseste cu desavarsire. Acestia traiesc intr-o realitate paralela cu ceea ce inseamna cartierul Cetate dintr-un oras european ce se va prezenta in 2021 in fata lumii cu ce are mai bun.
Centrul istoric al Timisoarei, prea putin pretuit de cei care il locuiesc, asteapta nu doar milioane de euro sa-si schimbe straiele prafuite, ci si mult mai mult bun simt.
FOTO: Radu Trifan