Dupa nesfarsite schite, dezbateri, laude de sine si conferinte de presa, celebrul Master Plan pe Transporturi al ministrului Ioan Rus este respins la Bruxelles si retrimis la Bucuresti pentru completari si revizuiri.
Comisia Europeana considera ca in Master Planul General de Transport al Romaniei exista in continuare probleme nerezolvate, „fiind necesare eforturi suplimentare” din partea autoritatilor de la Bucuresti pentru imbunatatirea acestui document.
Purtatorul de cuvant al DG REGIO, Sophie Dupin de Saint-Cyr, a declarat miercuri pentru cursdeguvernare.ro ca domeniile care trebuie revizuite sunt cele referitoare la prioritizarea proiectelor de infrastructura propuse spre realizare in perioada 2014-2020.
Pentru a putea accesa finantarea europeana alocata Romaniei pentru proiecte de infrastructura in actualul exercitiu financiar, guvernul de la Bucuresti ar trebui sa modifice Master Planul in concordanta cu ultimile observatii si sa trimita, cel tarziu pana pe data de 9 aprilie, varianta finala spre aprobarea Comisiei Europene.
In ceea ce priveste Strategia de implementare a proiectelor de infrastructura, oficialii de la Bruxelles au recomandat ca aceasta sa fie pusa in acord cu sursele de finantare, cu ordinea de implementare a obiectivelor si cu imprumutul public de 7 miliarde euro aprobat recent de Guvern.
Cum tocmai in aceasta Strategie, Centura de Sud a Timisoarei a fost retrogradata si trecuta, ca prioritate, in urma altor sosele ocolitoare pentru orase mult mai mici, e posibil ca la refacerea documentelor ceruta de Bruxelles sa prindem un loc fruntas.
Comisia Europeana a mai solicitat autoritatilor noastre sa dea asigurari ca acest imprumut nu va pune in pericol tinta de deficit bugetar, semn ca autoritatile de la Bucuresti au putine sanse sa negocieze, asa cum au existat semnale publice, depasirea acestei tinte cu procentul aferent investitiilor in infrastructura.