Construirea institutului si dotarea lui cu echipamente de cercetare performante vor avea loc pana la finele anului viitor.
„In momentul de fata ne aflam in stadiul licitatiei constructorului si al achizitionarii de echipamente moderne, de cercetare. Cele 12 milioane de euro le-am obtinut prin fonduri europene”, ne spune prof. univ. dr. Carmen Panaitescu, directorul Departamentului de Relatii Internationale din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie „Victor Babes” din Timisoara.
Universitatea timisoreana este castigatoarea banilor europeni. In cadrul institutului vor fi angajati 10 cercetatori in domeniu, la care se adauga alte 15 posturi de cercetare ce vor fi ocupate de personal specializat plus normele cadrelor universitare ale Universitatii de Medicina, alte cateva pozitii. In total, numarul celor care vor lucra in cercetare pe celule stem va fi de cateva zeci.
Unicitatea institutului este data de crearea unei „camere albe”, adica a unei incaperi perfect sterile, care va permite in viitor utilizarea celulelor stem in tratamentul bolnavilor cu afectiuni canceroase. Asemenea loc nu se mai regaseste in tara, iar camera alba este singurul spatiu in care pot fi tratate celule si tesuturi aplicabile pe om.
„Institutiile de cercetare din Romania vor primi fonduri suplimentare, avand in vedere calitatea proiectelor depuse”, a precizat la Timisoara Dragos Ciupacu, secretar de stat in Ministerul Sanatatii si Presedintele Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica.
Institutul va avea 5 etaje de cercetare, iar studiile pe celule stem umane vor fi posibile doar in Timisoara, in Romania nemaiexistand alt asemenea loc de cercetare. Institutul va fi singurul si din aceasta zona a Europei.
Pe langa banii de construire a acestui spatiu, cercetatorii in domeniul terapiei celulare din Timisoara participa la mai multe proiecte europene alaturi de specialisti din Germania, Italia si Franta, care le ofera consultanta pentru activitatile de cercetare din cadrul institutului.
Despre construirea viitorului institut, specialistii UMF „Victor Babes” Timisoara au vorbit in cadrul celei de-a 41-a Conferinte Anuale de Imunologie, care are loc la universitatea timisoreana intre 22 si 24 septembrie.
In prima zi a conferintei a fost programata o sesiune speciala, „Celula stem de la studii fundamentale la aplicatii clinice”, dedicata proiectelor europene axate pe utilizarea celulelor stem in medicina regenerativa, in care este implicata echipa UMF, coordonata de prof. Virgil Paunescu.