Rezultatul studiului este veridic, tinand cont ca numarul persoanelor neafiliate religios a crescut vertiginous in unele tari, precum Australia, Austria, Canada, Cehia, Elvetia, Finlanda, Irlanda, Noua Zeelanda si Olanda.
Richard Wiener, membru al Research Corporation for Science Advancement, a precizat ca acelasi model a fost folosit de cercetatori pentru a explica declinul limbilor traditionale. Rezultatele au fost prezentate la intrunirea American Physical Society.
Modelul ia in calcul toate motivele sociale ce duc la aderarea la religie, fiind folosit in explicarea sistemelor dinamice neliniare. Ipotezele care au stat la baza studiului au tinut cont de faptul ca in cazul grupurilor sociale formate din mai multi membri sunt mai atragatoare si de faptul ca grupurile sociale au o utilitate, conferind un anumit statut social.
Cercetatorii au studiat datele referitoare la afilierea religioasa, colectate cu ocazia unor recensaminte din ultima suta de ani in cele 9 state. Conform precizarilor dr. Wiener, in Olanda, de exemplu, 40% dintre cetateni declara ca nu sunt afiliati unei religii.
„In majoritatea democratiilor moderne si laice se observa tendinta in care din ce in ce mai multi cetateni se declara ca fiind neafiliati religios”, spune Wiener.
Cercetatorii au aplicat un model matematic complex, privitor la dinamica sistemelor neliniare, ajustand parametrii pentru beneficiile sociale pe care le obtin cei care se declara non-religiosi, ajungand la concluzia ca situatia este similara in cele 9 tari studiate.