TIMISOARA. La Palatul Buckingham, la castelul din Praga, la San Marino sau, mai aproape, la Alba Iulia, ceremonia de schimbare de garda face parte din viata oraselor. Este un spectacol apreciat de turisti si urmarit cu mare atentie de o multime de oameni. Un eveniment-reper al fiecarei zi, intr-o gramada de orase care si-au pastrat astfel din aerul cetatilor de odinioara.
Timisoara ar putea si ea ingrosa numarul cetatilor care au parte de asemenea ceremonii. Ideea nu este una noua, insa, odata cu schimbarea la fata a centrului istoric al orasului, ea este readusa pe tapet, iar pe calea infaptuirii proiectului s-au facut deja pasi importanti.
Initiativa apartine Asociatiei Eugeniu de Savoya care spera ca in scurt timp timisorenii si turistii care vor trece pragului orasului ce se pregateste sa devina Capitala Culturala a Europei in 2021 sa aiba o noua atractie.
„M-am gandit ca, de la ora 12.00 si pana la ora 14.00, sa facem schimbari de garda din jumatate in jumatate de ora, zilnic, timp de 7 zile pe saptamana. E o ora potrivita pentru ca schimbarea de garda se adreseaza turistilor si va fi organizata in Piata Libertatii„, spune pentru opiniatimisoarei.ro Vasile Sopon, presedintele Asociatiei Eugeniu de Savoya.
CITESTE SI: EXCLUSIV! Aeroportul International Timisoara va fi precum Verona ori Bergamo! Ce se intampla chiar acum?
Uniformele pentru cei care vor asigura schimbarea de garda din Piata Libertatii sunt aproape gata.
„Avem deja 25 de uniforme, care mai trebuie completate cu elemente de echipament. Problema este cea a personalului care sa imbrace uniformele si sa execute miscarile cerute de o schimbare de garda„, dezvaluie pentru opiniatimisoarei.ro Vasile Sopon.
Se cauta voluntari! Ceremonial ca in urma cu 300 de ani pe cand Eugeniu de Savoya elibera Cetatea Timisoarei
Primul gand al initiatorilor proiectului a zburat la militari, insa cooptarea lor in acest eveniment de cursa lunga este ceva mai complicata.
„Am discutat si despre implicarea unor militari, insa acestia au un alt pas decat il aveau cei de acum 300 de ani. Noi vrem sa oferim o doza mare de autenticitate. Militarii au anumite reguli, iar noi trebuie sa asiguram o permanenta„, explica presedintele Asociatiei Eugeniu de Savoya.
Pentru spectacolul din fiecare zi ar fi nevoie de cel putin 30 de oameni. Acestia ar putea fi alesi dintre voluntari.
„Suntem in discutii cu Casa de Cultura a Studentilor, am putea avea studenti. Si mai este o varianta, aceea a voluntarilor. Mi-as dori sa gasim timisoreni dornici sa faca parte din aceasta unitate militara imperiala, care sa poata sa fie prezenti zilnic 2-3 ore, stiti cum e, pana se echipeaza, pana se dezechipeaza…„, adauga Vasile Sopon.
Ceremonialul ar putea incepe si s-ar putea sfarsi cu cate o salva de tun, iar miscarile celor care vor asigura schimbarea garzii se vor face pe muzica.
Cei care fac demersurile pentru ca proiectul sa devina realitate isi propun si o data la care evenimentul sa inceapa in Piata Libertatii din Timisoara.
„Eu sper ca vom putea sa-i dam drumul la 1 Mai, cand incepe vremea buna. Tinta noastra sunt turistii, dar si cetatenii orasului si speram sa vina si sa asiste in numar cat mai mare„, spune optimist Vasile Sopon, presedintele Asociatiei Eugeniu de Savoya.
CITESTE SI: Prima schimbare radicala in Piata Victoriei din Timisoara! Ce se intampla cu pavajul? FOTO!