Funeraliile printului Philip al Marii Britanii, sotul reginei Elisabeta a II-a, care a murit in 9 aprilie la varsta de 99 de ani au loc la castelul Windsor.
Ceremonialul este unul restrans si a fost gandit chiar de catre print.
Sicriul fost scos din locul unde a stat timp de 8 zile si a fost plasat pe un Land Rover, special modificat pentru acest moment.
La inmormantare sunt prezente doar 30 de persoane. Regina si membrii familiei au mers in spatele sicriului. Cei patru copii ai cuplului regal sunt prezenti la funeralii, la fel ca nepotii William si Harry.
Slujba religioasa are loc la Capela Saint George. Cei patru copii ai cuplului regal si nepoții acestuia au mers pe jos in spatele sicriului. Sicriul, purtat de militari din Marina Regala, a fost intampinat in fata intrarii vestice a Capelei Saint George de diaconul de Windsor şi de arhiepiscopul de Canterbury.
Sapca militara şi sabia de ofiter al Marinei Regale care i-au apartinut printului Philip au fost depuse pe sicriu inainte de inceperea slujbei, iar insigna sa de Alteta Regala este depusa in altarul capelei.
Dupa incheierea slujbei religioase, la care asista regina Elisabeta a II-a şi membri ai familiei regale, sicriul va fi depus in Cavoul Regal amenajat in interiorul Capelei St. George, scrie digi24.ro.
La cererea lui Philip, care si-a slujit tara in Royal Navy in cel de-al Doilea Razboi Mondial, sirenele marinei vor rasuna cu apelul „Action Stations” care ii cheama pe marinari la post.
Intre timp, la portile castelului Windsor s-au strans sute de britanici care vor sa ii aduca un omagiu printului Philip.
La ceremonial nu participa premierul Boris Johnson, care a luat aceasta hotarare pentru a face loc membrilor familiei regale.
Va reamintim, printrul Philip a murit vineri, 9 aprilie, la castelul Windsor.
Prinţul Philip, cu origini greceşti şi daneze, s-a născut pe 10 iunie 1921, în Corfu. A fost educat în Franţa, Germania şi Marea Britanie, după ce familia lui a fost exilată când el era copil.
Prinţul Philip al Greciei şi Danemarcei, titlu primit la naştere, s-a înrolat în Marina britanică în 1939. Din luna iulie a aceluiaşi an, a început să corespondeze cu prinţesa Elizabeth, pe care o întâlnise prima dată în 1934. După război, a primit permisiunea regelui George VI să se căsătorească cu Elizabeth.
În iulie 1947, a fost anunţată logodna. El a renunţat la titlurile deţinute şi a fost numit Duce de Edinburgh, Earl of Merioneth şi Baron Greenwich of Greenwich în dimineaţa zilei în care s-a căsătorit – 20 noiembrie 1947.
Regina Elizabeth II şi prinţul Philip au patru copii – Charles, Prinţ de Wales, născut în 1948; principesa Anne, născută în 1950; Andrew, Duce de York, născut în 1960, şi Edward, Earl of Wessex, născut în 1964. Ei au nouă nepoţi – prinţul William, prinţul Harry, Peter Philips, Zara Philips, prinţesa Beatrice, prinţesa Eugenie, Lady Louise Windsor şi James, Viscount Severns – şi şase strănepoţi – Isla Phillips, Savannah Phillips, prinţul George, prinţesa Charlotte şi prinţul Louis, şi Archie.
Foto: bbc.com