De joi, poate fi descarcat certificatul verde european, cunoscut si ca pasaportul COVID, de pe platforma https://certificat-covid.gov.ro. Pot aparea unele probleme sau intarzieri, astfel ca oamenii sunt sfatuiti sa nu se inghesuie sa-l genereze daca plecarea din tara o au programata peste o luna.
E bine sa fie descarcat certificatul COVID cu 5 zile inainte de o plecare. Secretarul de stat in Ministerul Sanatatii Andrei Baciu a spus la Digi24 ca este vorba despre o recomandare valabila pentru vaccinare, nu si pentru testul COVID, si ca acest lucru ajuta la corectarea eventualelor inadvertente aparute in baza de date.
El a dat exemplul unei persoane care isi scrie in platforma numele fara diacritice, iar in acest caz sistemul va recunoaste diferenta dintre CNP si nume si atunci nu va elibera certificatul.
Baciu a precizat ca numele trebuie scris in platforma asa cum apare pe buletin.
„Pot fi chestiuni de acest tip si e bine sa solicitam cat de repede se poate”, a spus secretarul de stat.
Se mai poate circula in UE dupa 1 iulie fara pasaportul COVID?
Da. Andrei Baciu a explicat ca va exista o perioada de tranzitie pana in 12 august, iar pana atunci vor fi valabile actualele documente – adeverinta de vaccinare, dovada testului PCR sau rapid negativ si documentele medicale pentru cei care au avut COVID.
„Dezavantajul acestor hartii este ca nu au cod QR si nu pot fi scanate, asa ca procesul se face manual. Oamenii calatoresc mai mult si daca am verifica 27 de tipuri diferite de documente, persoanei de la punctul de trecere a frontierei ii va fi imposibil sa garanteze ca toate documentele sunt reale”, a spus el.
Eventualele probleme cu certificatul vor putea fi sesizate la un numar de telefon.
Cei care intampina probleme cu eliberarea certificatului verde pot suna la call-center, la numarul de telefon 021.414.44.25.
Pentru cei care nu au acces la internet ori la un computer, aceste certificate vor putea fi eliberate si de catre Directiile de Sanatate Publica, unde au fost deja desemnati oameni sa se ocupe de acest lucru, si, pe viitor, si de catre autoritatile locale.
Cum obtin certificatul COVID oamenii care au facut o doza de vaccin in Romania si cealalta in strainatate?
„Am cerut deja modele de certificate din statele membre europene. Persoana respectiva va suna la call center, va fi indrumata, ne va trimite documentele si echipa tehnica va compara acele documente, sa avem o minima verificare”, a spus Andrei Baciu.
Eliberarea certificatului ar trebui sa se faca ‘instant’, spune Baciu. El adauga insa ca, daca sistemul este foarte solicitat, e posibil sa existe o mica intarziere.
El face un apel la oameni sa nu intre joi pe platforma daca au nevoie sa plece din tara abia peste o luna, pentru a nu bloca serverele, asa cum s-a intamplat cand s-a deschis platforma pentru programarea la vaccinare.
In cazul in care pierdem certificatul COVID nu e nicio problema. Documentul este trimis si pe e-mail, asa ca il putem recupera de acolo. De asemenea, putem intra din nou in plafforma, pentru a-l genera din nou, oricand.
Cum obtin minorii certificatul COVID?
„Trebuie ca un parinte sa completeze si sa solicite documentul. Fix ca la vaccinare”, a precizat secretarul de stat Andrei Baciu.
Ce valabilitate are pasaportul COVID?
Baciu a spus ca pentru cei vaccinati, pasaportul are valabilitate de un an, pentru cei care au test COVID negativ – 72 de ore, iar pentru cei care au trecut prin boala – 180 de zile de la primul test PCR pozitiv prin care le-a fost pus diagnosticul.
Sursa: DIGI24