TIMISOARA. Capitala Banatului trebuie sa devina un oras prietenos, din care oamenii sa nu mai plece. Cei care se ocupa de Asociatia Timisoara Capitala Culturala Europeana sunt convinsi ca vom castiga titlul ravnit de mai multe orase din tara, printre care si Cluj-Napoca.
Membrii Asociatiei TCCE sustin ca lucreaza de zor la dosarul de candidatura, care trebuie depus in 10 octombrie 2015. Directorul asociatiei, Simona Neumann, nu poate sa spuna insa cat de mult a avansat. Practic, in dosar, reprezentantii Timisoarei trebuie sa raspunda la mai multe intrebari, in care sa cuprinda, totodata, si noi proiecte culturale care sa aiba loc in capitala Banatului, in anul 2021, daca orasul nostru castiga titulatura. Oficialii TCCE dau insa asigurari ca manifestarile culturale gandite pentru dosarul de candidatura se vor desfasura chiar daca nu vom castiga titlul de Capitala culturala europeana in 2021. Vorbesc in orice caz despre evenimente nemaivazute in Timisoara pana acum, fie ca sunt concerte inedite, expozitii, vernisaje sau festivaluri. Momentan, acestea nu pot fi facute publice, pentru ca asta ar insemna dezvaluirea unor informatii din dosarul de candidatura.
„Dosarul se face in mai multe runde, trecem de mai multe ori prin intrebarile puse, la toate avem schita de raspuns. Noi am raspuns la toate, acum rafinam raspunsurile, iar pentru partea de program cultural mai avem de lucru si organizam evenimente. Sigur ca avem cu ce proiecte sa mergem in competitie. Vom organiza o informare mai aproape de depunerea candidaturii. Multe proiecte trebuie sa fie noi, ideile pot fi imprumutate de la un oras la altul”, ne-a explicat Simona Neumann.
Reprezentantii asociatiei se lauda cu… chestionare si cu filmulete care ruleaza pe Facebook, dar si cu alte campanii sociale, precum si cu… multi fani pe reteaua de socializare FB. Sustin ca una dintre cele mai importante probleme pe care le are Timisoara este ca specialistii emigreaza si nu raman in oras dupa terminarea scolii.
„Chestionarele pe care le-am facut au fost aplicate pentru a identifica, de exemplu, urgentele orasului. Una dintre cele mai importante probleme a fost faptul ca specialistii din Timisoara emigreaza si nu mai raman dupa terminarea scolii, ci si in domeniul cultral, medical… Noi dorim ca prin efectele Capitalei culturale sa facem un cadru mai prietenos, un oras de care oamenii sa fie mandri, sa le dam sentimentul de mandrie. Am fost la Sibiu recent si am vazut cat de mandri sunt sibienii de ce a ramas dupa anul Capitalei culturale. Acest dosar va fi pregatit in asa fel incat, fie ca vom castiga, fie ca nu, el sa fie valorificat. S-a pus atata energie, proiectele sunt gandite astfel incat in cazul in care Timisoara nu castiga titlul, intreg programul sa fie descompus pe mai multi ani si in fiecare an sa fie realizata o linie de program cu multe proiecte. Deci, practic va exista o coerenta in desfasurarea activitatilor din oras, daca e sa ajungem la asta”, a mai spus Neumann.
Timisoara nu se va retrage din competitie, sustine directorul executiv al asociatiei, pentru ca „stam foarte bine, de ce sa ne retragem?”.
Ce credeti, merita Timisoara titlul de Capitala culturala europeana in 2021? Sau visam prea mult? Simona Neumann, directorul executiv al asociatiei, fiind subiectiva, considera ca avem sanse maxime.
„Sansele sunt extraordinare, orasul are un potential foarte mare, lucru pe care l-am verificat in discutiile cu diversi operatori culturali din afara Timisoarei, care vad mai bine orasul decat suntem noi tentati sa il vedem uneori. Eu sunt foarte optimista, sper doar sa ne tina puterea sa ramanem uniti, pentru ca asta conteaza foarte mult, sa fim uniti ca oras, fiecare, acolo unde este, sa contribuie cu ceva. De la timisoreni asteptam sa raspunda cum au raspuns si pana acum, sa nu oboseasca sa raspunda apelurilor noastre, sa vina la diverse actiuni pe care le organizam si pur si simplu sa participe la ele”, a conchis Neumann.
[poll id=”7″]