Opinia Timisoarei

Chinezii investesc 350 de milioane de euro in combinatul de la Dej! Vezi de ce!

Chinezii isi dubleaza valoarea investitiilor chinezesti din Romania, dupa ce au decis sa investeasca 350 de milioane de euro in combinatul de la Dej. Ei pariaza pe industria romaneasca de cativa ani buni.

Un urias producator de hartie din Beijing s-a angajat acum sa aduca 350 de milioane de euro pentru combinatul de la Dej. Cu aceasta suma se dubleaza valoarea investitiilor chinezesti din Romania, estimate in prezent la aproape 400 de milioane de euro. Pregatirile pentru sosirea chinezilor au inceput inca din iarna. Atunci, un turn inalt de 204 metri a fost doborat. La fel s-a intamplat si cu halele, care au fost demolate de curand.

Acesta este numai inceputul, insa. Combinatul se intinde pe o suprafata de 70 hectare, iar cladirile care au ramas in picioare ar urma sa fie reconditionate si in locul celor demolate sa fie construite altele.

Pentru reconstructia combinatului, care va dura pana in 2014, ar fi nevoie de 2.000 de muncitori sezonieri si abia apoi vor urma angajarile propriu-zise. 1.300 de oameni vor putea gasi aici un serviciu.

Si in Buzau, la Parscov, chinezii au venit cu 150 de milioane de euro. Mai intai, statul chinez a investit intr-o fabrica de tigarete, unde lucreaza 300 de localnici.

Iar afacerile lor infloresc. Investitorii chinezi au ridicat si o fabrica de electronice si electrocasnice, alta in care se prelucreaza lemnul si, in curand, 40 de milioane de euro vor fi transformate intr-o fabrica de producere de componente pentru turbinele eoliene.

Exit mobile version