TIMISOARA. Furiosi pe Primaria Timisoara! 200 de oameni, chiriasi in ultimele blocuri ANL ridicate in oras, acum 7 ani, traiesc un adevarat cosmar. Desi legea le permite sa-si cumpere locuintele, acestia sunt in imposibilitatea de a o face pentru ca Primaria Timisoara nu le intabuleaza.
In plus, tot conform legii, pe masura ce titularii de contracte au implinit varsta de 35 de ani, le-a fost recalculata chiria, de la preturile sociale de la inceputuri la sume chiar si de 12 ori mai mari.
Asa se face ca in blocurile ANL B8-B12 de pe strada Ioachim Miloia din Timisoara, oamenii au ajuns sa plateasca 652 lei/apartament cu 2 camere si 530 lei/1 camera, doar chiria in fiecare luna.
La aceasta se adauga intretinerea care iarna ajunge la peste 500 de lei, din pricina supradimensionarii centralelor termice de bloc, sustin oamenii. Adunand la toate acestea utilitatile, gaz, apa si altele, o familie cu 2 copii ajunge sa plateasca si 1500 de lei intr-o luna doar cheltuielile pentru a sta intr-un apartament social.
Aceasta in conditiile, prin care in programul de sprijin al Guvernului, oamenii au intrat in posesia acestor locuinte dupa o selectie riguroasa, ei trebuind sa indeplineasca o multime de criterii, in special legate de veniturile pe cap de membru al familiei.
In Timisoara, prin programul ANL, pana acum au fost construite 12 blocuri, insa in primele 7, care au fost intabulate, chiriasii si-au putut demult deja cumpara apartamentele. In acestea 5 din urma, insa, lucrurile sunt taraganate de 7 ani.
Oamenii se tem ca la mijloc este miza chiriilor impuse de Primarie, care din cele 80 de apartamente aduna 120.000 de euro pe an. Daca locuintele se vand, primaria mai beneficiaza doar de taxe si impozite, insa acum sumele incasate din blocurile construite de Guvern nu sunt deloc de neglijat. Cu cat ii tin pe chiriasi mai mult in loc, municipalitatea aduna bani frumosi la buget.
In martie 2015 primarul Nicolae Robu dadea asigurari ca e aproape gata procedura de intabulare a celor 5 blocuri ANL. Iata insa ca la un an de atunci, chiriasii n-au primit nicio instiintare despre asta. De ce? Pentru ca nici acum nu s-a realizat operatiunea de intabulare.
„Fusesem dezinformat initial si am spus ca in toate blocurile se pot cumpara toate apartamentele, am verificat si inca nu e rezolvata problema la cateva blocuri, sunt in blocaj cu cumpararea. Acum se vor rezolva, pentru ca s-a semnat contractul cu firma de evaluare, trebuiau facute niste proceduri, cartografieri, prealabile. Nu aveam contract si nu se putea face vanzarea. Asta e explicatia. E pacat ca tinerii au ajuns o parte din ei sa plateasca chiriile majorate. Am dat dispozitii sa se parcurga cat mai rapid, ca sa le cream posibilitatea sa-si cumpere locuintele”, a declarat astazi primarul Nicolae Robu.
In plus, chiriasii ANL mai sustin faptul ca valoarea de inventar a apartamentelor pe care le detin a fost calculata de Primaria Timisoara ilegal, este cea mai mare din tara, si in functie de asta li se calculeaza si lor chiriile.
Ajunsi la disperare, oamenii au intocmit o petitie catre primarul Timisoarei Nicolae Robu, catre consilierii locali si catre parlamentarii de Timisoara cerandu-le sprijinul.
Acestia asteapta ca promisiunea de astazi a primarului sa se materializeze cat mai grabnic. Mai au insa si alte revendicari.
Redam mai jos PETITIA intocmita de chiriasii ANL
Domnule Primar, stimati Consilieri Locali, stimati parlamentari de Timisoara,
Ne adresam dumneavoastra pentru a va solicita interventia de urgenta in rezolvarea problemelor cu care se confrunta cei 200 de chiriasi din blocurile ANL B8 – B12 de pe strada Ioachim Miloia din Timisoara.
Ultimele 80 de apartamente in regim de inchiriere, construite prin Agentia Nationala de Locuinte in Timisoara, au fost date in folosinta in 2009, fara autorizatie de constructie si neintabulate. Chiriasii au primit locuintele atunci fara a fi racordate la utilitati si multi au fost nevoiti sa se mute cu copiii, chiar daca nu aveau curent, apa sau gaz. Daca racordarea la utilitati s-a facut dupa cateva luni, doar dupa cativa ani s-a inceput lent intrarea in legalitate (autorizatii de constructie), iar demersurile pentru intabularea s-au facut abia la finele anului 2015, inceputul anului 2016.
Cu toate acestea apartamentele nu sunt nici azi scoase la vanzare, iar in Timisoara nu se construiesc alte apartamente (ultimele fiind chiar acestea, inaugurate acum 7 ani) din lipsa de fonduri. Daca aceste apartamente ar fi vandute, s-ar strange sume importante si la bugetul local (Primaria beneficiaza de 1%), dar ar fi si un argument in plus ca ANL sa construiasca altele noi.
Inca din 2010 chiriasii aveau posibilitatea sa cumpere apartamentele la pretul stabilit anual, de Guvern, dar in Timisoara acest lucru nu a fost posibil pentru toate blocurile ANL, pentru cele de la B8 – B12 lipsind documentele (respectiv autorizatii/intabulari, evaluari).
Majoritatea titularilor de contract au trecut de pragul de 35 de ani, iar pretul chiriei moment in care chiria a crescut de 10-12 ori din cauza stabilirii unui pret de inventar nerealist de catre primaria Timisoara. Astazi, chiria ajunge la pretul pietei, respectiv 652 lei/apartament cu 2 camere si 530 lei/1 camera (fara alte facilitati).
in plus, pe timp de iarna, intretinerea depaseste 500 lei/lunar/apartament din cauza supradimensionarii centralelor termice de scara si a reglajelor realizate de societatile comerciale angajate de primarie, pe langa nepasarea si lipsa de atitudine a functionarilor primariei care raspund de blocurile ANL.
Lunar, o familie cu 2 copii, cu doua salarii de circa 1500 de lei, adica un venit mediu pe membru de familie de 750 de lei, plateste peste treime din venituri pe chirie si intretinere – intre 1030 si 1150 lei. La acestea se adauga si alte cheltuieli cu utilitati (gaz/curent/televizor/telefon) de minim 400 lei/familie, astfel incat costurile cu intretinere si utilitati ajung la 1500 de lei/familie/lunar, sume care depasesc de cele mai multe ori un salariu.
Stimati alesi,
Credem ca miza acestui blocaj o reprezinta cei aproximativ 10.000 de euro incasati LUNAR din aceste chirii, adica 120.000 de euro an pentru cinci blocuri construite de Statul Roman si pentru care Primaria Timisoara nu a investit nici macar un leu.
in loc sa isi indeplineasca misiunea sociala pentru care au fost construite, blocurile ANL au devenit, din pacate, o vaca buna de muls, pe spatele unor familii de tineri, cu multi copii, caror abia daca le mai ajung banii pana la sfarsitul lunii.
Prin incompetenta si rea vointa a unor functionari, s-a ajuns in situatia absurda in care Guvernul Romaniei, prin Agentia Nationala pentru Locuinte, sa construiasca blocuri de locuinte fara autorizatie! Aceleasi persoane au blocat apoi si au taraganat de aproape 7 ani intrarea lor in legalitate, iar chiriasii ANL au fost impiedicati sa beneficieze de dreptul conferit de lege de a achizitiona apartamentele in care locuiesc. in acest fel, Statul Roman si bugetul national a avut numai de pierdut, pentru ca nu a putut incasa banii rezultati din vanzarea apartamentelor ANL, banii cu care ar fi putut construite zeci de alte apartamente prin programul ANL.
Suntem extrem de ingrijorati pentru ca viitorul programului Prima Casa este foarte incert si vor pierde una din putinele posibilitati prin care ar fi putut sa isi achizitioneze apartamentele. Daca acest program va fi desfiintat sau conditiile vor fi inasprite, chiriasii ANL nu vor putea accesa un credit bancar pentru ca nu au suficiente venituri.
Domnule Primar, stimati functionari din Primaria Timisoara,
in ultimii ani, cheltuielile cu intretinerea, pe timp de iarna, au ajuns la sume de-a dreptul insuportabile. Pentru un apartament cu 1 camera s-a platit in lunile decembrie-ianuarie intre 400-500 lei, iar pentru 2 camere 500-600 lei pe luna, in conditiile in care a fost o iarna foarte blanda. Centralele de bloc au functionat permanent la temperaturi exagerat de mari – temperaturile in apartamente depasesc lejer 26 de grade si ajung chiar la peste 30 de grade, pentru ca apartamentele sunt bine izolat si nu necesita multa caldura – iar chiriasii ANL nu au putut sa dea temperatura mai jos pentru ca nu au niciun acces. Aceste centrale cu probleme sunt gestionate de Primaria Timisoara prin intermediul unor firme despre care nu cunoastem daca au competenta si experienta necesara, deoarece in ultimii 5 ani nu au putut sa gaseasca o solutie. Centralele sunt fie defecte, fie nu functioneaza la parametri normali, iar in ciuda sesizarilor si plangerilor noastre, nu s-a luat nicio masura pentru ca acestea sa fie reglate sau reparate. in mod cu totul si cu totul cinic, in toti acesti ani ni s-a spus de catre reprezentantii primariei si a firmelor de intretinere ca „temperatura din centrale nu poate fi redusa pentru ca aceasta s-ar strica”, iar astfel cheltuielile au fost artificial umflate, pe spatele nostru. Mai mult, stim ca Primaria a investit sume mari de bani in urma cu 4-5 ani in automatizarea acestor centrale, tocmai pentru eficientizarea consumului, dar dimpotriva, de cand s-au adus aceste modificari, centralele functioneaza doar la temperaturi exagerate. Tot atunci li s-a blocat chiriasilor orice posibilitate de a stinge sau regla manual temperatura atunci cand afara au fost temperaturi de peste 10 grade. Prin urmare, doar in ultimele luni facturile la gaz pe fiecare bloc au depasit lejer 5.000 de lei, desi iarna a fost una blanda!
Domnule Primar,
Principala cauza pentru care valoarea chiriei este foarte mare (printre cele mai mari din toate blocurile ANL din tara) este valoarea de inventar complet nerealista pe care Primaria Timisoara o inregistreaza in inventar. Iata cum apare ea in fisele de calcul si cum ar putea sa fie daca ar exista bunavointa:
Dupa cum se poate observa, suprafata unei locuintei de 2 camere, in contabilitate, este de 68,58 mp, ea fiind data de suprafata efectiv utila (circa 56 mp) si cota parte din suprafete comune (diferenta).
Aceasta suprafata se inmulteste cu pretul pe metru patrat evidentiat in contabilitatea primariei Timisoara (2569,57 lei/mp, adica circa 577 euro/mp). Daca raportam acest pret la suprafata efectiva a locuintei, asa cum se intampla pe piata libera, pretul real ajunge la 707 euro/mp! Aceasta este valoare pe care Statul Roman sustine ca a cheltuit-o pentru fiecare apartament ANL, valoare evident umflata artificial.
Daca primaria Timisoara ar fi actualizat valoarea inregistrata in propria contabilitate, potrivit legii, la o valoare mai realista, chiria ar fi scazut semnificativ (la 3% pe an ar fi scazut cu aproape 100 lei). Alte primarii din tara au putut face aceste demersuri, intelegand ca interesul public nu este de a-i stoarce de bani pe tinerii chiriasi, ci de a-i sustine si impulsiona.
In cei 6 ani si jumatate de la darea in functiune, Primaria Timisoara nu a actualizat deloc aceasta valoare, pentru a lua in calcul deprecierea cauzata de imbatranirea rapida a imobilelor (construite din materiale de calitate medie-joasa) si de scaderea pietei imobiliare dupa dezumflarea bulei imobiliare din anii 2008. An de an, Primaria a evitat sa actualizeze in scadere aceasta valoare, desi Legea ii permitea acest lucru, pentru a incasa cat mai multi bani din chirii.
Stimati alesi,
Chiar nu se pot gasi solutii pentru a debloca situatia acestor 80 de familii (peste 200 persoane din care peste 80 de copii)? Preferati sa vedeti acesti cetateni emigrand, in loc sa le dati posibilitatea de a ramane in Timisoara si de a fi un stalp al societatii timisorene? De ce nu luati atitudine si nu va implicati? Pentru ca problema sta exclusiv in birourile Primariei Timisoara, acolo unde vechile naravuri mor greu.
Ce vina au chiriasii ANL ca Primaria Timisoara a permis constructia acestor blocuri fara autorizatie de constructie? Este oare o coincidenta ca domnul Nicusor Miut, seful Directiei patrimoniului la data inaugurarii acestor blocuri construite fara autorizatie si cel care s-a ocupat de aceste blocuri la acea data, este astazi condamnat in prima instanta la patru ani de inchisoare cu executare pentru abuz in serviciu?
Vi se pare normal ca angajati ai Primariei Timisoara ne-au reprosat ca stam pe banii statului si ca daca nu ne convine, suntem liberi sa le parasim? Va atragem respectuos atentia ca noi nu suntem niste asistati sociali ci dimpotriva, beneficiind de un sprijin al statului roman, printr-un program de locuinte al Statului, in care s-a intrat pe baza de concurs, am avut un impuls la inceput de drum, de siguranta de a-si intemeia familii, de a face copii, de a munci si plati taxe si impozite, de a deveni buni cetateni si o parte din viitorul acestui oras si al acestei tari.
Din pacate, nu sunt putini cei care, nemaiputand sa plateasca chiriile si cheltuielile exagerat de mari, au fost nevoiti sa paraseasca apartamentele sau, in cele mai disperate cazuri, sa emigreze.
in loc sa se ocupe cu prioritate de problema blocurilor ANL unde traiesc multe familii de tineri, oameni foarte activi care muncesc si platesc taxe si impozite, care au si multi copii, in loc sa vada in aceasta directie viitorul orasului si a tarii, Primaria Timisoara nu considera ca este o prioritate si amana la nesfarsit rezolvarea acestei probleme.
Stimati alesi,
Prin aceasta petitie noi va solicitam la modul cel mai serios si mai urgent sa luati masuri in urmatoarele directii:
1. Rugam alesii locali – primarul, consilierii locali, parlamentari – sa vina la blocurile ANL sa se intalneasca cu chiriasii si sa constate singuri situatia reala, deosebit de grea, in care se afle cele 80 de familii. Din 3 august 2009, de la taierea panglicii pentru aceste blocuri, niciun ales nu a venit personal sa se intalneasca cu chiriasii.
2. Solicitam Primariei sa deblocheze de urgenta a procedurilor de scoatere la vanzare a apartamentelor ANL B8 – B12 catre chiriasii indreptatiti prin lege si care asteapta de 5 ani ca Primaria Timisoara sa le intabuleze si sa le introduca in legalitate.
3. Solicitam Primarului sa dispuna o ancheta interna pentru a stabili cine se face responsabil pentru faptul ca in Timisoara s-au construit 5 blocuri ANL fara autorizatie de constructie, prejudiciind astfel toate partile interesate – Primaria, ANL si chiriasii.
4. Solicitam Consiliului Local Timisoara sa ceara Primariei clarificari despre modul in care au fost achizitionate centralele de bloc la ANL, intrucat suspectam ca acestea au fost cumparate la preturi nejustificat de mari si prezinta defectiuni de functionare de la bun inceput.
5. Solicitam Primariei sa inlocuiasca de urgenta firmele responsabile cu intretinerea centralelor si verificarea modului deficitar in care s-au efectuat lucrarile de intretinere sau de investitii la aceste centrale, precum si sa dispuna o verificare tehnica independenta a acestor centrale.
6. Schimbarea administratorilor impusi de fosta administratie cu unii selectati de chiriasi, care sa reprezinte doar chiriasii si sa actioneze exclusiv in interesul acestora.
7. Solicitam Primariei Timisoara sa ia masuri urgente pentru reducerea pretului de inventar la un nivel realist si sa actualizeze chiriile pentru a fi suportabile, la fel cum s-a intamplat si in alte orase din tara.
8. Solicitam Parlamentarilor sa intervina pe langa Guvernul Romaniei pentru a urgenta procedurile de trecere a imobilelor ANL B8-B12 din domeniul public al statului in domeniul privat al statului, pentru ca acestea sa poata fi scoase la vanzare, la fel ca restul blocurilor ANL din Timisoara.
Cu stima,
Chiriasii ANL B8 – B12
Petitiei ii este atasat un tabel cu semnaturile oamenilor.