Decizia privind amanarea aderarii Romaniei la Schengen l-a scos din nou in fata romanilor pe presedintele tarii. Basescu a spus ca isi asuma cele intamplate, deoarece el este cel care conduce tara.
Liderii de la Bucuresti au anuntat ca ar vrea ca subiectul aderarii Romaniei la spatiul Schengen sa fie discutat cat mai repede, si anume la reuniunea din 18 octombrie a sefilor de stat si de guvern. Olanda se opune ca aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen sa fie discutata la summitul UE de la jumatatea lui octombrie, apreciind ca nu vede „ce s-ar putea schimba pana atunci”, potrivit ministrului olandez al Imigratiei.
De altfel, Olanda si Finlanda au anuntat, la inceputul dezbaterilor din Consiliul JAI, care se desfasoara la Bruxelles, ca se opun aderarii Romaniei si Bulgariei la Schengen.
Traian Basescu a spus ca, fara nici o legatura cu faptul ca Olanda nu ne vrea in Schengen, Romania va lua masuri foarte dure de control a lactatelor din aceasta tara. seful statului a facut si cateva comentarii referitoare la drogurile legalizate in Olanda si i-a dat si un sfat ministrului olandez al imigrarii: sa incerce sa convinga firmele olandeze „sa nu mai exporte pe firme fantoma din Romania”.
Aici sunt principalele declaratii ale lui Traian Basescu!
– Despre mandatul sau de presedinte, functie in care a stat, pana acum, 7 ani: Mie mi se pare foarte mult, de aceea am propus si sunt dispus sa discut revenirea la un mandat de 4 ani. Toate studiile arata ca este bine sa-ti schimbi locul de munca.
– Am o colaborare foarte buna cu Guvernul si chiar cu partidul din care provin, dar si cu cele din alianta. Asta nu insemna insa ca partidele trebuie sa accepte toate propunerile mele. Atunci cand vorbim despre o propunere cum este reorganizarea administrativa sunt lucruri in care partidele au un interes, iar presedintele are o viziune. Nu le poti armobniza intotdeauna si nimeni nu trebuie sa se supere.
– Se simte orientarea tot mai pregnanta a celor 3 partide din Coalitie catre momentul electoral.
– In momentul de fata, Guvernul este in grafic cu obligatiile asumate. N-as putea spune ca avem scapari, dar ma astept sa fie gata mai repede noul proiect al legii sanatatii. Este clar ca acest sistem de sanatate atat de rigid trebuie transformat.
– Ma asteptam ca acea comisie pentru reviziurea Constitutiei sa lucreze. N-a lucrat.
– Daca stam si o sa vedem actiunile Rompetrol pe o evidenta incetinire economica la nivel global, o sa ne para rau ca am pierdut atatea luni, cand puteam lua un pret mai bun.
– Sunt convins ca lucrurile vor merge inainte, cel putin in partea economica. Exista un risc major de revenire a recesiunii, as vrea ca Guvernul sa compenseze riscul revenirii recesiunii cu crearea de locuri de munca, sa ne faca cat mai putin dependenti de imprumuturile externe, care au devenit tot mai scumpe. (…) Avem posibilitatea sa redeschidem mine de suprafata.
– Intrebat de ce sustine crearea de locuri de munca in mine: Acum un an erau altele prioritatile. Putem face foarte multe locuri de munca, in minerit sunt doar exploatari care au fost oprite. Trebuie redeschise, angajata forta de munca, eventual sprijinite companiile prin Eximbank sa achizitioneze utilaje. Asa am putea sa spunem sa facem o fabrica de rachete, dar ne-ar trebui sute de miliarde.
– As vrea ca cateva mii de locuri de munca sa fie pregatite anul acesta si la anul sa se poata lucra acolo.
– Despre speculatiile care se fac referitor la sustinerea proiectului Rosia Montana: Doar sa fiu prea slab de inger sa ma sperii de atata lucru. N-am de ce sa am complexe in a sustine niste proiecte.
– Despre amanarea deciziei de aderare la Schengen: stiam ca exista o opozitie din partea Olandei. S-a dat toata atentia Olandei. Diplomatia are si ea limitele ei. Nu poti sa spui finlandezului ca tiganii nu au fost in centrul Helsinki-ului. Ce poate sa faca diplomatia cand guvernul constata ca tiganii cersesc agresiv? Acolo e reactia opiniei publice. in Olanda lucrurile sunt mai complicate, e vorba despre implicarea unui partid extremist de dreapta. in programul lor de guvernare veti vedea ca se opun intrarii Romaniei, urmare a aliantei pe care au facut-o cu partidul extremist de dreapta. Trebuie sa obtinem un calendar. De saptamana viitoare intru intr-un proces de a vedea cum putem sa clintim pozitia Olandeza.
– Intrebat cine isi asuma esecul in cazul Schengen: imi asum eu, sunt seful statului. La fel cum imi asum si nefunctionarea justitiei, desi nu ii pot atinge nici cu o floare.
– In momentul de fata, comportament non-european au avut Olanda si Finlanda. Nu ne vom preta la jocuri mici. (…) Un refuz in consiliu duce la realuarea unor proceduri. Nu avem dreptul sa raspundem la o actiune ne-europeana a Olandei cu un comportament ne-european.
– In momentul de fata nu ne-am definitivat strategia de pregatire a consiliului.
– Romania nu are un rege, ci un ex-rege. Obligatia mea e sa apar Constitutia tarii. Eu nu pot intra in acest joc in care sa ma fac ca Romania are un rege, nu ma pot face ca domnul Duda joaca un rol de print consort. Pentru Duda, constitutia e o bazaconie. Nu numai mentalitatea ma face sa resping apropierea de acest joc politic. tara asta s-a sprijinit pe Constitutie din 1992 pana acum. Domnul Duda habar nu are ce scrie in Constitutie. Probabil ar putea afla ca exista solutie constitutionala si poate propune actualului Parlament sa se transforme in constitutanta.
– Sunt pur si simplu revoltat. Nu putem batjocuri Constitutia cum vrem. 80% din romani sunt convins ca vor sa isi aleaga seful de stat. Ce te faci cu monarhia? Ramane unul pe viata?
– Nu cred ca e un act neconstitutional sa mearga sa citeasca un discurs regele in parlament. Cand se considera, parlamentul poate sa creeze consitii ca un personaj sa se adreseze Parlamentului. Nu o sa ma duc la sedinta Parlamentului.
– Duda candida acum un an la presedintie. Sa se hotarasca ce vrea sa fie. E un actor care joaca un rol. Probabil ca nu are nici simtul ridicolului.
– Despre Paleologu: stiu ca e monarhist. Nu am alergie la ideea de monarhie. Pot sa spun ca simpatizeze regimul monarhic. Daca tot ai semnat un act de abdicare pentru tine si urmasii tai…
– Am mare respect pentru ce a facut monarhia. Monarhii romani nu i-au permis revenirea lui Cuza in tara. Eu am fost revoltat cand il fugarea politia pe Regele Mihai prin Aeroportul Otopeni. Azi cred ca a incerca sa te pozitionezi undeva deasupra acestei natiuni, a parea ca esti solutia, nu cred ca reprezinta decenta. de fapt asta ma deranjeaza.