Craciunul este o Sarbatoare a Bucuriei: fulgi mari de nea, zapada multa, clinchet de clopotei, colinde si un Mos batran, batran. Mos Craciun s-a nascut demult, acum multe sute de ani, nimeni nu mai stie cand si unde anume. Dar se stie ca Mos Craciun este ceva magic ce se intampla in fiecare an pe 24 decembrie. De el ne sunt legate cele mai frumoase amintiri ale copilariei si cu totii il asteptam in seara de Ajun sa ne puna codouri sub bradul impodobit. Iata cateva dintre cele mai frumoase povesti despre Mos Craciun, cum a aparut el si cum reuseste in fiecare an sa ne aduca cadourile dorite.
Mos Craciun, mesterul milostiv
Candva, de mult, la marginea unui oras, traia un mester batran care facea jucarii. Tot anul mesterea la ele cu dragoste si rabdare. Erau minunate si nu semanau una cu alta. In Ajunul Craciunului, batranul mester pleca din oras sa-si vanda jucariile. Oameni din acel oras nu erau prea bogati. Mesterul le vindea jucariile pa mai nimic. Dar asta nu-i scadea cu nimic bucuria de a face jucarii de care copiii sa se bucure, dupa datina, in dimineata de Craciun. Pana intr-un an in care…mesterul vanduse toate jucarile si se intorcea spre casa. La marginea orasului s-a oprit sa priveasca o fereasta. Stia ca acolo locuieste o familie saraca si se intreba ce jucarii or fi primit copii din acasta casa.
Trei copi visau cu voce tare:
-Daca am avea un soldatel de plumb, numai unul, ne-ar fi de ajuns…
-Ne-am juca impreuna si nu ne-am certa nici o data pentru el. Batranul stia ca nu mai avea nici o jucarie si tare ar vrea sa le daruiasca macar una. dar ce minune! Tocmai un soldatel de plumb rasarise, nu se stie de unde, in fundului sacului. Si,astfel, dorinta celor trei frati sarmani s-a indeplinit.
In drum spre casa , batranul gandea: ”As vrea sa fac atat de multe jucarii, incat sa daruiesc cate una fiecaruri copil din lume dar mai ales celor sarmani, carora n-are cine sa le cumpere”. Si acum mergand asa , pe ganduri , vazu in zapada un pui de caprioarac care-l privea cu ochi tristi.
-Sarmana faptura , ce te doare?
Se pare ca puiul de caprioara se ranise la un picior. Cum a stiut si cu ce a avut la indemana , batranul i-a legat rana si la ajutat sa se ridice . Atunci faptura aceea gingasa i-a a vorbit cu glas limpede ca si de copil:
-Acum vad ca ai 0 inima buna. Dorinta ti de va indeplini.
Ca din pamant a aparut o sanie fermecata purtata in zbor de niste reni minunati .
Si batranul s-a inaltat cu ei si slava cerului instelat, spre o lume de basme. Chiar si hainele lui saracacioase se preschimbasera in niste haine neobisnuite de culoare rosie. N-ar fi putut spune cat si pe unde l-a purtat sania fermecata. Intr-un tarziu , a simtit cum coboara lin intr-un tinut inzapezit, unde il astepta o casuta cu fereste luminate. O multime de pitici ca si cei din povesti l-au intampinat bucurosi.
Piticii erau harnici si indemanatici, gata sa se apuce de treaba. Materialele se gaseau din belsug, caci, nu se stie cum, se imulteau mereu si nu se terminau niciodata. Iar batranul mester priceput ii indruma pe pitici si impreuna faceau jucarii , mereu mai multe si mai frumoase. Pentru fiecare copil din lume , jucaria pe care si-o doreste.
Mosul ajutat de reni face inconjurul lumii
O alta poveste spune despre Mos Craciun ca de sute de ani imparte cadouri tuturor copiilor, cu sania lui trasa de reni. Dar acest batranel simpatic si jovial, n-a existat intotdeauna. Tot anul, este foarte ocupat sa construiasca jucarii in atelierul sau din Laponia. Mos Craciun este batran, foarte batran… El s-a nascut acum multe sute de ani, nimeni nu mai stie cand si unde anume.
Mos Craciun traieste in Laponia, impreuna cu niste spiridusi care lucreaza in fabrica de jucarii si care construiesc cadourile de Craciun. Tot acolo el primeste scrisorile copiilor. Mosul are urechi si ochi magici, cu care ii aude si-i vede pe copiii din toata lumea si astfel stie cand sunt cuminti si cand sunt rai.
De Craciun toti copiii il asteapta pe Mos sa le aduca darurii, jucarii, carti, dulciuri si alte bunatati. Multi dintre ei ii sciu Mosului si o scrisoare, in care ii spun ca au fost cuminti, au luat note bune, si astepata multe cadouri, insa fiecare va primi dupa merite. Se spune ca, pe vremuri, Mosul le aducea copiilor cuminti multe cadouri, iar celor nazdravani le punea sub brad o nuielusa, semn ca l-au dezamagit si nu vor primi nimic.
De obicei, Mosul intra pe furis, dupa ce copilasii au adormit. Vine pe fereastra sau pe usa, coboara pe horn si lasa darurile langa bradul impodobit.
Casa lui Mos Craciun, asa cum stie toata lumea, se afla la Polul Nord, in tinuturi de zapada si de gheata vesnica. In Ajun, Mosul ajutat de renii care-i mana sania plina de daruri face inconjurul lumii si intra pe cosurile caselor pentru a aseza la bradul impodobit cadourile meritate; copii ii pot pregati o gustare – un pahar cu lapte si biscuiti langa brad pentru ca Mosul sa-si recapete fortele.
Maica Domnului L-a nascut pe Iisus in casa lui Craciun
Mos Craciun este mosul batran, rotofei, cu o barba alba mare, imbracat intr-o haina rosie si care duce in spate un sac mare de cadouri. Legenda spune ca Maica Domnului, fiind cuprinsa de durerile nasterii, i-a cerut adapost lui Mos Ajun. Motivand ca este sarac, el a refuzat-o, dar a trimis-o la fratele lui mai mic si mai bogat, Mos Craciun. Ajunsa la casa lui Craciun, Maica Domnului o gaseste acasa pe sotia acestuia, Craciuneasa si ii cere acesteia adapost.
Craciuneasa nu a stat mult pe ganduri, insa stiindu-si sotul rau si necredincios, nu o primeste in casa si o trimite sa nasca in grajdul vitelor. Apoi, fara sa-i spuna sotului ei, Craciuneasa o ajuta pe Maica Domnului sa-L nasca pe Pruncul Iisus. Afland Craciun, acesta isi pedepseste sotia. Dar Maica Domnului printr-o minune o ajuta pe Craciuneasa sa scape de pedeapsa sotului ei. Craciun, vazand aceasta minune si afland ca in grajdul sau S-a nascut Domnul Iisus, se caieste si ii cere iertare lui Dumnezeu, devenind astfel „primul crestin”. Se spune ca el s-a cait atat de mult, incat a doua zi si-a impartit intreaga avere copiilor saraci si de atunci, in fiecare an, in Ajunul Nasterii Domnului, Mos Craciun vine cu sania trasa de reni, intra pe horn si ne pune sub brad cadourile mult asteptate.
Imaginea lui Mos Craciun, simbolul iernii si al bucuriei
Astazi, imaginea lui Mos Craciun, cu barba alba, burtica si vesminte rosii, calduroase, se afla in mintea oricui. Dar nu a fost intotdeauna asa. Povestea lui Mos Craciun porneste de la „varul” sau, Mos Nicolae. Desi este sarbatorit mai devreme, pe data de 6 decembrie, Mos Nicolae a fost primul simbol al cadourilor. Traditia spune ca Sfantul Nicolae facea daruri saracilor, iar de atunci obiceiul de a darui cadouri de Sfantul Nicolae s-a extins. De aici si pana la Mos Craciun nu a mai fost decat un pas. Deoarece sarbatoarea Craciunului, a Nasterii Domnului, era mai insemnata, iar aluziile privind darurile magilor catre Fecioara Maria si Pruncul ei impuneau daruri in aceasta perioada, s-a ajuns la ideea ca exista si Mos Craciun, care e mult mai batran decat Mos Nicolae, si care imparte daruri mai bogate celor din jur, in special copiilor cuminti.
Avand diverse denumiri in fiecare limba si imagini care variaza de la o zona la alta, in functie de amplasarea geografica sau de cultura regiunii respective, Mos Craciun este pana la urma unul si acelasi, chiar daca nu e mereu reprezentat venind intr-o sanie trasa de reni. La noi, conform traditiei, sania lui era trasa de cerbi, iar in emisfera sudica, Mosul ajunge uneori pe o placa de surf, in acceptiunea moderna. In secolul XIX au avut loc primele reprezentari ale Mosului: un batranel simpatic, dolofan, care imparte cadouri din sania sa trasa de reni. Ulterior, in 1931, campaniile publicitare pentru coca cola il infatisau pe Mos Craciun imbracat in rosu, zambitor si cu o burtica durdulie. Imaginea lui Mos Craciun in rosu este de acum cea mai populara. Inca din 1885 caricaturistul Thomas Nast a stabilit ca Mosul locuieste la Polul Nord, iar mai apoi i s-a gasit si o locuinta reala: in Laponia, in apropiere de orasul finlandez Rovaniemi. I s-a stabilit si varsta: 348 de ani!
In Romania, imaginea lui Mos Craciun a fost inlocuita, in timpul comunismului, cu cea a lui Mos Gerila, (Ded Moroz, adica varianta sa ruseasca). Mosul nu era neaparat imbracat in rosu, insa i s-au pastrat, subconstient, toate atributiile sale de „mos” de pana atunci.
Povestea lui Mos Craciun nu pare sa se opreasca aici. El exista cu adevarat si chiar isi asteapta oaspetii in casuta sa de lemn din Laponia, inainte de a porni sa imparta darurile. De aceea, agentiile de turism organizeaza in fiecare an excursii catre casuta lui Mos Craciun, unde cei mici pot vedea atelierul sau de jucarii, sania, renii si, mai ales, ii pot spune direct Mosului ce si-ar dori de Craciun. Atunci copiii au dovada ca el exista si vor astepta cuminti in fiecare an venirea lui, stiind ca Mosul nu ii va dezamagi.
Cei care nu cred sau nu mai cred in povestea lui Mos Craciun, sunt la fel de emotionati cand vine Craciunul. Aduse sau nu de Mos Craciun, cadourile par ca se aseaza singure sub brad, iar bucuria descoperirii lor este mare.
Spre deosebire de Mos Nicolae, Mos Craciun se arata copiilor, ii ia in brate si vorbeste cu ei, cerandu-le sa spuna o poveste, un cantecel sau sa recite o poezioara. Inainte de venirea lui Mos Craciun, copiii ii scriu scrisori cu ce jucarii si daruri si-ar dori sa primeasca. Mosul primeste scrisorile in Laponia si, in functie de cate boacane si fapte bune a facut fiecare copil pe parcursul anului, decide ce daruri sa primeasca. Mosul are si un rol educativ, astfel iti inveti copilul sa te asculte si sa fie cuminte “Pentru ca altfel nu mai vine Mosul”.