TIMISOARA. Consiliul Judetean Timis a reusit sa finalizeze lucrarile la deponeul ecologic de la Ghizela la sfarsitul verii anului trecut. Ba mai mult, a primit inapoi de la Uniunea Europeana o parte din banii cheltuiti, insa, cu toate acestea, deponeul nu poate fi folosit.
Deponeul de la Ghizela este, in acest moment „la cheie“, insa in zadar totul este pregatit acolo, deoarece nu are cine sa depoziteze gunoiul.
„Nu avem finalizata licitatia de operator, suntem cu lucrarea la cheie, dar avem contestatii. Acesta este minusul cel mai mare, ca nu avem predata in acest moment deponia“, a declarat Constantin Ostaficiuc, presedintele Consiliului Judetean Timis.
In toamna anului trecut, CJT a organizat o prima licitatie pentru firma care urma sa duca gunoiul la Ghizela, la noul deponeu, insa, din cele 3 firme care si-a depus ofertele, doua au fost descalificate pentru ca nu indeplineau conditiile. Reprezentantii uneia dintre ele a facut o contestatie la Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor.
Licitatia a fost reluata, iar cele 3 firme si-au depus din nou ofertele. Pentru ca niciuna dintre firmele care au depus ofertele nu indeplineau nici de aceasta data criteriile din Caietul de Sarcini, una dintre ele a depus din nou contestatie.
„Este vorba despre o firma din Arad care a depus doua contestatii la licitatia pentru deponia de la Ghizela. Termenul de judecata este data de 31 ianuarie 2012. in functie de rezultate, vom actiona in consecinta“, a declarat si Adam Craciunescu, vicepresedinte al Consiliului judetean Timis.
Consiliul Judetean Timis a inceput constructia deponeului ecologic de la Ghizela cu bani de la bugetul judetului, desi proiectul fusese castigat prin programul POS Mediu. Odata cu finalizarea lui, Uniunea Europeana a inceput sa inapoieze, in transe, Consiliului Judetean Timis banii deja investiti.
Intregul proiect care cuprinde: construirea si utilarea deponeului de la Ghizela, construirea statiei de transfer de la Timisoara, a centrelor de colectare de la Jimbolia, Deta si Faget, dar si inchiderea depozitelor de la Parta, Lugoj, Buzias, Sannicolau Mare, Jimbolia si Faget, costa 50 de milioane de euro. Din acesti bani, numai deponeul de la Ghizela costa 21 milioane de euro, din care 16 milioane de euro sunt din fonduri europene, restul de la bugetul central si judetean.
Deponeul de la Ghizela are o capacitate de depozitare de 351.406 metri patrati, din care suprafata primei celule de depozitare a deseurilor este de peste 7 hectare si are o capacitate de 623.000 de metri cubi.
Durata de viata a primei celule este de 5 ani, iar a celorlalte patru cate 9 ani fiecare. Durata perioadei de monitorizare post-inchidere este de minimum 30 de ani.
Gunoiul se depoziteaza in containere care sunt dotate cu biofiltre care distrug microorganismele si atenueaza mirosul. Mai mult, deponeul de la Ghizela este imprejmuit de o perdea forestiera care va impiedica, de asemenea, raspandirea mirosurilor neplacute.