Opinia Timisoarei

Cinema Victoria e gata. Studio si Dacia sunt in lucru, se deschide santierul si la Timis. Vom avea aproape 1600 de locuri pentru spectatori la proiectii de film sau piese de teatru la Timisoara

TIMISOARA. Au fost finalizate lucrarile de modernizare la cinematograful Victoria din Piata Balcescu, iar sala va putea in curand sa primeasca spectatori.

Angajatii firmei care au reabilitat fostul cinematograf au lucrat aproape 3 ani pentru a-l aduce la standarde de secol XXI.

Sala are 200 de locuri, un ecran retractabil, montat la sugestia operatorilor culturali locali, sistem de sonorizare pentru filme, concerte sau piese de teatru.

A fost nevoie de o reabilitare completa inainte de introducerea in circuitul socio-cultural. S-au realizat lucrari care au vizat rezistența constructiei, fatadele exterioare, modernizarea instalatiilor, renovari, lucrari la camera de proiectie, lobby, grupurile sanitare, montare placaje, scaune.

Si holul de la intrare a fost refacut complet, iar in viitor in acest spatiu este planuita amplasarea unei cafenele.

Cinema Victoria va fi primul care va reintra in circuitul artistic, vor rula filme, se vor desfasura reprezentatii, piese de teatru, stand up comedy, teatru studentesc, independent ori alte arte ale spectacolului si dans modern.

 

Faptul ca lucrarile au fost finalizate nu inseamna insa si ca in aceasta sala vor incepe imediat sa fie organizate evenimente culturale. Mai trebuie obtinute avizele de la ISU si Centrul National al Cinematografiei.

Fiecare sala va avea o programare principala, care ii va defini identitatea, si o programare secundara, bazata pe proiectii de film: teatru independent la Victoria, programe cu caracter educativ, in principal pentru publicul tanar, la Dacia, cinema de autor la Studio, muzica si spectacole pentru public larg la Timis, program cu dominanta cultural-sociala, de integrare si dezvoltare comunitara, la Freidorf. Impreuna vor crea un ecosistem complementar, a carui misiune va fi de a oferi acces la o oferta culturala de calitate publicului timișorean, salile și cafenelele din incinta lor acționând ca vectori pentru a dezvolta si fideliza un public nou, si in acelasi timp de a crea un cadru adecvat punerii in valoare a creativitatii artistilor si operatorilor culturali… E vorba despre clasificarea CNC-ului. Ulterior nu vom demara cu un program de 7 zile, ci mai degraba miercuri-duminica deoarece va trebui sa cream un public. Nu ne putem astepta sa se umple sala in fiecare zi. Va trebuui sa cream public si sa il educam sa vina”, a declarat Ioana Dragomirescu, director al cinematografului Elvira Popescu din Bucuresti si consultant al Primariei Timisoara in strategia de reintegrare a fostelor cinematografe in circuitul cultural al orasului.

Lucrarile de reabilitare au costat 9,3 milioane de lei fara TVA.

Start si la reabilitarea cinematografului Timis

Muncitorii au trecut la treaba si la cinematograful Timis. In prima etapa au fost indepartata instalatia electrica si urmeaza sa fie scoase din sala si vechile scaune, dar si tapiteria din sala mare. Interventiile preliminare au inceput si in sala mica de la subsol.

Cinematograful va avea doua sali, una dintre ele va numara 490 de locuri, iar a cea de-a doua 100. Sala mare va avea ecran fix, sistem de sunet pentru cinema si concerte. Sala mica va fi dotata cu trei smart board-uri, sistem de sunet pentru concerte, piese de teatru sau spectacole. Aici va fi refacuta fatada cladirii, va fi amenajata o gradina verticala cu sisteme de iluminat integrate. La parterul cinematografului vor functiona o cafenea, snack-bar, casierie si garderoba. Valoarea investitiei se ridica la 16,1 milioane de lei, fara TVA.

La cinematograful Studio stadiul lucrarilor a depasit 20%. In prezent se armeaza planseul peste subsol si se va turna spre finalul acestei saptamani. In 2023, alaturi de partenerii Primariei Timisoara, acesta va deveni primul cinematograf de arta al orasului. Viitorul hub cultural din centrul orasului va fi dedicat educatiei prin film si productiei locale de film locale. De asemenea, pe noul acoperis se va monta un ecran retractabil, pe structura metalica, o scena pentru evenimente mici, dotate cu sistem de sonorizare, mixer si proiector dedicat si se va construi un bar cu terasa pentru 80 de persoane. Tot pe acoperis vor fi montate o parte din echipamentele tehnice ale cladirii. Valoarea investitiei se ridica la 11,9 milioane de lei, fara TVA.

La Cinema Dacia lucrarile sunt finalizate în proportie de 40 la suta. Sala de spectacole îsi va pastra forma. Scena noua va fi realizata pe structura metalica, cu o deschidere mai mare si cortina retractabila. Pentru a facilita accesul persoanelor cu dizabilitati de vor monta 3 platforme mobile electrice. Toate spatiile se vor dota cu mobilier nou si cu sisteme electronice moderne. Se vor reproiecta si reface în întregime instalatiile electrice, sanitare, termice, de ventilare si climatizare. Se vor reface bransamentele la utilitati.

Interventii se fac si la cinematograful Arta, care a fost dat in administrare Teatrului Maghiar. Acolo urmeaza sa fie reabilitata vechea cladire si sa fie construita una noua. Intre timp, teatrul maghiar va putea folosi pentru spectacole si gradina de vara.

Cinematograful Fratelia este in litigiu si pana la rezolvarea acestuia nu se pot face niciun fel de interventii.

Cinematograful Unirea este singurul care nu are proiect si gazduieste in prezent activitatea unei biserici.

Mai multe gasiti pe pagina de Facebook opiniatimisoarei.ro!

Daca ati fost martorii unui eveniment sau ai unei situatii neobisnuite care ar putea deveni subiect de stire, contactati-ne la redactie@opiniatimisoarei.ro sau pe contul nostru de Facebook

Exit mobile version