Opinia Timisoarei

Ciorile, soarecii si canicula, cei 3 dusmani ai lubenitei din vara asta. Cum explica agricultorii din Gottlob pretul pepenilor din pietele din Timisoara. Video

TIMISOARA. ‘E foarte putina, dar e buna. Speram sa ne scoatem investitia‘. Asta spun producatorii de lubenita din Banat, carora zilele de foc din iunie si iulie le-au dat peste cap recolta. Si nu a fost doar soarele dogoritor. Soarecii si ciorile au contribuit din plin la scaderea productiei. Lubenita stransa insa din camp e dulce, zemoasa si mai buna decat cea de la Dabuleni

20 de tone la hectar in loc de 40, chiar 50 intr-un an bun. Atat spun agricultorii din Gottlob ca au reusit sa obtina anul asta. Suprafata cultivata a scazut si ea dramatic. Asa ca necazul e mare.

Silviu Boldica cultiva de cativa ani lubenita pe 6 hectare. Nicicand nu a avut o productie atat de mica.

Pagubele sunt insemnate din cauza animalelor. Aici avem una gaurita de cioara, dincolo gaurita de soareci si nu mai spun de toate care sunt arse de soare, pe care nu le mai putem valorifica. Se pot vedea si vrejurile care sunt uscate din cauza caniculei si a lipsei de apa„, explica Silviu Boldica, agricultor.

Pepenii care au scapat de animale si pasari infometate s-au clocit pur si simplu in soare.

Din cauza temperaturilor foarte ridicate de anul acesta, astea sunt pagubele. Arsurile solare sunt foarte frecvente in parcela mea. Din cauza temperaturilor si lipsei foarte mare de apa… Toata vegetatia este compromisa„, arata Jonas Wambach, producator de lubenita.

Au fost insa si producatori care au mers pe soiuri timpurii si au recoltat lubenita inainte ca valul de arsita sa acopere Banatul. Iar acum se bucura de ce au reusit sa obtina in camp.

Canicula asta ne omoara. Eu cred ca 30-40 la suta, daca nu mai mult, canicula o sa distruga daca tine…. Aici am avut un soi timpuriu, dar mic. Ala si-a facut treaba cel mai bine. Am avut un soi, nu-i dau numele, de la 3 la 6 kg, dar s-o vandut la strada cu 4-5 lei. Aia o scos toata smecheria asta si or fost doar 500 de plante„, povesteste unul dintre producatori.

Caldurile teribile i-au impiedicat pe cultivatori sa gaseasca si oameni care sa lucreze in camp.

Este destul de dificil, mai ales din cauza temperaturilor de afara. Nimeni nu vrea sa munceasca pe canicula… Muncim de cand se crapa de ziua pana maxim la ora 12.00„, spune Jonas Wambach, producator de lubenita.

O productie mica inseamna si un pret de vanzare mare pe care il afiseaza angrosistii.

De aici, din camp, de langa Gottlob, lubenita pleaca la un pret de 70 -80 de bani pe kilogram. In pietele din Timisoara se vinde si cu 3-4 lei kg. Castigul este evident al intermediarilor.

VIDEO: George Stefanita

De altfel, lubenita de Gottlob este marca inregistrata si este principalul competitor pe piata din Romania al lubenitei de Dabuleni. Nu putini sunt cei care spun ca pepenele de Banat e mai bun decat cel de Oltenia. Scad insa suprafetele de la an la an.

Daca acum 20 de ani aveam in jur de 400 de hectare, acum nu ajungem la 100. Va spun cu oarecare regret pentru ca in aceasta perioada am reusit sa ne cream brand-ul Lubenita de Gottlob. Lumea, cel putin in judetul Timis, era obisnuita deja cu lubenita de Gottlob„, sustine Gheorghe Nastor, primar la Gottlob.

Si, pentru ca pepenele de Gottlob e atat de cunoscut in Banat, are si un festival dedicat. In fiecare an, de Sfanta Maria, pe 15 august, se organizeaza sarbatoarea lubenitei.

Exit mobile version