Specialistii din cadrul Ministerului de Interne asigura ca buletinul electronic nu va fi impus. „Cine nu doreste carte de identitate electronica poate opta pentru una normala, care va fi asemanatoare cu cea electronica, dar nu va contine cipul si amprentele detinatorului“, a explicat Laura Cusa, seful serviciului juridic din Directia pentru Evidenta Persoanelor. Implementarea noilor buletine se va face in mod treptat, in termen de maximum 6 luni de la data emiterii primei carti electronice de identitate, scrie capital.ro.
Memoria inclusa in cip va avea urmatoarele zone: o zona de date cu caracter personal, protejata la scriere/ modificare, astfel incat sa nu fie posibila inscrierea altor date decat cele permise de lege; o zona de date biometrice, la care accesul se face numai pe baza unor certificate digitale eliberate de statul roman si o zona de certificate digitale. Existenta acestor certificate va da posibilitatea titularului de a utiliza „semnatura digitala”, ceea ce pentru documentele electronice echivaleaza cu semnatura olografa aplicata pe documentele tiparite. Accesul la datele necesare crearii semnaturilor digitale va fi permis numai dupa o validare suplimentara de catre titularul cartii electronice de identitate, cum ar fi un numar personal de identificare (PIN).
Chiar inainte de implementare, noile buletine sunt deja contestate.
Un grup de 46 de Organizatii non-guvernamentale au semnat o petitie prin care contesta introducerea buletinului electronic. Reprezentantii acestora spun ca exista mai multe ingrijorari in ceea ce priveste noul act de identitate biometric, deoarece colectarea acestor date incalca drepturile persoanei la viata privata, dar exista si riscul de a aparea furturi de identitate. Reprezentantii MAI sustin in schimb, ca noile documente vor fi foarte bine securizate.