TIMISOARA. Scandal, discutii si reprosuri, pret de mai bine de o ora, in sedinta extraordinara a Consiliului Local Timisoara ce a avut loc marti seara. Doua proiecte de pe ordinea de zi, cele privind publicarea diplomelor de studii si a domiciliilor celor cu functii de conducere in Primaria Timisoara, au starnit adevarate revolte in randul consilierilor.
Pentru ca pare sa le fie frica sa-si arate scolile urmate, cei din USR PLUS au adus drept argumente pasaje din legi pentru a arata ca publicarea diplomelor de studii nu e necesara si, mai mult, adoptarea celor doua hotarari ar fi ilegala, dupa ce proiectele au trecut, cu votul unanim al consilierilor locali din PNL, PSD si PRO Romania. Si au inceput atacurile directe.
Cei de la USR PLUS au subliniat ca pentru locuitorii orasului studiile si domiciliile lor nu sunt importante, ci proiectele cu impact asupra Timisoarei.
„In acest proiect, la schimbarile preconizate si rezultatele asteptate se mentioneaza respectarea legislatiei, doar ca in legislatie sunt mentionate 2 articole care nu au de a face cu publicarea diplomelor. Angajatii pe functii de conducere sunt pe acele functii dupa un concurs si dupa ce au implinit mai multe conditii, inclusiv cele de studii.
In cazul alesilor locali, nu exista obligativitatea legala de a publica diplomele de studii, mai mult, nu exista obligativitatea legala sa aiba acele studii. Prin ideea pe care o induceti, cum ca diplomele conteaza, induceti ca doar cei care au studii merita sa ocupe aceste functii… Despre obligativitatea ca alesii locali sa isi publice Cartea de Identitate pe site-ul primariei, toti am trecut prin procesul de validare a candidaturii de doua ori. Am fost validati de instanta de judecata, una din conditii fiind sa avem domiciliul in UAT-ul unde am candidat si am fost alesi. Daca pe parcursul mandatului unul dintre alesi isi schimba domiciliul din acel UAT, isi pierde mandatul.
Ce informatie noua aduce publicarea Cartii de Identitate? Pot sa existe unele sperante desarte privitor la candidatii la functia de primar, eu zic ca sunt desarte din urmatorul motiv: a fost acceptata candidatura cetateanului Fritz Dominic Samuel de catre Biroului Electoral Timisoara, cu luarea in considereare a resedintei acestuia. Se observa ca potrivit certificatului de inregistrare validat are resedinta in Timisoara pana in 2024. Documentul a fost depus si la dosarul de candidatura.
Mi se pare ca ambele proiecte fac ceea ce se numeste a adauga la lege, or asta e in mod clar motiv de abrogare a hotararii de consiliu in instanta.
Eu nu cred ca timisorenii ne-au ales pentru cate diplome avem noi, ci pentru ce putem sa facem pentru ei„, a spus fosta membra a Partidului Comunist Roman, Rodica Militaru, acum consilier local din partea USR PLUS, care a spus ca a cerut si parerea secretarului general al primariei legat de avizarea de catre serviciul juridic al institutiei.
„As incepe cu transparentizarea. Foarte multe partide chiar asta au spus in campanie, ca ne dorim sa fie transparent. As continua cu observatia doamnei Militaru, care avem impresia ca e de acord cu punctul de pe ordinea de zi, pentru ca nu prea avem ce ascunde. Ne este frica de alegatori, de spioni, de organismele represive?
Eu cred ca ar trebui sa fim mandri de scolile pe care le-am terminat. Eu am terminat Politehnica din Timisoara. Ar trebui sa ne ascundem? Ne ascundem dupa un buletin pe care apare numele si orasul. Ce delict ar fi in asta? Cand scoateti bani de la banca va trebuie buletinul, cand mergeti sa votati va trebuie buletinul. Ne e jena ca suntem din Timisoara? Ce este ilegal?
Nu cred ca am ajuns dupa 30 de ani de asa zisa libertate sa ne comportam ca in comunism. Noi nu avem voie sa ne punem diplomele sa vada alegatorii cine suntem sau actul de identitate? Suntem intr-un film prost? Ce avem de ascuns?„, a replicat Simion Mosiu, din partea PNL.
Schimbul de replici a continuat.
„N-ati inteles nimic din ce am spus. Nu este absolut nimic de ascuns. Este o chestie de a adauga la lege. Nu mi-e teama sa-mi pun buletinul, ca il am pe termen nelimitat, nu mi-e rusine de diplomele mele. Am o diploma de doctor inginer, e obtinuta pe bune, cu zeci de ani in urma. Dar dumneavoastra nu intelegeti despre ce e vorba din punct de vedere legal. Mai cititi, domnule Mosiu, ca cititul nu doare„, i-a raspuns cu obraznicie fosta membra a Partidului Comunist Roman, Rodica Militaru, acum consilier USR PLUS.
„Nu am nimic de ascuns, dar ce relevanta are pentru alegatorul care ne-a votat. Unde s-a scris ca trebuie sa ne punem diplomele ca intr-un galantar si ele sa valoreze ceva?”, si-a sustinut colega de partid consilierul USR PLUS Razvan Stana, cel devenit faimos pentru ca alaturi de Rodica Militaru a initiat hotararea prin care s-a interzis hranitul porumbeilor in Timisoara.
Un alt consilier local a cerut ca diplomele sa fie publicate tocmai pentru a pune punct speculatiilor.
„Este clar ca necesitatea acestor proiecte a aparut legat de ce s-a intamplat in ultimul an in tara noastra. Nu-mi amintesc ca inainte de 2020 sa fi fost scandaluri nationale in care indivizi se declarau absolventi de facultate fara sa fie absolventi, altii sa fie ingineri din anul I. Asa ceva nu s-a intamplat nici pe vremea comunismului si nici dupa. Nu este posibil asa ceva si societatea sanctioneaza foarte drastic insusirea de titluri si de studii fara a le avea. Fara acest background care a aratat ca multi isi doresc sa isi asume niste merite fara sa fi muncit face ca intr-adevar sa ne dorim sa vedem. Oare ce este rau in faptul ca noi dovedim ca in toata primaria si in administratia pe care o pastorim sa aratam ca avem oameni potriviti? Cu ce deranejaza ca noi putem sa ne laudam cu oamenii nostri, cu studiile pe care le au si pozitiile pe care le ocupa? Cred ca ar tebui sa fie un motiv de mandrie. Daca e ceva de ascuns, atunci intelegem. Cred ca dorim doar transparenta si sa ne aratam respectul pentru cei care ne-au votat„, a spus consilierul liberal Stefan Sandu.
Discutiile au continuat pe un ton aprins, iar alesii locali au trecut la atacuri la persoana.
„Mi se pare admirabil ca un fost candidat la functia de primar al Timisoarei sa aiba aceste prioritati pentru cetateni”, a spus userista Paula Romocean la adresa initiatorului celor doua proiecte, medicul Marius Craina, fost candidat la Primaria Timisoara.
„Citez din Legea 544, care spune ca informatiile de interes public pot deveni publice numai in masura in care afecteaza capacitatea de exercitare a functiei publice si sunt curioasa in ce mod afecteaza. Noi nu vom vota acte care sa oblige institutiile statului sa comita astfel de ilegalitati. Este clar o chestie care excede legislatia in vigoare si Constitutia Romaniei. Vad o mica coalitie, haideti sa fim transparenti, chiar daca sunt ilegale.
Va asigur ca timisorenii nu mor de interesul diplomelor si buletinelor. Toate documentele pe care le mentionati aici sunt depuse la dosar, ele exista. In tara plagiatelor si a diplomelor scoase pe banda rulanta este stupid sa ne ascundem. E o tara cu zeci de universitati care elibereaza diplome pe banda rulanta, si asta e prioritatea Timisoarei„, a adaugat Paula Romocean.
„De ce vorbim de diplome intr-o tara in care primari sunt pedofili sau sunt votati. Este un proiect ilegal„, a continuat useristul Razvan Stana.
„Mie, pe de o parte, imi pare bine ca initierea acestor proiecte a starnit astfel de discutii, dar as vrea decenta in Consiliul Local si sa nu ne referim la persoane. Vreau sa va asigur ca sub nicio forma gandul meu nu are legatura cu nicio persoana. Se refera doar la o atitudine pe care primaria Timisoara ar trebui s-o arate fata de restul tarii. (…) Nu e vorba de diplomele pe care le are fiecare dintre noi. Nu este o cerinta, este o initiativa care doreste sa dovedeasca ca nu avem nimic care nu poate fi facut public. Cred ca nimanui nu trebuie sa ii fie rusine de studiile pe care le are„, a spus Marius Craina, initiatorul celor doua proiecte.
Ultimul cuvant inainte de votul proiectelor l-a avut primarul Timisoarei, cel care s-a simtit vizat de aceste hotarari. Pe un ton iritat, acesta i-a certat pe consilierii locali, pe care i-a acuzat de aliante.
„Nu pot decat sa ma declar si eu surprins de aceasta dezbatere despre aceste lucruri care cica sunt minore, dar eu sper ca ce a spus domnul secretar general nu este minor. Aceste proiecte nu vor fi avizate de secretarul general (Caius Suli, un apropiat al lui Dominic Fritz, n.r.) pentru ca nu considera ca sunt legale.
Daca dumneavoastra le veti vota, vor ajunge la Prefectura, care ne va cere sa le revocam pentru ca nu sunt contrasemnate de secretar. Si mai vorbim de transparenta, de alte valori, cand lucrurile sunt destul de clare.
Daca mai exista vreo indoiala de ce a pierdut dl Craina alegerile si PRO Romania, daca mai exista vreo indoiala de ce dl profesor doctor Honoris Causa Robu si PNL alegerile, asta este raspunsul, aici va investiti energia politica, in aceste jocuri. Nu sunt mai mult decat jocuri. Nu exista niciun singur cetatean al Timisoarei care ar fi venit la mine sa-mi spuna ca vrea sa vada diploma si buletinul. Cetatenii vin la noi cu probleme, cu ambitii si asteptari pentru oras si asta e proiect cu care ne risipim timpul?
Bineinteles ca este o ipocrizie, domnule coleg Toanca si domnule coleg Craina, daca spuneti ca nu este despre persoana. Pentru ca stiti foarte bine care este contextul politic al acestor proiecte. Unii nu pot sa accepte o realitate legala, declarata de instanta, ca Timisoara are un primar legitim ales. Exact in acest vid al legitimitatii ati aruncat acestE proiecte si, spre marea mea dezamagire, este si aparat de unii.
Spre deosebire de anumite birouri electorale ale anumitor partide, Biroul electoral al judetului Timis si Biroul Electoral al Romaniei si-au facut treaba si au stabilit cine a castigat alegerile. Si la fel au stabilit despre fiecare de aici. Nu este vorba de transparenta aici, este vorba de un razboi politic penibil al unor persoane care nu pot accepta ca timisorenii au facut o alegere. Si, domnule Sandu, au facut alegerea asta in toata stiinta acestor diplome, pe care le avem, pe care nu le avem, au ales.
Acest proiect nu este despre dumneavoastra, domnule Craina, nu ati propus sa va publicati dumneavoastra diplomele, ci altii.
Asumati-va ca aceste alegeri din septembrie au avut un rezultat si pe partea de primar si pe partea de consiliu local si terminati cu aceste insinuari ca ar fi ceva de ascuns si ceva e necurat aici, si apucati-va de treaba pentru Timisoara„, a indemnat, rastit, primarul Dominic Fritz.
In apararea primarului au sarit mai multi consilieri din partea USR PLUS, care spun ca prin adoptarea celor doua proiecte se incearca, de fapt, o ‘vanatoare de vrajitoare’, iar votul alesilor locali nu face decat sa arate unde se situeaza Romania si Timisoara in acest moment.
Pe de alta parte, pledoaria primarului nu a ramas fara raspuns.
„Nu cred ca e OK sa ne certati pentru felul in care votam un proiect sau altul. Pana la urma, am fost alesi de cetateni, ati fost alesi de cetateni, vom fi judecati. Parca pana la urma nu ar trebui sa ne certati„, a spus, calm, Dan Diaconu, fostul viceprimar al Timisoarei.
In replica, Fritz a transmis „felicitarile mele sa vad cum grupul PNL voteaza in unanimitate cu PSD si PRO Romania. Ma bucur ca ati gasit din nou prietenia„.
In timpul sedintei, i-a fost dat cuvantul si avocatului Claudiu Butuza, cel care a initiat o petitie pentru demiterea primarului Fritz si care le-a sugerat alesilor care nu vor sa isi publice documentele sa publice o declaratie pe proprie raspundere in care sa fie incluse datele din documente.
„Avocatul a spus foarte clar despre ce e vorba. E despre un cetatean german in Romania. Sa va asumati cu cine faceti alianta. Toti cei care au votat sa va asumati din ce colt al societatii vin aceste insinuari, aceste atacuri, aceste proteste in fata casei mele in care stau din 2015. Sa va asumati aceste lucruri”, a incheiat primarul Dominic Fritz.
Intr-un final, dupa mai bine de o ora de circ si replici acide, ambele proiecte care vizeaza publicarea pe site-ul primariei a diplomelor de studii si a domiciliului alesilor locali au fost adoptate cu cate 14 voturi pentru si 12 impotriva. Mai mult, au fost completate si cu obligatia de a-si prezenta diplomele si domiciliile si consilierii locali, nu doar sefii din Primaria Timisoara.
Insa, intrucat secretarul primariei Caius Suli a anuntat ca nu a avizat proiectele si nici nu le va contrasemna, ramane de vazut daca Prefectura judetului Timis le va lua in considerare sau va cere revocarea lor.
De altfel, mai multi consilieri locali au atras atentia ca au existat de-a lungul timpului si alte hotarari nesemnate de secretar care au produs efecte si ca inclusiv instantele de judecata au girat acest lucru.