Opinia Timisoarei

Circulatia pe Canalul Bega in Timisoara ramane inca doar un vis! In urmatorii doi ani nu vor aparea vaporasele pe Bega

 

TIMISOARA. Directia Apelor Banat colaboreaza cu Primaria Timisoara si Consiliul Judetean Timis pentru a gasi solutii de navigare pe canalul Bega, dar in urmatorii ani nu se poate face nimic. Nici spre sarbi nu vom naviga prea curand!

Stefan Sandu, directorul Directiei Apelor Banat, precizeaza ca circulatia pe Bega, in perimetrul Timisoarei, nu este inca posibila. Principalul impediment il reprezinta lipsa infrastructurii de navigatie.

E prematur sa vorbim de vaporase pe Bega. In primul rand este nevoie de un port unde acestea sa stea in timpul noptii. Apoi avem nevoie de o pompa de carburant, de o statie service si asa mai departe. Nu putem pur si simplu sa cumparam vaporase si sa ne plimbam pe Bega”, spune Stefan Sandu.

El adauga si faptul ca Podul Michelangelo este construit la un nivel mai apropiat de luciul apei decat celelalte poduri din Timisoara. Iar acest lucru este o piedica in achizitia de vaporase pentru ca exista riscul ca acestea sa nu poata trece pe sub pod.

Directorul Apelor Banat spune ca mingea este, in acest moment, in terenul autoritatilor locale si judetene, el aratandu-se deschis oricaror sugestii pentru gasirea unei solutii de navigare pe canalul care imparte Timisoara in doua.

Un port ar putea fi construit in zona Solventul, iar circulatia ar putea deveni atat o alternativa la mijloacele de transport in comun, cat si o atractie turistica a capitalei Banatului.

Ecluza la Sanmihai
Stefan Sandu explica si care sunt piedicile ce stau in calea navigatiei pe Bega pana la vecinii sarbi: crearea unui nod hidrotehnic la Sanmihai si a unei ecluze care sa permita trecerea vaporaselor spre Serbia.

In primavara lui 2012 va avea loc licitatia pentru nodul hidrotehnic la Sanmihai, iar daca totul merge asa cum trebuie, 2014 este termenul de executie. Abia dupa finalizarea acestuia putem vorbi despre realizarea ecluzei si, implicit de circulatia spre Serbia”, spune Stefan Constantin Sandu.

Exit mobile version