Echipa de control trimisa de premierul Emil Boc a constatat ca primarul Timisoarei, Gheorghe Ciuhandu, si-a tras sporuri salariale ilegal, ca sefa serviciului Resurse Umane ocupa o functie de conducere fara sa aibe acest drept, ca lucratorii Serviciului de Audit Intern erau platiti pentru nemunca si ca informatiile clasificate sunt gestionate deficitar.
Pe langa acestea, controlul a mai scos la iveala ca directorul Directiei Economice nu a aplicat viza „control financiar preventiv” pe angajamentele legale incheiate de primarie, sau ca seful Directiei de Mediu scoate drept castigatoare dirmele sale preferate, la licitatiile pentru spatii verzi organizate de administratia municipala. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca la baza alegerii unor contracte de achizitii publice nu exista, la dosar, o calculatie reala a valorii estimate.
Drufec Cons CF, firma de casa a directorului Ciupa
Comisia de control a scos la iveala ca desemnarea firmei Drufec Cons CF drept castigatoare a licitatiei organizate, acum doi ani, pentru „Amenajare Parc Zona Uzinei” s-a facut cu incalcarea legislatiei in domeniu. Responsabila de acest lucru a fost comisia de evaluare a ofertelor, numita de primarul Ciuhandu si condusa de Vasile Ciupa, un apropiat al edilului sef si „om de incredere in campania electorala”. Constatarea prin care societatea Drufec Cons CF ar fi obtinut ilegal atribuirea lucrarilor a fost facuta, prima data de catre Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor, la intampinarea depusa de celelalte doua firme com/94P5GKQw7wIt’s been over 12 hours since Orlando Bloom punched justin bieber albums pic. asociate care au fost declarate perdante. Este vorba de Garden Center Grup, asociat cu Eco Horticultura. Comisia lui Ciupa a respins oferta celor doua firme asociate pentru ca aceasta nu ar fi indeplinit cerintele din caietul de sarcini a licitatiei.
„Comisia de evaluare a ofertelor nu a indicat nici prin adresa de comunicare a rezultatului procedurii si nici prin raportul procedurii, care operatiuni din acesta lucrare prezinta elemente de neconformitate cu cerintele caietului de sarcini”, s-a notat in raportul de control, care mai precizeaza ca „aceasta comisie nu si-a exercitat rolul activ pe care trebuie sa-l aiba, in evaluarea ofertelor”.
Astfel ca licitatia a fost castigata exact de firma favorizata de directorul Ciupa (zis si Arendasul), pe calapodul careia s-a facut, de fapt, chiar caietul de sarcini, ca in alte situatii similare, cu lucrari platite numai din bani publici. Intr-un final, dupa contestatii, lucrarea de la Parcul Uzinei, in valoare de peste 1,8 milioane lei, fara TVA, a fost realizata de societatea Garden Center Grup.
Banii timisorenilor umplu conturile firmelor protejate
Seful de la mediu, Vasile Ciupa, agronom de profesie, are o slabiciune pentru cele doua firme private, Drufec Cons CF si Binadalim, pe care le-a promovat cu insistenta sa obtina zeci de lucrari pe bani publici, multe dintre ele platite degeaba. Doar doua exemple in acest sens. Amenajarea curtii interioare de la Liceul de Arte Plastice, clasele I-VIII, de pe Bul. Liviu Rebreanu si Parcul cu Sera de la scoala Generala 3, din Timisoara. Ambele lucrari au costat zeci de mii de euro si se prezinta, astazi, privitorului, prima ca un camp abandonat, iar a doua ne infatiseaza o incinta din care florile au disparut de mult, iar acum locul a devenit un simplu depozit. Ceea ce este de neinteles, este modul discretionar in care „specialistul in coafatul, barberitul si taierea teilor”, Vasile Ciupa, reuseste sa obtina milioane de euro, din bugetul local, pentru firmele pe care le protejeaza, sub obladuirea primarului Gheoghe Ciuhandu.
Din acest punct de vedere, controlul efectuat de inspectorii guvernamentali, a scos la iveala doar o mica parte din „afacerile arendasului”, din bani publici. Cu toate acestea, el este numit in continuare la conducerea comisiilor de licitatie pentru spatii verzi si dispune, dupa cum ii dicteaza intesele, modul in care sa fie realizate Caietele de sarcini pentru respectivele licitatii.
Ultimul episod din serialul „Ciuhandu, urecheat de Corpul de Control al primului-ministru”, va contine modul in care sefii de la Primaria Timisoara, direct raspunzatori de cele consemnate in Raportul de control, au inteles sa remedieze deficientele costatate.