Nimic nu mai sta in calea hotilor, in vestul tarii.
De curand, una dintre cladirile ce erau mandria tarii in trecut a fost devastata complet de mai multi hoti. Cladirea a fost salvata de la demolare odata cu introducerea ei pe lista monumentelor istorice, in 2015.
CITESTE SI: Incendiu de proportii in Banat. O femeie a murit in casa cuprinsa de flacari
Este vorba despre cladirea principala a Putului Central al minei Petrila, care a fost inchisa in urma cu doi ani de zile si care adaposteste o instalatie de extractie veche de peste 7 decenii.
Recent, masina de extractie, care a functionat neintrerupt peste 70 de ani, a fost distrusa de hoti, iar sute de kilograme de cupru au fost furate. Furtul a fost facut public de Andrei Dascalescu, autor al filmului documentar „Planeta Petrila”si Cetatean de Onoare al orasului Petrila.
„Am aflat, de curand, cu profunda tristete si revolta ca hotii au vandalizat masina de extractie din Putul Centru, o bijuterie istorica si tehnica, distrugand motorul electromagnetic si furand cateva sute de kilograme de cupru, pentru a fi valorificate la centrele de fier vechi. Instalatia de extractie a functionat neintrerupt timp de peste 70 de ani, avand un istoric fabulos si fiind o capodopera a tehnicii. Motorul electromagnetic a fost fabricat de Siemens iar montarea instalatiei in Putul Centru a inceput in anul 1943.Va reamintesc ca Putul Centru si masina de extractie fac parte din
patrimoniul industrial national, ansamblul Minei Petrila fiind declarat monument istoric de clasa A. Furtul s-a produs in ciuda faptului ca perimetrul minei este sub paza permanenta, iar accesul in turn fusese blocat prin sudarea unei usi de acces. Din cate am inteles, desi politia a fost sesizata, nu s-a aflat nimic. Avand in vedere ca, foarte curand, arealul fostei Mine Petrila va trece in proprietatea si administrarea Primariei Petrila, fac un apel catre domnul Primar de a clarifica situatia jafului inainte de a semna receptia cladirilor. Domnule primar, nu vorbim despre un (banal) furt de fier vechi, ci despre distrugerea unei capodopere tehnice si istorice, poate cel mai de pret
lucru din intregul ansamblu declarat monument istoric. Consider ca este de datoria mea, in calitate de Cetatean de Onoare al orasului Petrila, titlu pe care mi l-ati acordat acum cateva luni, sa fac acest apel si sa atrag atentia, in mod public, asupra acestui subiect extrem de grav”, se arata in scrisoarea deschisa, publicata de Andrei Dascalescu.
Citeste mai multe: AICI