TIMISOARA. Dupa mai bine de doi ani de munca, restaurarea cladirii care adaposteste Colegiul Tehnic Emanuil Ungureanu se apropie de final. In aceste zile, se fac ultimele retusuri. A mai ramas cam o saptamana de munca, estimeaza constructorii.
Structura de rezistenta si intalatiile sunt gata de multa vreme, iar elementele de arhitectura pe ultima suta de metri, in aceasta perioada incheiindu-se amenajarile interioare, finisajele.
Lucrarile au fost executate de asocierea Constructim SA – lider, Extra-Prompt SRL si Atelierul Arhitext SRL, avand ca subcontractanti: CBM Elpro Instal, Prodao Ing si Bioconect, cu fonduri europene castigate in 2019, pe un proiect pentru care primii pasi au fost facuti in 2014-2015.
Odata cu receptia cladirii, Primaria Timisoara trebuie sa se ocupe de mobilarea si dotarea salilor de clasa. Ramane de vazut daca aceasta operatiune se va finaliza inainte de inceperea scolii, in septembrie, pentru ca elevii sa inceapa cursurile in imobilul complet renovat.
Municipalitatea a cumparat banci si scaune, cuiere, birouri si catedre, dar si bancute pentru vestiar si dulapuri, table magnetice si aviziere. Sunt prevazute si calculatoare, table interactive, imprimante si copiatoare. Toate aceste dotari costa peste 1 milion de lei cu TVA.
Povestea unei scoli cu o istorie de 125 de ani
Construirea cladirii Liceului Emanuil Ungureanu a inceput in 1899, dupa planurile intocmite de arhitectul Albert Vigh. Imobilul a fost edificat de antreprenorul timisorean Eduard Reiter.
A fost prima cladire ridicata pe locul fostelor ziduri si bastioane ale cetatii din vecinatatea castelului Huniade, care fusesera daramate cu putin timp inainte.
Fosta scoala oraseneasca de meserii, astazi Colegiul Tehnic „Emanuil Ungureanu”, are o fatada realizata în stil clasic si o intrare marcata de trei arcade. Daca parterul iese în evidenta prin bosajele realizate pe zidarie, cele doua etaje sunt decorate cu pilastri terminati in capiteluri corintice. In interior s-au amenajat spatii mari si luminoase, pe langa salile de clasa fiind prevazute atelierele necesare si multe alte anexe.
Cladirea a fost inaugurata la 1 septembrie 1900, in prezenta ministrului maghiar al Educatiei, si s-a dovedit a fi extrem de folositoare orasului, caci numarul ucenicilor a crescut de la an la an. Intre cele doua razboaie mondiale, aici a functionat singura scoala de arte si meserii care pregatea mestesugari pentru intreg Banatul si la care veneau tineri din tot vestul tarii.
In timpul regimului comunist. liceul a fost transformat in scoala medie tehnica pentru electroenergie si electrotehnica, dobandind, in 1958, numele de Scoala „Electromotor”, iar în 1975 a devenit liceu industrial, pastrandu-si acelasi nume. De mai multi ani a devenit colegiu si poarta numele faimosului avocat Emanuil Ungureanu, scolit la Budapesta si filantrop, om politic care a militat pentru invatamant si cultura si care si-a donat averea pentru construirea bisericii ortodoxe din Iosefin, pentru ridicarea Catedralei Mitropolitane si pentru Casa Nationala a Educatiei.
sursa foto: mercytimisoara.com