TIMISOARA. O cladire falinca odinioara e lasata sa-si dea obstescul sfarsit in zona Piata Traian din Timisoara. Posibilitati ca ea sa mai fie salvata nu mai exista, tinand cont ca anul trecut acoperisul s-a prabusit cu totul, iar zidurile ramase in picioare sunt extrem de subrede. Bucati din ele cad intruna pe trotuar, aproape de un semafor unde opreste si tramvaiul, iar localnicii se tem de o nenorocire.
Politistii locali n-au stat cu mainile-n san. Au mers de mai multe ori la casa de pe strada Ion Mihalache nr. 5 si i-au aplicat proprietarului nu mai putin de 12 amenzi pentru neintretinerea cladirii, dar si pentru protectia mediului.
„Cladirea in cauza, al carei proprietar s-a schimbat recent, se afla intr-o avansata stare de degradare, constituind un real pericol pentru cetateni, deoarece exista riscul sa se prabuseasca peste trecatori si, de asemenea, este nesalubrizat reprezentand si un focar de infectie in zona. Proprietarul actual al cladirii, SC Ravasi Energy SRL, s-a declarat nemultumit de situatia in care se afla, si anume aceea de a fi sanctionat in mod repetat, cu atat mai mult cu cat acesta a prezentat documente in care se arata ca a efectuat demersuri pentru desfiintarea cladirii in cauza, primind insa aviz negativ din partea Directiei pentru Cultura a Judetului Timis, deoarece imobilul face parte dintr-o zona istorica. Mai mult, in urma expertizei tehnice efectuate la solicitarea proprietarului, expertii recomanda desfiintarea constructiei, punandu-se mai presus de toate siguranta cetatenilor. Politia Locala Timisoara a transmis la randul sau Directiei pentru Cultura a Judetului Timis documentatia detinuta si rezultata din verificarile efectuate la fata locului din care reiese starea avansata de degradare a imobilului, expunand pericolul iminent de prabusire care ar putea provoca accidente inclusiv pierderi de vieti omenesti. in acest context s-a solicitat analizarea situatiei cat mai rapid si corect posibil. Politia Locala Timisoara va lua in continuare masurile legale si va monitoriza situatia imobilului in cauza pana la eliminarea tuturor efectelor posibile generate de mentinerea cladirii in actuala prezentare„, se arata intr-un comunicat al Politiei Locale.
In urma cu mai bine de un an, viceprimarul Traian Stoia spunea ca proprietarul asteapta doar ca imobilul sa se prabuseasca singur pentru ca interesant este doar terenul de sub el, care e valoros.
Ruinele de azi au adapostit candva o carciuma faimoasa in intreg Banatul
Mai putin cunoscut este faptul ca la parterul cladirii a functionat si un restaurant faimos: „Trei regi” sau „Trei crai„, datand din secolul al XVIII-lea, loc de intalnire al protipendadei din cartier, care a dainuit insa cu succes si pe vremea comunistilor. De altfel, si strada se numea, cu multa vreme in urma, Trei Regi, Harom kiraiy ut sau Drei-Koniggasse.
„Pe partea dispre biserica, la parter, a fost restaurantul Trei regi. Frumos local. Noi am pus oglinzile care imbracau peretii pana sus. Era acolo si o parte dintr-o locomotiva, ca ornament. Iar barul arata superb, lucratura veche, se vedea pe ea. Mare pacat, acum sigur o sa cada. E prea tarziu sa se mai poata face ceva …” , povesteste proprietarul unui atelier de inramari de langa cladirea paraginita.
Se spune ca inflorirea localurilor din zona a inceput in momentul in care s-a dat o dispozitie conform careia, in Cetate, servirea bauturilor alcoolice era interzisa duminica, iar oamenii si-au cautat alte locuri in care sa se distreze.
Restaurantele din zona aveau mese de biliard, piste de popice, gradini de vara sau sali separate pentru jucatorii de carti, iar unele dintre ele aveau chiar si scene pe care se tineau spectacole de teatru.