TIMISOARA. In zona Piata Traian o cladire falinca odinioara isi traieste ultimele zile. Posibilitati ca ea sa mai fie salvata nu mai exista, tinand cont ca, de curand, acoperisul s-a prabusit cu totul, iar zidurile ramase in picioare sunt extrem de subrede. O bucata din ele a cazut chiar pe trotuar, langa un semafor unde opreste si tramvaiul, iar locuitorii din zona se tem de o nenorocire.
Starea imobilului, situat pe strada Mihalache nr. 5, este cunoscuta si reprezentantilor Primariei Timisoara.
Nu demult, viceprimarul Traian Stoia afirma ca imobilul respectiv, aflat in proprietatea unei firme italiene, a fost lasat intentionat sa se degradeze, pentru ca mai interesant este terenul de sub el, pe care se poate ridica o alta constructie, dupa ce s-ar obtine declasificarea din zona imobilelor istorice in Piata Traian.
Si chiar daca situatia imobilului este cunoscuta, masuri concrete nu s-au luat. Asa s-a ajuns in situatia in care, in jumatate de an, acoperisul s-a prabusit de tot, iar ramasitele zidului cazut in strada zac acolo fara ca nimeni sa se deranjeze macar sa elibereze trotuarul.
Locuitorii din zona cred si ei ca este vorba despre actiuni intentionate.
„Casa asta nu a avut zidurile fara tencuiala, cum le vedeti acum. Nici nu a cazut tencuiala de la sine. Era inca locuita cand au venit cu schele, au dat jos tencuiala, ziceau ca o refac. Pe urma au luat schelele si au lasat-o asa, au fost nevoiti sa plece si cei care mai stateau acolo ….Era revendicata, retrocedata, probleme din astea”, spune un vecin.
„Acolo unde-i gaura aia mare, la parter, era o poarta masiva, de lemn, grea … Sa nu credeti ca a plecat sigura. S-a demontat ce s-a demontat si, dupa ce unii au vazut ca-i parasita, au venit si-au furat ce s-a putut, tigle, grinzi, usa termpoan de la alimentara care a functionat la parter, tot s-a dus …”, adauga un altul.
Ruinele de azi au adapostit candva o carciuma faimoasa in intreg Banatul
Mai putin cunoscut este faptul ca la parterul cladirii a functionat si un restaurant faimos: „Trei regi” sau „Trei crai„, datand din secolul al XVIII-lea, loc de intalnire al protipendadei din cartier, care a dainuit insa cu succes si pe vremea comunistilor. De altfel, si strada se numea, cu multa vreme in urma, Trei Regi, Harom kiraiy ut sau Drei-Koniggasse.
„Pe partea dispre biserica, la parter, a fost restaurantul Trei regi. Frumos local. Noi am pus oglinzile care imbracau peretii pana sus. Era acolo si o parte dintr-o locomotiva, ca ornament. Iar barul arata superb, lucratura veche, se vedea pe ea. Mare pacat, acum sigur o sa cada. E prea tarziu sa se mai poata face ceva …” , povesteste proprietarul unui atelier de inramari de langa cladirea paraginita.
Restaurantul „Trei regi„, alaturi de „Andrassy” si „Ursul Negru” erau extrem de apreciate pe vremuri, cand Fabricul era vestit pentru hanurile, cafenelele si berariile in care se distrau, pe langa cei care locuiau in zona, si timisoreni veniti din alte cartiere, dar si calatori, printre care multi negustori si mestesugari.
Se spune ca inflorirea localurilor din zona a inceput in momentul in care s-a dat o dispozitie conform careia, in Cetate, servirea bauturilor alcoolice era interzisa duminica, iar oamenii si-au cautat alte locuri in care sa se distreze.
Restaurantele din zona aveau mese de biliard, piste de popice, gradini de vara sau sali separate pentru jucatorii de carti, iar unele dintre ele aveau chiar si scene pe care se tineau spectacole de teatru.