TIMISOARA. La Timișoara s-a desfășurat, recent, ediția locală Climathon 2023, parte a unei ample mișcări internaționale de sprijinire a comunităților urbane pentru adaptarea la provocările climatice, prin organizarea unor concursuri-maraton de idei din care să rezulte soluții inovative, cu aplicabilitate locală. Organizat de Aquatim pentru al patrulea an la rând, Climathon Timișoara s-a adresat tinerilor, elevi de gimnaziu și de liceu, cu o temă legată de apa potabilă. S-au implicat în acest demers, ca parteneri Asociația CRIES – Centrul de resurse pentru inițiative etice și solidare (CRIES), Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, ca și reprezentant EIT Climate KIC Romania și fundația Aquatim.
Provocarea Climathon, tema concursului de idei, a fost lansată de Asociația CRIES sub formularea: „Acces la apă sigură pentru toți: Cum se pot implica tinerii în promovarea consumului de apă din rețeaua publică?” Peste 30 de elevi și cadre didactice de la cinci școli timișorene (Școala Gimnazială nr. 2, Școala Gimnazială nr. 19, Liceul Baptist, Liceul Teologic Sf. Antim Ivireanul și Liceul Teoretic Grigore Moisil) au răspuns provocării și au lucrat, în echipe, la dezvoltarea unor propuneri de proiecte.
În prima zi a manifestării, desfășurată la Muzeul Apei din Timișoara, participanții au beneficiat de ateliere de lucru în echipă, prezentarea tematicii și de suport în pregătirea proiectelor. În ziua a doua, Climathon „s-a mutat” la Muzeul Corneliu Mikloși, pentru evaluare și anunțarea câștigătorilor, în cadrul festivalului de gastronomie artizanală La Pas. Toate propunerile elevilor au fost apreciate de către juriu, dovedind analizarea și înțelegerea problemei, creativitate și un mod atrăgător de prezentare.
Proiectul câștigător a fost Alege robinetul!, propus de echipa Școlii Gimnaziale nr. 2. Ideea tinerilor Diana Moș, Alexandru Ene, Natalia Giuriță, Bianca Lazăr și Raluca Horvath, coordonați de profesorul Romeo Moanță, a plecat de la creșterea încrederii în apa de la robinet, pentru care au propus afișarea analizelor de calitate a apei în fiecare imobil și exemplul personal popularizat prin campanii pe rețelele sociale. Juriul a acordat în unanimitate punctajul maxim acestei propuneri, apreciind-o ca fiind bine documentată, cu informații verificate și corecte. Mai mult, juriul a considerat că prin realizarea codului QR asociat buletinului de analize publicat pe www.aquatim.ro, alegerea zonei Calea Șagului unde se află școala lor și realizarea unui clip pentru social media, elevii au făcut practic primii pași în implementarea proiectului propus.
Marele Premiu, pentru membrii echipei clasate pe locul 1, oferit de Asociația CRIES, a constat în pachete de produse La Pas și cărți. Aquatim SA a oferit premii în obiecte promoționale și certificate de participare tuturor climathoniștilor.
Cu Climathon Timișoara 2023, Aquatim încheie o lună de activități pentru publicul larg, pe tema siguranței apei potabile. În 17 septembrie a.c., Ziua Internațională a Montorizării Calității Apei, Aquatim a fost alături de Asociația CRIES, susținând lansarea campaniei acestora pentru HoReCa Apă bună de băut iar timp de o lună, săptămânal, la Muzeul Apei au avut loc activități experimentale în care tineri și adulți au fost ajutați de personalul Aquatim să facă testarea apei potabile, cu truse profesioniste de laborator.
Evenimentele Climathon fac parte din programul de acțiune climatică la nivel global, propus de Institutul European de Inovare și Tehnologie (EIT), se desfășoară anual, în perioada octombrie-noiembrie, în zeci de orașe din toată lumea, și antrenează mii de oameni.