Opinia Timisoarei

Clinica de oncopediatrie din Timisoara salveaza cu aparatura depasita sute de copii bolnavi de leucemie


TIMISOARA. Calin are 6 anisori. Ii place sa se joace pe laptop. Mult. Are si cateva jucarii, dar isi petrece mult timp in fata calculatorului. Nu-l cearta nimeni. Jocuri in care este un erou ce se lupta cu rauvoitorii si pe care ii invinge. Nu castiga intotdeauna.

Dar de fiecare data reporneste cu gandul ca va mai urca un nivel. Poate doua. Daca sta suficient in fata laptopului. Cand l-am intalnit statea in pat si se juca. O camera nu foarte luminoasa. Asternuturile nu erau frumos aranjate. A obosit sa le tot puna cu colturile perfect pe saltea. Mama lui ii gateste. Ce vrea el. Mancarea de aici nu e cea mai buna, asa ca mami are grija sa nu-i lipseasca nimic. Si nici el sa nu lipseasca de la sedinte. Participa in fiecare zi la cate o sedinta. Cea mai importanta pentru el. A implinit 6 ani de curand. Nu este timisorean. E din Petrila, Hunedoara. A venit la Timisoara de nevoie. In octombrie anul trecut. De atunci, casa lui e Spitalul pentru Copii „Louis Turcanu“.

Are cancer. De fapt, limfom.

Spre sfarsit de septembrie, parintii lui isi faceau planuri despre ce va invata Calin la gradinita in acest an. S-au naruit. „Am observat ca ceva nu era in regula cu el. Il dorea burtica“, incepe mama lui, Iuliana, sa ne povesteasca. „Am fost la medicul de familie, care a chemat ambulanta si ne-a trimis la Petrosani. Am ajuns acolo, la Urgente. Un medic chirurg ne-a spus ca n-are nimica. Ne-a trimis la Spitalul de Boli Infectioase din Vulcan. Cei de acolo ne-au trimis inapoi la Petrosani. De acolo am fost trimisi inapoi acasa. Dupa cateva zile, Calin nu se simtea bine si am mers din nou la Petrosani. Sistemul medical din Romania este… (face o pauza de cateva secunde, extrem de lungi. Incep sa-i dea lacrimile) Am ajuns la Vulcan din nou. I-au facut o ecografie si au descoperit ca avea lichid in abdomen. Chirurgul ne-a trimis la Timisoara. Aici, cum l-au vazut, l-au bagat imediat in operatie“, ne spune cu ochii umezi mama baietelului.

Interventia a avut loc pe 4 octombrie. O tumora foarte mare a fost descoperita in abdomen, intestinele erau incurcate in aceasta. Incepe sa planga pe masura ce ne povesteste. Daca nu erau medicii de la Clinica de oncopediatrie a Spitalului de Copii „L. Turcanu“ din Timisoara, Calin era doar o amintire. Trista, in ochii inlacrimati ai mamei lui.

Au trecut sase luni. Tratament, cura, medicamente. Cele trei cuvinte care definesc viata lui Calin si a mamei lui. Si laptopul pe care se joaca de cate ori prinde ocazia. Ca sa treaca timpul. Mai repede. Mai bine. Mai placut. Ultima cura a fost amanata de unele complicatii aparute. Un RMN urmeaza sa fie facut pentru a sti ce tratament i se va recomanda  baietelului.

Bugetul pe 2012 este la un sfert din cel pe 2011
Clinica de oncopediatrie traieste prin seful acesteia, medicul Margit Serban. Doctorul care salveaza zi de zi vieti se lupta cu aparatura veche, fondurile putine primite din sistem si aduna, prin sponsorizari, bani pentru aparatura noua. „Avem nevoie urgenta de un aparat de stocare in azot lichid a celulelor stem, care costa aproximativ 14.000 de euro. Nu mai avem unde depozita celule stem, pentru transplat. Suntem intr-o situatie disperata“, ne-a spus seful Clinicii de oncopediatrie. Pentru achizitionarea aparatului este organizat chiar un eveniment caritabil: actorii Oana Pellea si Marius Manole ii aduc in fata banatenilor pe scena Operei Nationale din Timisoara pe Oscar si Tanti Roz. Montarea Teatrului „Bulandra“ din Bucuresti, din 23 aprilie, de la ora 18,30, are drept scop strangerea de fonduri pentru ajutorarea copiilor bolnavi de leucemie de la Spitalul „L. Turcanu“.

Dar asta nu e tot. Flaucitometrul pe care il folosesc medicii de la Clinica de oncopediatrie se apropie de obstescul sfarsit. Si costa 40-50.000 de euro. Iar bani pentru aparatura, ia-i de unde nu-s! „Avem aproximativ 350 de pacienti pe an. Dintre acestia, 80 sunt pacienti noi. Asta ne face pe noi, clinica regionala. Si faptul ca vin din toata tara sa se trateze la noi. Si noi avem aparatura care este gata sa iasa din uz. Daca se strica, nu stiu ce ne facem. Nici nu vreau sa ma gandesc“, recunoaste Margit Serban.

Si, ca si cum lucrurile nu ar fi stat destul de rau, bugetul pe 2012 alocat clinicii a ajuns la un sfert din cel de anul trecut. „In 2011 am primit de la CJAS 525.000 de lei. Acum, in 2012, am primit 133.750 de lei. Anul trecut ne-am descurcat. Oricum, multe medicamente primim din donatii, dar anul acesta nu stiu ce ne facem…“, spune dezamagit medicul primar Smaranda Arghirescu, sef de sectie.

350 de copii bolnavi de leucemie trec anual pe la clinica timisoreana, iar aparatura invechita inca mai face fata. Cazurile sunt dintre cele mai diverse: de la leucemie la nou-nascuti, la tineri de 25 de ani, toti sunt tratati in acest loc. 16 posturi de asistente este deficitul Clinicii, iar angajarile sunt blocate. Colac peste pupaza, cativa medici au plecat sa lucreze in Franta, Belgia sau Marea Britanie…

Exit mobile version