Calatoria prin Banatul de Munte nu este implinita fara a vizita pe uscat sau pe apa Clisura Dunarii, cel mai spectaculos defileu al fluviului. Daca ar fi sa cautam un al doilea atribut al Clisurii dupa frumusete, acesta ar fi diversitatea, de la cea geografica si geologica la cea istorica, etnica, religioasa si culturala, noteaza radio-resita.ro.
Nascuta in Muntii Padurea Neagra, Dunarea numita si ”Amazonul Europei” strabate sase tari si patru capitale. Dunarea este al doilea ca lungime dintre fluviile Europei, dupa Volga.
Importanta Dunarii este deosebita. Din cele mai vechi timpuri a fost o cale navala de transport legand statele riverane. Dar oricat ar fi de frumos traseul celor aproape 3.000 de km prin Europa, nimic nu se compara cu imaginea de vis faurita de natura intre Bazias – punctul de intrare in tara si lacul de acumulare de la Portile de Fier: Clisura Dunarii.
Cazanele Mari si Mici ale Dunarii se intind pe aproape 9 km si sunt despartite doar de Golful Dubova, loc unde Dunarea fierbe la propriu, senzatie ce poate fi traita doar in mijlocul fluviului. Aici, apa este fortata sa treaca printre munti. Latimea Dunarii se ingusteaza pana la 180-250 de metri, iar adancimea atinge 100 de metri. Curentii extrem de puternici din adancuri si crevasele de pe fundul apei, dau la suprafata aparenta unui adevarat cazan in clocot. Zona este declarata monument unic al naturii in Europa.
Tumultul apelor la Cazane este vegheat cu ochi reci de piatra de regele dac Decebal. In Golful Mraconia se ridica semeata cea mai inalta sculptura in stanca din Europa, 40 de metri – Chipul lui Decebal. Alaturi se gaseste Tabula Traiana – marturie a drumurilor romane construite in timpul imparatilor Tiberius, Domitian si Traian.
Acestea nu sunt singurele obiective care pot fi vazute in clisura Dunarii. Sa nu uitam de urmele castrului roman de la Mudava, stanca Babacaia cu legendele tesute in jurul ei, iesind semeata din apa si incurcand navigatorii neatenti, muzeul satesc de la Gornea, satul lacustru de la Berzasca, cetatea Tricule de la Svinita, cetatea Drencova, cetatea Ladislau ori cea de la Golubac de pe malul vecin.
Si calatoria poate continua in micro-delta Balta Nerei, Ostrovul din zona orasului Moldova Noua, rapa cu lastuni de la Pojejena, rezervatia botanica Valea Mare cu specii floristice mediteraneene si submediteraneene unice, pestera Gaura cu Musca, pestera Gaura Ghindiei cu fragmente de arta rupestra – din paleolitic si neolitic, pestera Ponicova si pestera Veterani despre care se spune ca a fost sactuarul lui Zamolxe.
Clisura Dunarii este la aproximativ 200 de kilometri de Timisoara si este marginita de DN 57. Aici se poate ajunge din doua directii, fie pe ruta Resita – Oravita – Moldova Noua, fie din Orsova. Varianta a doua ofera la randul ei doua posibilitati de deplasare: autoturimul sau vaporul.