TIMISOARA. Este de notorietate lupta dintre Timisoara si Cluj-Napoca pentru titlul de Capitala culturala europeana. Se vorbeste peste tot ca orasul din inima Transilvaniei este mult inaintea capitalei Banatului. Clujenii se mai lauda cu ceva: primele autobuze electrice din Romania, care vor fi cumparate pe bani elvetieni, 15 procente din suma fiind acoperita de municipalitate.
Potrivit mediafax.ro, primarul din Cluj-Napoca, Emil Boc, a anuntat ca Primaria Cluj-Napoca va introduce in oras intre 10 si 15 autobuze electrice care urmeaza sa fie cumparate in baza unei finantari din partea Guvernului Elvetiei.
„In principiu, am primit acordul de finantare si asteptam ca Ministerul de Finante sa dea aprobarea finala. Sper ca acest model de la Cluj-Napoca sa fie preluat si de alte administratii locale din Romania pentru ca raspunde nevoilor de mediu, de consumuri reduse, nepoluante. Sper ca aceste autobuze, care vor face parte din parcul auto al RATUC, sa le avem anul viitor in circulatie pe strazile Clujului”, a spus Boc.
Fostul primar din Cluj-Napoca, Radu Moisin, a semnat, in martie 2012, la Bucuresti, acordul privind asistenta financiara acordata mai multor municipalitati din tara in cadrul unui program cu finantare nerambursabila din partea Guvernului Elvetiei, prin care pot fi depuse diferite proiecte. Alaturi de Cluj-Napoca au fost selectate municipiile Arad, Suceava si Brasov, care vor putea accesa bani dintr-o suma totala de circa 37 de milioane de franci elvetieni.
Si primarul Timisoarei viseaza de ceva vreme la autobuze electrice. Nicolae Robu spunea, la mijlocul lunii ianuarie, ca le cere specialistilor din primarie sa realizeze un studiu privind „oportunitatea initierii unui proiect multi-anual pentru introducerea treptata in oras a autobuzelor cu motor electric”.
Intrebat de reporterii opiniatimisoarei.ro cum comenteaza faptul ca Cluj-Napoca va avea, cel mai probabil de anul viitor, primele autobuze electrice, primarul Timisoarei a raspuns ca… asteapta fonduri europene.
„Asteptam fonduri europene. Daca au bani, foarte bine, noi avem in proiect ca pe unul din programele Uniunii Europene 2014 – 2020 sa generam un proiect care sa ne permita sa generalizam autobuzele electrice in 5 ani”, a spus Robu pentru opiniatimisoarei.ro.