TIMISOARA. „Vrem sa stam la aceasi masa cu tari ca Norvegia, Italia, Germania sau SUA sa fim respectati si sa ne mandrim ca suntem romani, nu doar sa auzim cate prostii si tampenii fac conationalii nostri„, acesta este crezul pentru care omul de afecri Romeo Dunca si alpinistul din Caransebes Cornel Galescu vor pleca maine intr-o expeditie de 24 de zile la capatul lumii, adica la Polul Sud.
Ideea expeditiei sportive, o premiera romaneasca, a fost pusa la punct inca din 2007, an in care Galescu si Dunca au petrecut mai multe nopti la Polul Nord. Expeditia, in partea opusa a pamantului trebuia facuta in 2008, insa cei doi au decis sa mai astepte, pentru ca aventura sa aiba o semnificatie aparte. Asa s-a facut ca cei doi temerari au vrut sa sarbatoaresca 100 de ani de la prima expeditie in partea cea mai sudica a planetei, reusita de norvegianul Roald Amundsen la data de 14 decembrie 1911. „Fata de ce facem noi astazi este doar o mica parte din ceea ce a reusit Amundsen acum 100 de ani, pentru ca acea expeditie a fost realizata in conditii mult mai grele decat astazi„, a explicat Dunca.
Riscurile sunt aceleasi ca in urma cu un secol
Chiar daca pare astazi o expeditie mult mai usoara decat cea a lui Amundsen, Coco Galescu si Romeo Dunca sunt convinsi ca riscurile la care se supun sunt extreme. „Acolo, un minut in care nu ne miscam este foarte periculos. Totul trebuie sa fi calculat, pentru ca temperatura este de -45 de grade Celsius, insa din cauza vantului temperatura perceputa de corp este de chiar si de -60 de grade. Este extrem de periculos, de exemplu, sa iesi afara din cort fara sa fi dat pe fata cu crema protectoare, sau exista riscul sa-ti degere un deget, insa nu ne gandim la asta, ci la faptul ca dupa 20 de kilometri pe sanie vom ajunge sa bem un ceai cald si putina tuica. Tuica de fapt va avea un rol important. Ganditi-va doar ca pierzi undeva la 1 kilogram pe zi„, a precizat Coco Galescu, alpinistul din Caransebes care are la activ peste 20 de expeditii la cele mai ridicate altitudini si la cele mai scazute temperaturi.
300 de kilometri pe schi costa 90.000 de euro
Cei doi aventurieri vor avea de mers 300 de kilometri pana vor ajunge la punctul zero de la Polul Sud, acolo unde oriunde a-i pune busola, aceasta indica numai Nordul. Expeditia se bazeaza pe un buget de aproximativ 90 de mii de euro, din care Primaria Caransebes va suporta aproape jumatate. Restul banilor vin din partea mai multor sponsori, iar cei doi spun ca oricat de greu ar fi, este imposibil sa nu reuseasca.
„Am avut momente cand s-a intamplat sa fiu deprimat. Va spun ca la Polul Nord am avut un astfel de moment. Polul Nord e o banchiza care se deplaseaza pe ocean. Noi am tot mers, am tot mers aproape o zi 10 kilometri si ne-am dat seama ca de fapt am mers in gol, pentru ca bucata de gheata pe care eram noi s-a deplasat in sens invers. Va dati seama ca nu a fost usor„, si-a adus aminte Galescu, completat de Dunca: „Ai uitat cand ne-am culcat la 28 de kilometri si ne-am trezit la 18 kilometri pe polul Nord, asa ca a fost si invers”. In expeditia de la cel mai sudic loc al Terrei, cei doi vor purta tricolorul pe care-l vor aborda, pentru a demonstra in sfarsit ca romanii pot face lucruri frumoase, nu doar ca cersesc, dau in cap sau fura.