Lipsa cofinantarii este unul dintre motivele pentru care institutiile publice si companiile private din Romania nu reusesc sa acceseze fondurile europene puse la dispozitie de Uniunea Europeana.
In conditiile in care in spatiul comunitar se dau lupte grele pentru a se obtine o parte cat mai mare din bugetul european, Romania a reusit sa absoarba doar 4% din fondurile destinate finantarii proiectele eligibile.
“Rata absorbtiei reale a fondurilor europene in Romania este de circa 4%, dar in urmatoarea perioada acest procent ar putea sa salte spectaculos, in conditiile in care exista sute de proiecte care sunt la finalul perioadei de evaluare si vor trece in partea de implementare”, spune Carmen Boteanu, expert in cadrul Autoritatii de Management pentru Programul Cresterea Competitivitatii Economice.
Reticenta bancilor fata de intreprinzatorii care solicita bani pentru cofinantarea proiectelor europene a fost sesizata si de catre Lelica Crisan, directorul Oficiului Teritorial pentru intreprinderi Mici si Mijlocii Timis.
“Pot sa va spun ca numarul cererilor a crescut de 20 de ori fata de 2009, de exemplu, iar proiectele propuse spre finantare sunt foarte bune. Uneori, departajarile se fac la nivel de semne de punctuatie, atat de apropiate sunt ca valoare economica. Din pacate, desi valoarea proiectelor aprobate creste pe zi ce trece, beneficiarii nu au acces la credite bancare pentru cota de cofinantare si de aceea nu le pot pune in practica”, spune Lelica Crisan.
In viziunea sa, peste 80% din proiectele care castiga finantare europeana sunt blocate pentru ca nu au sustinerea bancara pentru cota de cofinantare. Unul dintre cele mai importante proiecte din Timis a carui implementare stagneaza din cauza lipsei de bani pentru partea de cofinantare are ca obiectiv modernizarea uneia dintre cele mai mari mori din Timis, cea din Giarmata. “E greu sa obtii un credit de la banca. Nu te mai imprumuta nimeni, chiar daca prezinti garantii mult peste valoarea creditului. Criza i-a indepartat pe bancheri de agricultori”, reclama Virgil Bunescu, fermierul din Giarmata care sta pe loc cu un proiect aprobat in valoare de 2 milioane de euro, din care, jumatate, sunt bani nerambursabili.
Pana in 2013, Romania trebuie sa „absoarba” de la UE 19,2 miliarde de euro
In ciuda acestor probleme cu care se confrunta companiile care doresc sa implementeze proiecte finantate din bani europeni, reprezentantii bancilor spun ca nu exista nici un fel de blocaje si ca s-au constituit departamente speciale pentru evaluarea planurilor de afaceri si acordarea de credite. Spre exemplu, UniCredit Tiriac Bank a aprobat in primul semestru din 2011 cofinantari pentru absorbtia fondurilor UE destinate sectorului privat in valoare de 700 de milioane de lei.
“Suma este in crestere de aproape sase ori fata de creditele acordate in aceeasi perioada a anului trecut, iar volumul finantarilor in cazul proiectelor europene, din ultimii trei ani, a depasit un miliard de lei”, spune coordonatorul pentru fonduri europene din cadrul centralei de la Bucuresti, Marius Radu. Valoarea medie a unui credit pentru sectorul corporate este de 1,2 milioane de lei, iar pe segmentul business customers, de 600.000 de lei. Si reprezentantii Alpha Bank sustin ca nu exista probleme in acordarea creditelor pentru partea de cofinantare a proiectelor europene. “Se face analiza dosarului si, pe baza unui plan de afaceri solid, se acorda creditul solicitat. Nu exista nici un fel de reticenta fata de beneficiarii proiectelor cu finantare europeana”, spune si Carmen-Lacramioara Cirdei, directorul Sucursalei Alpha Bank Timisoara.
Mai mult decat atat, BCR si-a infiintat chiar si produse bancare speciale si servicii pentru cofinantarea proiectelor europene. “Este vorba despre pachetele EU Office si diverse programe de cofinantare. in cadrul centralei BCR s-a infiintat chiar o echipa EU Office, pentru sprijinirea beneficiarilor de fonduri europene”, precizeaza si directoarea BCR Timisoara, Anca Flueras. Politica bancilor fata de beneficiarii proiectelor cu finantare europeana s-a modificat mai cu seama dupa Comisia Europeana a decis ca, de la 1 august 2011, cota de cofinantare a Romaniei pentru proiectele cu finantare europeana sa scada de la 15% la 5%. Sa mai spunem ca, pentru perioada 2007-2013, UE a alocat Romaniei fonduri de 19,213 miliarde de euro (79,22 miliarde de lei). Pana la nivelul lunii iunie 2011 erau efectuate plati in valoare de 13,2% din total, prefinantari de 8,4% si finantari de 4,8%.