TIMISOARA. Reprezentantii Colterm dau asigurari abonatilor la sistemul centralizat de incalzire din Timisoara ca vor avea caldura in locuinte in aceasta iarna.
Acestia sustin ca stocul de carbune din acest moment, de 52.000 de tone, ajunge pana la inceputul lunii ianuarie, iar in primele 3 saptamani de la pornirea incalzirii in Timisoara au consumat 10.000 de tone, in conditiile in care nu a fost foarte frig afara.
„Anul acesta am pornit incalzirea in 18 octombrie. Pana in acest moment am consumat 10.000 de tone, dar stocul a ramas constant, pentru ca am reusit sa aducem aceeasi cantitate in loc”, spune Petre Nenu, director tehnic Colterm.
Conducerea societatii de termoficare sustine ca temperatura este in parametri si constanta in casele timisorenilor acum.
„Furnizam 38 de grade agentul pe secundare. Din CET Sud pleaca la 80 de grade. E vorba de temperatura mai mare pentru ca nu putem urca presiunea datorita vechimii retelei de transport”, mai precizeaza Petre Nenu, director tehnic Colterm.
Acesta spune ca stocul de carbune de care dispune Colterm in acest moment asigura incalzirea orasului pana la inceputul lunii ianuarie.
„In momentul de fata am stocul care imi da confortul de a putea trece perioada sarbatorilor si frigul de la inceputul lunii ianuarie, chiar daca nu vine carbune. In ultimele 3 saptamani am adus ceea ce am consumat. Asa ne dorim sa facem pana la Craciun, ca un stoc de 50 – 60 de mii de tone sa trecem sarbatorile fara griji. Iar in continuare sa se livreze. Anul trecut in perioada asta aveam 900 de tone de carbune”, a mai declarat Petre Nenu, director tehnic Colterm.
Reprezentantii societatii de termoficare declara ca anul trecut au ars 232.000 de tone de carbune si nu se asteapta ca in aceasta iarna sa consume mai mult.
Cat priveste stocul de gaze cu care sa arda acest carbune, cei de la Colterm sustin ca au fost incheiate opt contracte pentru achizitia de gaze naturale, pentru cantitatea de 190.165 MWh, cu livrare in perioada noiembrie 2022 – martie 2023, mai fiind inca necesara contractarea cantitatii de aproximativ 85.000 MWh.