El a amintit ca au fost formulate suspiciuni legate de faptul ca procedura de organizare a referendumului nu ar fi constitutionala si ca oficialii europeni se vor asigura astfel ca normele UE sunt respectate.
„Nu va fi tolerata incalcarea niciunei reguli a Uniunii Europene si a principiului statului de drept„, a spus Stanisev. El si-a exprimat sprijinul pentru Guvernul de la Bucuresti, aratand ca este sigur ca referendumul va fi organizat in mod corect, si a criticat „oportunismul si ipocrizia” partidelor care ataca si exagereaza situatia politica din Romania.
Analistii cred ca decizia este exagerata
Emil Hurezeanu, analist politic, a declarat pentru Realitatea TV ca declaratia este „exagerata”. De asemenea, Costin Georgescu spune ca „in calitate de persoana fizica se simte jenat de situatia creata”, dar ca este bine ca se va face o monitorizare pentru a se clarifica toate problemele. Acesta a precizat ca ar fi fost bine ca problemele sa fie rezolvate intern, facand referire la perioada fanariota, „cand romanii mergeau sa se planga la altii”.
Ce spune USL? „Basescu este singurul presedinte din U.E. care si-a umilit poporul”
Relu Fenechiu, vicepresedintele PNL, a declarat ca USL va respecta toate legile si ca nu ii deranjeaza ca referendumul va fi monitorizat. „Romania nu poate merge mai departe cu Traian Basescu. Romania nu mai are timp
pentru scandalurile politice. Este foarte important ca romanii sa iasa la vot, pe 29 iulie”, a declarat Fenechiu pentru Realitatea TV. Acesta a mai spus ca Traian Basescu „se va bate cu poporul roman, nu cu USL”.
Viviane Reding: Personal, eu vad un mare pericol in recentele evenimente din Romania
De altfel, Viviane Reding, comisarul UE pentru Justitie, a pus deja in discutie o posibila „supraveghere”. Aceasta a apreciat ca situatia politica din Romania reprezinta „un mare pericol” si ar putea afecta progresele tarii spre o „integrare deplina” in Uniunea Europeana. „Personal, eu vad un mare pericol in recentele evenimente din Romania, care pot afecta progresele inregistrate in ultimii ani”, a spus comisarul european.
Reding nu a exclus, la nivel personal, posibilitatea ca Executivul UE sa continue „cativa ani” supravegherea statului de drept in Romania, „cu consecintele pe care acest lucru le-ar avea” asupra integrarii tarii in Spatiul Schengen.
Swoboda: Este inadecvat ca un comisar UE sa asocieze o procedura administrativa de o disputa politica
Pe de alta parte, liderul Grupului Socialistilor si Democratilor din Parlamentul European, Hannes Swoboda, considera ca este „inadecvat” ca un comisar european sa conditioneze o procedura administrativa – Mecanismul de Cooperare si Verificare si aderarea Romaniei la Schengen – de o dezbatere politica. Acesta a facut referire la posibilitatea prelungirii monitorizarii Romaniei de catre CE, Hannes Swoboda a declarat: „Este inadecvat ca un comisar european sa conditioneze deciziile in cadrul unei proceduri administrative – aderarea Romaniei la Spatiul Schengen – de o dezbatere politica”.