Comoara din apropierea Timisoarei, unicat in Romania, va fi SALVATA! Un simbol al Banatului Imperial revine la stralucirea de odinioara! VIDEO 3D!

TIMIS. Candva perla statiunii Buzias, colonada care imprejmuieste parcul, a ajuns in paragina. Daca acum este intr-adevar un pericol public pentru cei care viziteaza zona, candva era mandria Banatului.

buzias-veche-2

Colonada din Buzias, construita in 1875, a fost facuta special la cererea imparatului Franz Joseph. Acesta si-a dorit sa ii ofere frumoasei sale imparatese un cadru de poveste. Si a reusit. Imparateasa Sisi, indragostita de natura, vizita adesea Buziasul, tocmai pentru a se plimba in parc, prin colonada ornata cu dantela din lemn, alaturi de doamnele sale de companie.

buzias-vechi-colonada

Mostenitorii ansamblului au inteles, dupa ani de negocieri, importanta readucerii la viata a singurului monument din tara noastra care poate fi comparat cu obiective asemanatoare din Karlovy Vary, din Cehia, sau Baden-Baden, din Germania. Astfel, au lasat proprietatea in grija autoritatilor. Ani la randul nu s-au gasit bani pentru reabilitarea colonadei care, roasa de carii si de intemperii, s-a degradat, bucati din ea s-au prabusit si parea sa aiba soarta pecetluita.

Dupa indelungi incercari de a obtine fonduri de la Guvern, care n-au venit,  Primaria a reusit sa aloce bani in buget in acest an si  s-au facut deja toate demersurile pentru a reinvia „bijuteria” Buziasului. A fost lansata licitatia.

„Noi am facut mici reparatii unde a fost cazul, dar n-am mai putut face pentru ca totusi e un monument. Mostenitorii au inteles cat e de importanta colonada si am reusit sa intram in proprietatea ei. Acum am reusit sa facem proiectul, am dat drumul la licitatie, asteptam sa isi depuna intentiile pentru o lucrare mare, de reparatii capitale”, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro Alger Ilas, primarul Buziasului.

colonada din buzias

Pentru ca este un monument istoric, colonada de la Buzias va fi refacuta obligatoriu dupa planurile initiale. Astfel,  ansamblul va fi refacut mai intai din punct de vedere structural – se vor face lucrari la podele, la acoperis si la fundatie, iar apoi din punct de vedere arhitectural – totul va fi in nuantele de epoca ce l-au decorat la inceputuri.

„Am discutat cu proiectantul si cu experti in domeniu, reparatia va fi facuta pe tronsoane, ea poate fi despartita, cele doua pavilioane vor fi separat facute. Din cate am inteles, ca sa se poata face reparatia la infrastructura de sub colonada: fundatie, drenaj, electricitate cablata; dupa ce dau partea stricata jos, ridica structura si o prind pe schele din metal si practic colonada va fi ridicata pe schele, apoi se aseaza si vine consolidata si facuta reparatia propriu-zisa a colonadei, apoi acoperisul”, a completat primarul pentru opiniatimisoarei.ro.

colonade-buzias (1)

Insa, nici aerul boem al colonadei nu va fi dat uitarii. Astfel ca toate aplicatiile care au impodobit candva ansamblul vor fi refacute si montate pe intreaga structura, lunga de 512 metri.

„Va fi refacuta si in intregine,  acolo unde sunt portiuni intregi care au cazut. Nu va mai fi folosit granitul, pentru ca cei de la Comisia de Monumente au zis ca, daca tot este din lemn si podiumul, trebuie sa fie tot din lemn, lemn tratat si care sa reziste la intemperii.Desigur, ca si toata structura ornamentala va fi refacuta. Avem planuri si schite si fotografii din trecut, si vom putea sa refacem totul cat mai aproape de original”, a mai spus pentru opiniatimisoarei.ro edilul din Buzias.

colonade-buzias (2)

Si pentru ca, odata refacuta, colonada sa se regaseasca intr-un peisaj de poveste, si in parcul pe care il delimiteaza vor avea loc o serie de lucrari.

„Se vor face si lucrari mai moderne, de iluminat, se introduc foisoare, fantani. In etape si in functie de forta de munca, se va face intr-o perioada de 3 ani. Pe la sfarsitul lui 2017 ar trebui sa fie terminata”, a precizat pentru opiniatimisoarei.ro Alger Ilas, primarul Buziasului.

Costul lucrarilor de reabilitare a colonadei din Buzias s-ar putea ridica la trei milioane de lei. Plicurile cu ofertele firmelor ce vor dori sa readuca monumentul istoric la frumusetea de altadata se vor deschide la inceputul lunii decembrie.

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.