Opinia Timisoarei

Comoara din Muntii Banatului! Pestera pe care nu oricine o poate vizita de la un capat la altul

Muntii Banatului poarta o salba de comori inca ascunse de ochiul omului ori prea putin batute la pas de turistul obisnuit. Una dintre aceste locuri tainice este Pestera Buhui care se afla in inima Muntilor Aninei, insa prea putini sunt cei care au vizitat-o.

Pentru ca turistul sa ajunga la Pestera Buhui trebuie sa faca mai intai un popas in orasul Anina din judetul Caras- Severin. Dupa ce va parcurge un drum destul de greu, in directia unui lac cu aceeasi denumire, ba cu un autobuz local, pa mai mult pe jos, va da de minunata grota.

Imediat dupa Lacul Buhui se gaseste si pestera, la aproximativ 640 de metri inaltime.

Aceasta este formata din galerii care se intind pe 3.217 de metri si este una dintre cele mai mari pesteri din Muntii Banatului, fiind depasita, ca marime, doar de Pestera Comarnic. Galeria principala masoara 2.100 de metri.

Numele pesterii vine de la paraul Buhui care isi face loc si strabate de-a lungul, galeriile interioare ale acesteia.

La fel ca in orice alta pestera, formatiunile calcaroase din interior au primit diferite denumiri. Astfel, cei care vor strabate drumul si vor intra vor putea vedea Cascada Alba formata pe unul dintre peretii grotei.

Interiorul pesterii nu este unul amenajat, astfel ca turistii care vor ajunge aici sunt sfatuiti sa nu intre pentru a vizita galeriile fara a fi insotiti de un cunoscator, un speolog. De asemenea, e musai sa aiba echipament adecvat: lanterne, costume speciale,  franghii si chiar o barca pneumatica. De esemenea este nevoie si de o conditie fizica foarte buna.
Turistii vot intampina o multime de provocari, de la urcusuri abrupte pana la locuri stramte prin care sa se strecoare ori sa se tarasca.

Asadar, nu oricine si nu oricum poate intra in Pestera Buhui, din judetul Caras- Severin.

Spectacolul oferit insa de natura iti taie respiratia si merita orice efort.

Pestera a fost descoperita de sateni,  intamplator, dupa ce au construit un baraj in apropierea acesteia, pentru alimentarea cu apa potabila a orasului Anina. In anul 1969 aceasta a fost declarata rezervatie naturala speologica si este protejata de lege.

Sursa foto: romaniaroute.ro

 

Exit mobile version