TIMISOARA. Cladirea din centrul Timisoarei, care adaposteste Opera si Teatrul National, un simbol al orasului, ar putea benficia de finantare de la Uniunea Europeana, pentru a fi renovata.
ADR Vest a alocat, pentru domeniul patrimoniu cultural, peste 20 de milioane de euro. Acesti bani pot fi folositi doar pentru obiective de clasa A, listate conform legii.
Apelul de proiecte „Patrimoniu cultural” pentru Regiunea Vest (judetele Arad, Caras-Severin, Hunedoara si Timis) are alocata o suma totala de 20,5 milioane de euro. Acesti bani pot fi accesati de „unitatile administrativ teritoriale: judet, municipiu, oras; UAT-urile in calitate de lider de proiect in parteneriat cu institutii publice, unitati de cult, ONG-uri”.
„Sunt obiective de patrimoniu cultural de categoria A, listate in lege. Trebuie sa fie incadrate ca obiective de patrimoniu, pe componenta de patrimoniu cultural. Aici finantam si restaurarea lor, dar si introducerea in circuitul cultural turistic”, a declarat Georgiana Radac, directoare Directia Generala Autoritate de Management PR Vest 2021-2027.
Obiectivele de patrimoniu clasa A sunt cele prevazute in Lista Monumentelor Istorice / LMI, pe fiecare judet in parte. Prima astfel de lista a fost intocmita in 2004, in baza Legii 422/2001, fiind actualizata in 2010 si 2015. Monumentele istorice sunt clasate sau declasate la solicitarea proprietarilor, a institutiilor si a organizatiilor cu activitate in domeniul patrimoniului, prin ordin de ministru, publicat in Monitorul Oficial. Monumentele sunt grupate in patru categorii: monumente de arheologie, monumente de arhitectura, monumente de for public si monumente memoriale si funerare.
In judetul Timis, Lista Monumentelor Istorice include 340 de obiective, in Caras-Severin – 832, in Arad – 417, iar in Hunedoara – 518.
Doar o mica parte dintre acestea sunt de clasa A. In Timisoara sunt incluse in aceasta categorie: Abatorul, Palatul Dicasterial, Casa Printului Eugeniu de Savoya, ansamblul Liceului Piarist, Centrala hidroelectrica, spitalul si biserica Mizericordienilor, Fabrica de bere, claustrul Manastirii Franciscanilor, Palatul Baroc, Domul romano-catolic, Teatrul National, Castelul Huniade si altele.
Castelul Huniade, insa, desi se afla in categorua de monumente eligibile pentru finantare, pe acest apel de proiecte, nu este eligibil sa primeasca bani pentru renovare.
„Nu poate primi bani, intre altele, pentru ca au pierdut deja o finantare. Dar oricum au primit finantare pe PNRR”, a explicat Sorin Maxim, directorul ADR Vest.
„Avem doua conditii: nu finantam proiectele reziliate pe POR 2014-2020 si nu finantam proiectele care au primit finantare deja prin noi. Vrem sa incurajam si alte proiecte sa isi dea drumul si sa se dezvolte”, a completat Georgiana Rada
Poate beneficia insa de bani cladirea care adaposteste Opera Nationala si Teatrul National, care este in proprietatea Primariei Timisoara si nu este intr-o stare foarte buna. A fost refacuta, cu bani de la bugetul local, doar fatada, in timp ce laturile de pe strazile Alba Iulia si Marasesti nu au mai fost reparate de multi ani.
Prima conditie pentru a beneficia de aceste fonduri este ca primaria sa aiba un proiect viabil, pe care sa-l poata depune anul viitor la finantare. Mai trebuie spus ca apelul de finantare este competitiv, deci proiectele vor trece printr-o evaluare.