Dupa ce in sanul opiniei publice s-au iscat adevarate controverse privind un mai vechi proiect al viitoarelor constructii de langa Primaria Timisoara, un nou proiect impresionant e anuntat drept castigator pentru spatiul pe care se afla acum Inspectoratul Scolar si fostul Liceu de Arte.
In imagini aparute pe Facebook, postate de artizanul noului proiect, sunt prezentate 4 cladiri spectaculoase, cu un aspect futurist care vine sa completeze zona centrala a orasului. Intr-un spatiu plin de istorie, imobilele aduc un plus de modernitate arealului din zona Primariei Timisoara.
Conceptul care a stat la baza proiectului este acela de a imbina functionalitatea cu esteticul, iar spatiul aerisit si soarele care ‘atinge’ fiecare dintre constructii duc la armonizarea perfecta a noului spatiu cu zona inconjuratoare, explica tanarul arhitect, de numai 32 de ani, Claudiu Ionescu, cel care iscaleste proiectul avangardist.
Spatii culturale, un hotel de lux, spatiu de shopping, spatii rezidentiale si un turn de belvedere
‘Summum bonum’ sau „cel mai inalt tel” este definitia care a stat la baza crearii noilor edificii, iar acestea reusesc sa se imbine perfect atat din punct de vedere al functionalitatii, cat si al esteticului, este de parere arhitectul.
In contextul in care Timisoara va deveni Capitala Culturala Europeana, cladirea vine ca un plus din punct de vedere artistic, pentru ca va gazdui, printre altele, o galerie de arta si si un muzeu al artei contemporane, deschis publicului timisorean. Acestea vor completa prezenta unui hotel de lux.
„Proiectul este castigator al unei competitii organizate de catre client (beneficiarul cladirilor ce vor fi ridicate), la cererea Primariei Timisoara. Acest lucru a fost stipulat intr-un aviz de oportunitate cu conditii, conform HCL 183/2017. Comisia a fost una internationala. Concursul a fost cu invitatii trimise direct de catre client. Dupa prima etapa s-au calificat doua echipe, a noastra si una din Londra, iar in final s-a ales solutia noastra. Acest proiect il va inlocui pe cel de dinainte„, a precizat pentru opiniatimisoarei.ro Claudiu Ionescu.
Arhitectul spune ca deocamdata nu exista un contructor ales sa puna in practica opera de arta imobiliara, insa se spera ca pana in anul 2021, sa fie realizata partea de hotel si parcajul subteran.
Inspectoratul Scolar si Liceul de Arte devin spatii culturale
Dintre cladirile din aceasta zona, raman in picioare o parte din fostul Liceu de Arte precum si imobilul care adaposteste acum ISJ Timis.
„E greu sa nu pastrezi parte din cladirile existente. Sunt incarcate de amintiri si emotie, astfel incat astazi in propunerea noastra se pastreaza parte din Liceul de Arta si tot Inspectoratul Scolar.
Spun parte din Liceul de Arta pentru ca avem un SF aprobat prin HCL al Inelului 1 de circulatie, inel care obliga clientul sa doneze o parte din teren, 315 mp, inspre primarie) pentru realizarea acestui obiectiv de interes public (inelul 1). Pe acest teren se afla o parte din cladirea liceului„, mai explica pentru opiniatimisoarei.ro Claudiu Ionescu .
Arhitectul dezvaluie faptul ca ISJ-ul si parte din vechiul liceu de Arte vor primi functiuni culturale.
„Cele 2 cladiri care sunt sus pe terasa inverzita sunt rezidentiale. Si, practic aceasta terasa continua vizual parcul, pe cladire. Partea dinspre Primarie e hotel. Partea de parter si etaj 1, intre liceu si inspectorat, va fi zona de shopping. Liceul si Inspectoratul vor deveni spatii culturale: Muzeu de arta contemporana, eventual muzeu al comunitatii evreiesti, si coltul din intersectia de langa primarie va deveni o galerie de arta. Tot cu referire la arta, turnul sa devina un turn informational public, care sa poata fi un punct de belvedere pentru zona centrala„, mai spune Claudiu Ionescu.
Fatadele din imagini ar putea suferi modificari
Arhitectul precizeaza ca unele aspecte din proiect ar putea fi schimbate.
„Momentan, asta e doar o volumetrie propusa, nu reprezinta o propunere de fatade„, a tinut sa precizeze Claudiu Ionescu.
Vom reveni cu amanunte