TIMISOARA. Investitii de sute de mii de euro la Spitalul Municipal din Timisoara. Pacientii vor fi investigati la un computer tomograf nou-nout si performant, ce poate descoperi mai multe probleme medicale.
Noul computer tomograf de la Municipal a costat Primaria Timisoara aproximativ 400.000 de euro, bani luati din bugetul local. In doar 2 saptamani de functionare, au fost facute aproape 500 de investigatii medicale la CT. Acesta poate fi utilizat de 4 medici din cadrul Clinicilor Noi, care pot face analize gratuite la toti pacientii internati, dar si la cei care intra in Urgente.
Potrivit Ancai Lucia, sefa Laboratorului de radiologie, in urmatoare luni, institutia medicala va incheia un contract cu Casa de Asigurari de Sanatate, pentru ca si timisorenii care primesc trimitere de la medicul de familie sa poata beneficia gratuit de tomograful de 400.000 de euro. Acesta ar putea fi folosit si de cei care nu vor dori internare sau nu vor intra la Urgente, preturile pentru o investigatie pornind de la 150 de lei, spune sefa laboratorului.
„Patologia este foarte diversa, pot face tomografii pacientii din accidente rutiere care au traumatisme, putem investiga boli interne, afectiuni hematologice, oncologice si multe altele. Este o mare realizare pentru noi si un real beneficiu pentru pacienti aceasta investitie”, ne-a declarat dr. Anca Lucia.
Conducerea Municipalului a mai cumparat si un digitizor radiologic, un aparat care poate face radiografii fara filme. Potrivit directorului Spitalului Municipal, Octavian Mazilu, acesta permite si o economie, costand circa 43.000 de euro, bani luati din bugetul institutiei medicale.
Pe langa aceste investitii, s-a mai dat in folosinta si un laborator de analize medicale, pentru care s-a inceput deja activitatea de acreditare RENAR. Aproximativ 15.000 de euro s-au folosit pentru modernizarea locatiei in care functioneaza acesta, dar si pentru cumpararea mai multor aparate noi.
„Sunt realizari mari. De exemplu, fara acest Computer Tomograf poate nu mai eram la nivelul de clasificare 1 stabilit de Ministerul Sanatatii. Pana acum, Municipalul era pus in aceeasi oala poate cu Municipalul din Oravita, de exemplu. Acum suntem printre primele 21 de spitale din tara”, a declarat Octavian Mazilu. Momentan, la Municipal nu exista un aparat RMN, asa ca pacientii care au nevoie de investigatii la o asemenea aparatura sunt trimisi in alta parte.
Potrivit directorului Mazilu, la Spitalul Municipal se interneaza circa 30.000 de pacienti pe an, in timp ce peste 23.000 ajung la Sectia de Urgente.
Foto: Virgil Simonescu