TIMIS. Primariile din judetul Timis au impartit gratuit mii de terenuri tinerilor dornici sa isi construiasca prima locuinta, in baza unei legi vechi de 15 ani, de care au beneficiat pana acum peste 31.000 de romani la nivel national.
Peste 2% dintre tinerii cu varsta cuprinsa intre 18 si 35 de ani din Timis au beneficiat de teren gratuit de la stat pentru construirea unei locuinte. 3.800 s-au bucurat de acest privilegiu pana la finalul anului trecut, numar care plaseaza Timis pe locul doi in topul judetelor cu cei mai multi beneficiari ai legii, dupa Calarasi, potrivit unei analize realizate de revista Capital.
In Timis au fost vandute printre cele mai multe terenuri primite gratuit spre folosinta. Dupa construirea locuintei, tinerii pot opta pentru achizitia terenurilor primite, iar 263 au si devenit proprietarii terenurilor primite, adica circa 7% din total. Dupa un timp, le-au putut cumpara, la pretul de 5 euro/mp.
Comuna Sacalaz de langa Timisoara a oferit cele mai multe terenuri gratuite din tara. Peste 380 de persoane, adica aproape 18% dintre tinerii localitatii, au beneficiat de lege. Numai in Sacalaz au fost mai multi beneficiar decat in 21 de alte judete ale tarii. Datele transmise de Prefectura Timis pentru Capital arata ca, pana la finalul anului trecut, au fost si vandute 88 dintre terenurile acordate gratuit, insa primarul localitatii spune ca majoritatea tinerilor opteaza pentru achizitia lotului dupa ridicarea locuintei. Motivul este simplu: pretul de 5 euro/mp, care a fost stabilit de primarie chiar depasind valoarea indicata de evaluator.
„Consiliul a stabilit ca, daca statul a dat terenurile gratuit in prima faza, nici noi sa nu le vindem cu pret de piata de 20-30 euro/mp, pentru ca nu mai cumpara nimeni. Sunt si beneficiari care au vandut casa dupa ce au cumparat terenul de la primarie. Sigur ca ei au vandut mai scump, pentru ca terenul la Sacalaz e mai scump. Nu mi se pare corect. In primul rand, ei au primit terenul gratuit, iar in al doile rand, l-au cumparat la un pret modic“, explica Ilie Todasca, primarul comunei Sacalaz.
Primarul din Sacalaz mai spune ca procentul tinerilor beneficiari de teren gratuit ar fi putut fi mai mare, insa acum legea interzice primariei sa mai transforme pasunile in loturi pentru constructie, astfel ca cele 180 de cereri inregistrate acum vor ramane nesolutionate.
„Mai avem 720 de hectare de pasune, in pozitii atractive, dar nu mai putem acorda teren tinerilor pentru ca pasunile au fost date crescatorilor de animale“, adauga Todasca.
De la o populatie de 7.000 de locuitori in 2005, Sacalaz a ajuns acum la circa 9.600 de rezidenti cu acte.
Mai multe pe capital.ro