TIMIS. Parfum de epoca, domnite cu rochii de matase fosnitoare, slujnice ascultatoare si purtatoare de intrigi, domni cu tinute scortoase, cu plete date cu briantina, ascunse sub jobenuri sau meloane, cu ceasuri de argint tintuite in buzunare minuscule, mobilier dantelat pe care odihnesc portelanuri fine, zaharnite sculptate, cescute infiorate de dulceturi fine ori serbet. La toate astea de poarta gandurile cand ti se infatiseaza fotografii ingalbenite de timp cu conace, castele ori palate de odinioara ce se inaltau semete pe cate-un picior de plai in fata caruia se asterneau nesfarsite pajisti verzi ori paduri seculare.
Timisul era candva intesat de astfel de proprietati nobiliare pe care isi pusesera amprenta arhitecti faimosi ai vremii.
Potrivit celor de la Monumente Uitate, in intreg Banatul au existat aproape 120 de resedinte la inceputul secolului trecut. Din ele au mai ramas in picioare cam 60, insa sub 30, atat in Timis, cat si in Caras Severin, sunt dintre cele care mai au valoare arhitecturala, nu doar istorica.
Daca multe dintre ele, in Banat, au fost facute bucati dupa Reforma Agrara din 1923 si vandute ca materiale de constructie, soarta altora a fost pecetluita in anii comunismului cand au devenit CAP-uri, camine culturale, scoli sau spitale.
In urma cu cativa ani, opiniatimisoarei.ro va prezenta proiectul Monumente Uitate, pus la cale de doua tinere arhitecte din Bucuresti, Cristina Chira si Anca Majaru, care au cutreierat tara pentru a inventaria castelele si conacele, inca in picioare ori disparute pe vecie.
Lista a fost completata cu cateva dintre proprietatile nobiliare ale Timisului ce au ramas doar in putine fotografii ale timpului ori doar in amintirea batranilor de prin partea locului.
Capdebo – Barateaz (comuna Satchinez)
Csavossy(langa Mausoleu) – Bobda
Bissingen Nippenburg – Butin (oras Gataia)
Gyka Elemer – Dejan (comuna Moravita)
Mokry Istvan – Dumbravita
Gorove – Gataia
Ambrozy Gyurky – Giarmata
Csavossy – Graniceri (comuna Giera)
Csekonics Csito – Jimbolia
Sztojanovits Janos – Latunas (comuna Jamu Mare)
Szapary – Sanpetru Mare
Gubanyi Antal – Sculia (oras Gataia)
Lo Presti – Sculia (oras Gataia)
Pe langa cele de mai sus, echipa de la Monumente Uitate a identificat insa si alte resedinte nobiliare din Timis pentru care, din pacate, nu s-au mai pastrat defel imagini: Dumbravita – Zathurezk-Vadász, Cenei – Szekeres, Dumbravita – Fehn Jáno, Dejan – Gyika Árpád, Secas – Ormós Zsigmond, Dejan – Szávits Sándor, Ivanda – Rónay, Rovinita Mare – Dercsényi János, Ghiroda – Frambach, Clopodia – Daschinsky, Radmanesti – Porcia, Nadas – Tormássy, Cenad – Nákó, Ferendia – Karl Pidoll von Quittenbach, Seceani – Castelul Bric, Giera – Gyertyánffy Andor si Blajova (Nitchidorf).
Din pacate, multe dintre conacele ori castelele de altadata din Timis, ale caror ziduri au sfidat timpul sunt astazi doar niste ruine parasite, abandonate de oameni si autoritati.
CITESTE SI: Conace si biserici abandonate din Banat, de o frumusete inspaimantatoare! VIDEO spectaculos, ce-ti da fiori!