Opinia Timisoarei

Conditiile esentiale care trebuie asumate de conducerile scolilor si controlate pentru siguranta elevilor si profesorilor. Anuntul medicului Mihai Gafencu de la Timisoara. Video

TIMISOARA. Mai sunt doar cateva zile pana cand o parte dintre elevi se vor intoarce fizic la scoala, iar potrivit reprezentantilor Insectoratului Scolar Timis, unitatile de invatamant sunt pregatite sa isi reia activitatea, in conditii de siguranta.

CITESTE SI: Salarii neplatite, facturi restante catre furnizorii de combustibil, curent si piese de schimb la STPT. Goia sfideaza Societatea de Transport in Comun din Timisoara 

Desi intregul judet Timis este momentan in scenariul rosu, respectiv are o rata de infectare mai mare de 3 la mia de locuitori, reintoarcerea elevilor la scoala se va face in functie de scenariul in care se afla fiecare dintre localitatile din judet.

Cel mai probabil, la Timisoara se va incepe semestrul al doilea in scenariul rosu, adica vor merge fizic la scoala doar prescolarii si elevii din clasele primare. La fel se va intampla si in alte 25 de localitati care momentan depasesc 3 cazuri la mia de locuitori. Insa, decizia finala se va lua abia vineri, in 5 februarie, la rata calculata din nivelul acelei zile.

Pe de alta parte, reprezentantii ISJ Timis spun ca scolile din judet sunt aprovizionate cu materiale sanitare si urmeaza sa primeasca stocuri noi, astfel incat sa poata desfasura activitatea fara probleme.

„Timisoara este pe scenariul rosu in aceasta saptamana, ca atare, daca este in scenariul rosu si incepand cu 8 februarie, la scoala vor reveni elevii din invatamantul primar si prescolarii. Poate este benefic acest debut care nu este in forta, ci este etapizat. Revenirea la scoala se face treptat si cu siguranta este foarte bine, pentru ca avem o responsabilitate fata de elevi, fata de parinti si cadre didactice.

Pe langa stocurile de materiale care exista la nivelul unitatilor de invatamant, care acopera 3 luni activitatea didactica, unitatile administrativ teritoriale sunt dispuse sa suplimenteze aceste stocuri si Inspectoratul Scolar Timis vine cu stocurile achizitionate in decembrie si care vor merge in unititatile de invatamant”, a precizat Marin Popescu, inspectorul general al ISJ Timis.

In tot acest timp, un numar tot mai mare de profesori se incriu si se programeaza pentru a fi vaccinati impotriva COVID 19. Pana acum, aproximativ 56% dintre angajatii din invatamant s-au inscris pe platforma de vaccinare, respectiv 4.578 de oameni.

„Exista 3 fluxuri pentru cadre didactice, ele vor fi active peste o saptamna. In aceasta saptamana suntem intr-o zona de asteptare pentru vaccinare, prioritare fiind persoanele de peste 65 de ani. Aceasta este situatia. Cele doua fluxuri din Timisoara si unul din Lugoj sunt destinate cadrelor didactice. Speram sa nu mai mearga colegii nostri sa se vaccineze in alte judete”, a adaugat Marin Popescu.

Medicul Mihai Gafencu de la Spitalul de Copii din Timisoara subliniaza masurile esentiale, a caror respectare va insemna protejarea elevilor si profesorilor deopotriva.

Este foarte bine sa inceapa scoala pentru grupele de varsta mica, adica clasele primare, gradinitele, si, poate in etapa a doua, pana la clasa a VIII-a. Sunt studii foarte clare care arata ca copiii nu au fost imbolnaviti prin contact cu alti copii. Pe de alta parte, despre noile tulpini nu putem face precizari pentru ca circula de prea putin timp. Masura de deschidere luata e laudabila pentru un popor ordonat, care sa respecte si sa aiba posibilitatea sa respecte conditiile cerute, pe care Organizatia Salvati Copiii le-a pus inca din august anul trecut intr-un document si le-a inaintat ministerului de resort. Autoritatile locale din sate, comune si orase mici vor avea probleme mai ales in zonele sarace cu respectarea conditiilor si cu cheltuielile. Distantarea, igiena mainilor, aerisirea claselor, spatierea copiilor, protejarea profesorilor, mai ales in contextul vaccinarii aflata in derulare, sunt conditii esentiale care trebuie asumate de conducerile scolilor si controlate, pentru ca numai asa vom fi in siguranta„, a declarat medicul Mihai Gafencu de la Spitalul de Copii Louis Turcanu din Timisoara.

Deciziile finale in privinta modului in care se vor desfasura orele de curs, durata acestora, dar si toate detaliile legate de felul in care se vor stabili momentele in care scenariile de invatamant se pot schimba urmeaza sa fie stabilit joi, in 4 februarie, printr-un ordin de ministru.

UPDATE: Ordinul care reglementeaza reinceperea cursurilor fizice. Conditiile in care vin elevii la scoala 

VIDEO: George Stefanita

Exit mobile version