Opinia Timisoarei

Conjunctivita, afectiunea care ne da batai de cap vara. Sfaturile medicilor de la Spitalul CFR din Timisoara

close up of healthy and irritated red eyes

TIMISOARA. Polenul multor plante face ravagii printre timisorenii alergici, al caror numar a crescut insemnat in ultimii ani. Medicii de la Spitalul CFR din Timisoara vin cu sfaturi pentru cei care au probleme in aceasta perioada din an.

CITESTE SI: Dimineata in care vom avea doar 13 grade la Timisoara. Anuntul meteorologilor

Conjuctivita, sau ‘boala ochilor rosii’ este afectiunea care pune mari probleme in perioada verii. Ea se manifesta la orice varsta, initial la un ochi, pentru ca in 2-3 zile sa fie afectat si celalalt.

Exista mai multe tipuri de conjunctivita: virala, cauzata de virusuri care provoaca raceli obisnuite, si se transmite usor de la o persoana la alta prin contact direct sau prin obiecte contaminate, bacteriana, care se caracterizeaza prin secretii galbene sau verzi, si poate afecta ambii ochi, fiind contagioasa. Forma alergica, ce apare în urma reactiilor alergice la polen, praf, par de animale, nu este contagioasa, dar este iritativa si poate fi cauzata de expunerea la fum, clorul din piscine sau alte substante chimice.
Exista si cauze favorizante: igiena defectuoasa, caldura sau umezeala.
Ochiul cu conjunctivita nu doare, vederea nu este afectata, exceptând cazurile când apare afectare corneana (kerato-conjunctivita) insotita de fotofobie.
Semnele si simptomele conjunctivitei:
Inrosirea ochiului
Secretii galbene, purulente
Senzatie de nisip in ochi
Lipirea pleoapelor dimineata la trezire
Senzatie de arsura
Mancarime – in formele alergice„, transmir specialistii de la Spitalul CFR Timisoara.

In cazul in care suferim de aceasta afectiune, trebuie sa mergem la un oftalmolog pentru ca acesta sa stabileasca cu exactitate despre care dintre variante este vorba si ce tratament sa aplicam.

Diagnosticul clinic pozitiv este stabilit de medicul oftalmolog si se bazeaza pe simptomatologia, uneori alarmanta, iar diagnosticul etiologic de certitudine se stabileste prin examen bacteriologic al secretiei conjunctivale. Testele alergologice efectuate de medicul alergolog completeaza gama de investigatii.
Tratamentul conjunctivitei depinde de cauza acesteia si consta in comprese reci si lacrimi artificiale atunci cand vorbim de cea virala, antibiotice in cazul celei bacteriene, antihistaminice in cazul celei alergice, si evitarea expunerii la iritanti si spalarea ochilor cu apa curata in cazul conjunctivitei iritative. Durata tratamentului este intre 7 si 10 zile.„, transmit medicii.

In cadrul Ambulatoriului Spitalului Clinic CF Timisoara functioneaza un cabinet de oftalmologie. Programarile pot fi facute la telefon 0742892352, intre 09:00 si 15:00, de luni pana vineri.

Exit mobile version