Opinia Timisoarei

Consilierii locali din partidul primarului Nicolae Robu NU sunt de acord cu alungarea biciclistilor din centrul Timisoarei. Ce solutii ofera?

TIMISOARA. Biciclistii au interdictie la pedalat prin centrul Timisoarei, la orice ora, in orice zi si pe orice anotimp, decizie luata de Comisia de Circulatie din cadrul Primariei Timisoara, cel mai probabil la indemnul primarului Nicolae Robu, care s-a plans ca e plin de teribilisti care dau peste copiii si batranii ce ies la promenada pe strazile pietonale. Amenda pentru cei care nu respecta indicatoarele montate de primarie este de peste 600 de lei, conform unui politist din cadrul Politiei Locale.

CITESTE SI: Biciclistii, INTERZISI de tot in CENTRUL ISTORIC al Timisoarei, la orice ora si pe orice anotimp. Ce restrictii noi au aparut in oras?

Decizia a fost luata direct, fara a mai trece prin Consiliul Local Timisoara, care in 2013 a interzis pedalatul prin centrul Timisoarei la orele de varf, in plin sezon.

opiniatimisoarei.ro a contactat consilierii locali PNL, subordonatii primarului Nicolae Robu in partidul pe care acesta il conduce in judetul Timis. Unii dintre ei dau exemple alte tari din Europa, in care pietonii si biciclistii circula laolalta pe strazile pietonale, in mod civilizat si respectand legislatia in vigoare.

In Codul Rutier zona pietonala este definita foarte clar: „perimetrul care cuprinde una sau mai multe strazi rezervate circulatiei pietonilor, unde accesul vehiculelor este supus unor reguli speciale de circulatie, avand intrarile si iesirile semnalizate in conformitate cu prevederile legale”. Sunt orase in care biciclistii au voie sa pedaleze, dar cu viteza maxima de 5 km/h, in caz contrar riscand amenzi drastice.

Consilierii lui Robu, membri PNL, pot fi impartiti in 2 categorii: unii sunt de acord cu decizia Comisiei de Circulatie, altii sustin ca era suficienta restrictia existenta, iar altii ii ofera solutii primarului Timisoarei, dand exemplu celebra Mariahilfer Strasse, unde spatiul pietonal este impartit intre pietoni, biciclisti si rolleri. Mai mult, un consilier local le sugereaza specialistilor primariei sa cumpere aparate radar mobile politistilor locali, pentru a-i putea prinde pe teribilistii ce au bagat in sperieti pietonii.

Iata care sunt opiniile consilierilor locali PNL cu privire la interdictia aplicata biciclistilor in centrul Timisoarei, dar si pe strazile pietonale Marasesti si Alba Iulia! Pentru moment, pentru ca primarul Nicolae Robu ne-a declarat, inca de vineri, ca si restul strazilor aflate acum in santier, care vor fi pietonale, vor fi interzise biciclistilor. Este vorba despre 10 strazi incluse in proiectul de reabilitare a centrului istoric, care vor deveni pietonale in urma modernizarii pe fonduri europene, dar si de alte 4 strazi aflate acum in santier, pe fonduri de la bugetul local.

Adelina Tirziu – PNL: „Luandu-ne dupa ce se intampla in alte orase, nu mi se pare normala o interdictie completa. Mi se pare normal sa fie o limita, dar cu limite inclusiv de orar si de viteza. Asta e pozitia mea personala, in primul rand. Am fost prin Viena, pe Mariahilfer Strasse, acolo circula biciclisti, dar nu cu viteza”.

Constantin Stefan Sandu – PNL: „Parerea mea este ca trebuia discutata o decizie de acest gen in plenul Consiliului Local, pentru ca are impact asupra orasului. Era absolut normal ca CLT sa decida. Trebuiau avute in vedere mai multe solutii, personal optez pentru cea care este in mai multe orase europene, care nu interzice circulatia biciclistilor in zonele pietonale, ci le impune o limita de viteza de 5 km/h. Pe Mariahilfer Strasse, in Viena, stau politistii cu radare, amenzile ajung pana la 100 de euro acolo. Este una dintre cele mai importante strazi ale lumii, utilizata zilnic de mii de oameni, este incomparabila aglomeratia cu Timisoara”.

Simion Mosiu – PNL: „E cea mai curioasa pozitie, mi se pare, luata de Chis Culita, el e seful Comisiei de Circulatie. A fost o decizie care cred ca in final i-a fost impusa primarului. In primul rand, Comisia de Circulatie trebuie schimbata, pentru ca sunt acolo niste dinozauri, de 20 de ani, care se pare ca sunt rupti de realitatea din oras. In afara de a pune semne peste semne, de a interzice si a face in beneficiul firmei Rosign, de altceva nu sunt in stare. Decizia ar trebui revizuita, in sensul ca mi se pare mult mai oportun sa se impuna o limita de viteza cum e peste tot in lume. Politistii locali ar trebui sa dea amenzi, desi nu sunt dotati. Amenzile ar trebui sa fie conform consiliului local de pana la 2.500 de lei, dar in primul rand Politia Locala trebuie sa fie dotata, la initiativa acestei iresponsabile comisii, cu radare mobile, respectiv gen pistol, ca sa poata sa-si dea cu parerea. Fara radar, nu cred ca Politia Locala e
in stare sa-si dea cu presupusul daca a mers unul cu viteza sau nu. Ar trebui dotati si atunci toata lumea ar trebui sa circule linistit, cum e in toata lumea, civilizat”.

Grigore Grigoroiu – PNL: „Din punctul meu de vedere, personal, as putea spune ca e buna decizia, eu am foarte multi prieteni cu copii mici. De foarte multe ori, stand cu ei pe terasa, au fost cat pe aci sa-i calce pe acei copii. Copiii se jucau, noi eram pe terasa, beam o cafea, un ceai, copiii erau langa noi, sunt plini de energie, nu stau locului. Nu trebuie generalizat, dar sunt foarte multi. Daca amendezi cativa, oricum nu asculta. Eu cred ca e foarte bine ca s-a interzis, daca cumva un biciclist trecea pe langa un copil si Doamne fereste se intampla ceva tragic, atunci am fi interzis. Mai bine ca s-a facut inainte, decat sa se intample ceva grav”.

Vasile Ruset – PNL: „In orele de varf, am si vazut anumite situatii, e bine sa se interzica. Sunt alte ore cand nu este aglomerat pietonal, se poate face un studiu cand nu e folosit atat de mult centrul, atunci poate fi data permisiunea de a se merge pe biciclete, pe role sau pe scutere electrice, cum au aparut, dar cu o viteza moderata. Politia locala ar trebui sa atentioneze cand vede pe unul care face spectacol”.

Ovidiu Ciuhandu – PNL: „Eu zic ca e bine ce decizie s-a luat. Nu e normal ca pe unde circuli cu piciorul sa vina ala si sa ma claxoneze si sa ma dau la o parte. Daca ar fi pista de biciclete, n-am treaba. Eu ma duc cu copilul sa ma duc sa ma plimb, sa ma relaxez, am vazut acum 2-3 luni cum intrau biciclisti printre oameni, ca ei au dreptul. Aici e o chestie de educatie si de respect reciproc. Este exact cum nu sunt de acord sa mearga cetateni pe pista de biciclete. Daca nu este pista de biciclete, atunci e dreptul meu ca si pieton, sa nu fiu deranjat. Nu trebuie compromisuri, daca se fac piste de biciclete, sa fie liber”.

Maria Saracan – PNL: „Nu sunt foarte la curent cu asta. Nu stiu de ce au ajuns la concluzia asta, probabil ca unii au fost deranjati. Eu personal nu am fost deranjata, dar am vazut multe persoane care circula cu viteza. Trebuie sa se gandeasca rapid un traseu si pentru ei, acolo nu se pot trasa, dar sa se faca undeva o traversare si pentru ei. E bine sa se plimbe lumea in liniste, dar imediat trebuie sa se gaseasca o solutie si pentru biciclisti. Nu cred ca poti sa marchezi in centru, dar un semn ceva… pentru circulatia celor cu copii, e corecta decizia. Probabil ca va mai fi discutat subiectul, nu cred ca va ramane asa”.

Petrica Folica – PNL: „Stiti ce se intampla? Eu am foarte multi batrani la mine in colegiu, ei sustin ca este o problema cu acesti teribilisti. E o problema. Eu am vazut ca au facut o pista de biciclisti exact cum prevede legea, in continuarea carosabilului, nu pe trotuar. Daca este legal, atunci trebuie sa ramana asa, daca nu, atunci trebuie sa revenim. Am intalnire la Comisia de Dezvoltare si de Urbanism, o sa ma uit sa vad ce au facut”.

Florian Stoian – PNL: „Am vazut si eu, dar in consiliu nu s-a discutat treaba asta. Eu ce sa spun, nu exista pista de bicicleta pe centru. Normal, daca nu e pista, n-ar avea de ce sa circule. Au destule, pot sa mearga pe altele. Eu n-am mai fost prin centru demult. Eu zic ca e bine sa nu circule, sa mearga lumea, am fost la Iasi, in alte orase tot ce e pietonal e pietonal, e superb, eu sunt de acord. Sa nu circule pe centru, nu-s piste, unde sa circule, printre lume”?

9 consilieri locali au binevoit sa ne precizeze pozitia lor. Vasile Vesa, Radu Dimeca si Ciprian Jichici nu au putut fi contactati pentru a-si spune opiniile. Viceprimarul Dan Diaconu s-a scuzat ca este intr-o sedinta si nu a putut raspunde la intrebarea noastra. Mai apoi nu a mai putut fi contactat.

Potrivit reprezentantilor Primariei Timisoara, componenta Comisiei de Circulatie din cadrul Primariei Timisoara este urmatoarea:

Presedinte – Nicolae Robu – Primarul Municipiului Timisoara
Vicepresedinte – Dan Diaconu – Viceprimarul Municipiului Timisoara
Secretar Executiv – Culita Chis – Director Directia Tehnica

Membri:
Ciprian Cadariu – Arhitect Sef – Primaria Municipiului Timisoara
Dorel Cojan – Director – Directia Politia Locala
Ioan Ganciov – Sef Serviciu Drumuri, Poduri si Utilitati Hidrotehnice – Primaria Municipiului Timisoara
Ovidiu Radulescu – Sef Sectie RATT
Vasile Olar – Sef Birou Drumuri si Poduri – Primaria Municipiului Timisoara
Adrian Colojoara – Sef Serviciu Transport si Siguranta Circulatiei – Primaria Municipiului Timisoara
Dumitru Domasnean sau persoana imputernicita de acesta – reprezentant al Biroului Politiei Rutiere Timisoara
Ioan Goia – Director General RATT
Dan Robescu – Sef Serviciu Banca de Date Urbana si Cadastru – Primaria Municipiului Timisoara
Cristina Gavra – Sef Birou Transport – Primaria Municipiului Timisoara
Nastasia Pop – Consilier Birou Transport – Primaria Municipiului Timisoara
Adrian Ghinea – Consilier Compartimentul Siguranta Circulatiei – Primaria Municipiului Timisoara
Constantin Pascu – Consilier Biroul Drumuri si Poduri – Primaria Municipiului Timisoara
Lidia Vilceanu – Consilier Birou Transport – Primaria Municipiului Timisoara
Ciprian Vlad – Asociatia Societatea Metropolitana de Transport Timisoara
Teodor Pesteleu – Reprezentant transportatori autorizati sa presteze serviciul de transport persoane in regim de taxi in municipiul Timisoara.

Exit mobile version