„Timisorenii au nevoie de servicii sociale!”, spun in cor reprezentantii mai multor organizatii umanitare din oras. Strigatul disperat al acestora vine dupa ce au aflat ca mai multi alesi locali vor ca, de la anul, asociatiile sa nu mai fie scutite de la plata impozitului pe cladiri. Propunerea a fost semnata de consilierii PSD Traian Stoia si Radu Toanca, taranistul Valentin Moldovan, liberalul Petru Ehegartner, pedelistul Ovidiu Ciuhandu si udemeristul Szabo Francisc. Proiectul va fi dezbatut la plenul CLT de martea viitoare.
Conform unui proiect de Hotarare din 17 noiembrie se interzice orice scutire de la plata impozitului pe cladiri incepand cu 2011. Aceste scutiri se acordau individual de catre Consiliul Local prin Hotarare, pe baza prevederilor art. 250 alin. 1 pct. 19 din Codul fiscal pentru cladirile in care se desfasoara activitati social umanitare. Procedura de pana acum impunea verificarea la fata locului de catre inspectorii Directiei Fiscale a modului de folosire a fiecarei cladiri. In urma verificarii, Directia Fiscala propunea Consiliului Local scutirea de impozit.
„Asigurarea serviciilor sociale pentru cetatenii Timisoarei este responsabilitatea Consiliului Local. Organizatiile noastre sunt furnizori acreditati de servicii sociale, a caror utilitate a fost recunoscuta de Consiliul Local, care participa si la finantarea acestor servicii, conform conventiilor de colaborare aprobate individual prin Hotarare de Consiliul Local. Timisoara a fost recunoscuta de multe ori la nivel national si international ca model de buna practica, datorita acestor parteneriate public-private. In timpul vizitei lor in Timisoara, sefi de state si inalti oficiali europeni au inclus si vizitarea serviciilor noastre si au apreciat sprijinul si implicarea Primariei si a Consiliului Local: Majestatea Sa, Regina Beatrix a Olandei, Baronesa Emma Nicholson. De aceea, ne exprimam ingrijorarea fata de proiectul de hotarare, mai ales in conditiile actuale, cand alocarile bugetare au scazut datorita crizei economice si ne luptam cu totii sa gasim alte resurse pentru a compensa aceste reduceri„, se arata intr-un comunicat semnat de reprezentanti ai Fundatiei „Pentru Voi”, Societatea Romana Speranta, Federatia Caritas si Serviciul de Ajutor Maltez.
Aceste asociatii au propus, nici mai mult, nici mai putin decat renuntarea la acest proiect de hotarare si elaborarea de catre Consiliul Local a unei hotarari cu caracter normativ, prin care sa stabileasca conditiile generale de acordare a scutirilor, in aplicarea competentelor stabilite prin Codul fiscal. O alta solutie gandita este ca scutirea de plata sa se faca numai pentru cladirile aflate in proprietatea unor asociatii, fundatii si culte, utilizate fara plata unei chirii pentru activitati social-umanitare fie de Consiliul local al municipiului Timisoara sau de institutiile publice finantate de la bugetul local, fie in parteneriat constituit intre Consiliul local Timisoara si organizatiile proprietare ale constructiilor, pe baza unei intelegeri aprobate prin hotarare prealabila a Consiliului local.
„Oricine poate avea in familie un copil sau un nepot cu autism sau cu sindrom Down.
Pentru 180 de familii din Timisoara aflate in aceasta situatie, centrele de zi si locuintele protejate ale Fundatiei „Pentru Voi” reprezinta singura sansa de a avea o viata decenta si de a beneficia de sprijin specializat. Noi am dezvoltat aceste serviciii deoarece nu existau in Timisoara: am scris proiecte, am atras fonduri de la donatori externi si de la Uniunea Europeana pentru a construi cladirile in care se desfasoara activitatile noastre, tocmai pentru ca am inteles ca limitarile bugetului local nu permiteau Primariei sa investeasca in constructia cladirilor. In toate cladirile noastre, oferim servicii in parteneriat cu Primaria si cu Consiliul Local care ne sunt alaturi de 15 ani. Speram ca vor ramane alaturi de noi si de cetatenii Timisoarei care au copii cu dizabilitati si in viitor”, a declarat Laila Onu, director executiv al Fundatiei „Pentru Voi”.
Petru Ehegartner, unul dintre semnatarii proiectului, a explicat ca asociatiile care ofera servicii sociale sunt scutite, anual, de la plata impozitului pe cladiri de circa 300.000 de lei noi. „Motivatia acestui proiect este ca nu toate asociatiile beneficiaza de scutiri de la plata impozitului pe cladiri si sunt si chestiuni discriminatorii. In plus, unele dintre asociatii au si alte activitati, din care au venituri. Consiliul Local va continua sa sprijine proiectele lor, pe baza unui audit. Aceasta solutie e mai transparenta si mai echitabila fata de toata lumea. S-a facut un calcul si in fiecare an se acorda scutiri de 300.000 de lei noi la impozitele pe cladiri ale acestor asociatii”, a spus consilierul local.
Ce servicii ofera asociatiile pentru cazurile sociale
Fundatia „Pentru Voi” ofera servicii sociale comunitare pentru 180 adulti cu dizabilitati intelectuale si familiile lor. In Timisoara este singura organizatie care ofera aceste servicii adultilor cu dizabilitati intelectuale, motiv pentru care exista o lunga lista de asteptare. Cladirile aflate in proprietatea Fundatiei „Pentru Voi„ sunt folosite pentru activitati social-umanitare, conform unui parteneriat semnat in 2005.
Societatea Romana Speranta este o asociatie neguvernamentala, umanitara si nonprofit din Timisoara, infiintata in 1990, cuprinzand in 2010 peste 1000 familii cu persoane (copii si adulti) cu handicap mental din Timisoara si judet. Dintre serviciile sociale oferite de noi se numara centrul respite/ centrul de criza situat intr-un imobil, proprietate a Societatii Romane Speranta, din Timisoara, str. Ana Ipatescu, nr.54.
Serviciul de Ajutor Maltez din Timisoara ofera servicii sociale pentru 190 persoane din diferite categorii dezavantajate: batrani, bolnavi, persoane cu dizabilitati, someri, familii cu probleme, copii orfani, femei abuzate, persoane fara adapost. Aceste servicii se impart in doua categorii mari: Ajutor material si consiliere sociala si Servicii sociale permanente (Caminul de batrani, Centru de zi, Clubul „Seniorilor”, Ingrijirea varstnicilor la domiciliu; Cantina sociala „Bucataria are roti”).
Federatia Caritas a Diecezei Timisoara se dedica tuturor formelor de ajutor social, comunitar, desfasurandu-si activitatea sub deviza „Suntem aici pentru toti oamenii”. Fundatia are proiecte medico-sociale – centre de ingrijire la domiciliu; programe cu si pentru copii, pentru femei victime ale violentei domestice si persoane fara adapost, azil de noapte; cantine sociale; ofera asistenta si consiliere pentru persoane cu handicap; detine un centru de integrare si reintegrare socioprofesionala a persoanelor fara adapost, un centru de ingrijire paliativa – Hospice; deruleaza programe pentru rromi etc.