Opinia Timisoarei

Consiliul Judetean Timis vrea sa ia credit pentru renovarea Castelului Huniade din Timisoara. Este nevoie de 50 de milioane de euro

TIMISOARA. Consiliul Judetean Timis are in vedere contractarea unui credit pentru a incepe lucrarile de renovare a Castelului Huniade din Timisoara, cea mai veche cladire din Timisoara, construita intre anii 1308–1315 de Carol Robert de Anjou si reconstruita dupa cutremurul din 1443 – 1447 de catre Ioan de Hunedoara.

Documentatiile sunt inca blocate la Bucuresti, la Institutul National al Patrimoniului, iar banii ce ar putea fi obtinuti din fonduri europene nu ar fi suficienti pentru toate lucrarile.

CITESTE SI: Vom avea scoala de pilotaj si parasutism, loc special pentru festivaluri mari, heliport. Planurile pentru Aeroportul Utilitar Cioca de la Timisoara

Presedintele Consiliului Judetean Timis, Alin Nica, spune ca este nevoie de vreo 50 de milioane de euro pentru renovari complete la Castelul Huniade. Deja au fost identificate surse de finantare.

Castelul Huniade e una din prioritatile noastre strategice si avem deja mai multe variante. Vom reabilita acest castel, chiar daca va fi nevoie sa luam un credit pentru el, desi acum sunt cateva variante. Costul e de vreo 50 milioane de euro al realizarii acestui element de infrastructura culturala. Avem varianta pe Programul Romania – Ungaria, noul program, putem accesa maxim 10 milioane de euro. Sau prin Compania Nationala de Investitii. L-am si depus spre finantare acolo si executie, dar avem probleme cu Institutul National al Patrimoniului care de un an de zile nu ne da documentatia tehnica de avizare a lucrarilor de interventie ca sa putem sa mergem mai departe cu acest proiect”,  a declarat pentru opiniatimisoarei.ro Alin Nica, liderul CJ Timis.

Din pacate, documentatiile sunt blocate la Bucuresti, iar Consiliul Judetean Timis face demersuri luna de luna pentru a debloca situatia, astfel incat in anul 2023 sa se poata deschide publicului macar o aripa a acestui castel.

Era inclus inca din 2019 in Programul National de Reabilitare a Monumentelor Istorice, dar se pare ca Bucurestiul, desi insistam lunar, e total dezinteresat de realizarea acestor lucrari. Am vazut ce s-a intamplat la Palatul Baroc, ca a durat 25 de ani ca acest palat sa ajunga intr-o stare cat de cat buna si sa-l putem deschide publicului. Nu vreau sa se intample acelasi lucru cu Castelul Huniade si, de aceea, vrem sa luam de la Bucuresti documentatia asta, nu mai acceptam sa facem si proiectul tehnic cu ei. Il facem noi, l-am inclus deja in bugetul judetului pe anul acesta, dar iata ca nu ni s-a transmis aceasta documentatie ca sa nu o luam din nou de la zero cu Castelul Huniade. Ambitia noastra este sa deschidem in 2023, in a doua jumatate a anului, macar o parte din castel catre public, fiindca e un simbol al Timisoarei”, a spus pentru opiniatimisoarei.ro Alin Nica.

In ceea ce priveste o eventuala finantare europeana, desi se incadreaza, este eligibil, Castelul Huniade se loveste de o alta problema, o regula noua ce va fi impusa de ADR Vest, organismul care se ocupa de fondurile europene. Oricum, suma de 5 milioane de euro, cel mult, la care s-ar incadra, ar fi mult prea mica.

O sa avem in vedere ca acest tip de obiective sa nu mai poata fi finantate, dupa ce au renuntat din motive determinate de beneficiar, adica un beneficiar care nu a facut nimic pe actualul program si a asteptat sa inceapa urmatorul program de finantare. Mi se pare normal. Banii se pierd din aceste motive. Sunt mai multe proiecte de acest tip care nici nu au pornit. Teoretic el (Castelul Huniade – n.r.) este incadrat in monument de Clasa A, in urban, este eligibil. Plafonul va fi in jur de 5 milioane de euro. Probabil se va lovi de aceasta regula, ca proiectele esuate in programele trecute sa nu mai poata fi finanate. Probabil in 2022 luam decizia asta”, a declarat Sorin Maxim, directorul ADR Vest.

Va reamintim, lucrarile de consolidare la Castelul Huniade din Timisoara, care gazduieste Muzeul National al Banatului, au inceput in anul 2006. Primii bani, pentru consolidare, 12 milioane de lei, au fost alocati de Consiliul Judetean Timis.

Constructorul a gasit, de-a lungul vremii, mai multe probleme, inclusiv crapaturi mult mai adanci decat estimase proiectantul, astfel incat a fost necesara refacerea unei bucati uriase de zid.

Pentru aceasta a fost nevoie si de innoirea documentatiei, constructorul a cerut o reevaluare a costurilor, iar cei de la Consiliul Judetean Timis nu au fost de acord cu aceasta solicitare. Santierul a fost oprit pana in anul 2010 cand au fost reluate lucrarile.

In 2016 in spatiul public a izbucnit un scandal, dupa ce in Sala Cavalerilor a plouat si s-au produs infiltratii. Atunci s-a luat decizia de a fi mutate exponatele.

Intre timp, dincolo de consolidare, Consiliul Judetean Timis a incercat sa obtina finantare din fonduri europene pentru continuarea lucrarilor cu reabilitarea. Din pacate, s-a incadrat la o suma prea mica, astfel ca s-a renuntat la aceasta idee. Apoi, fostul secretar de stat in Ministerul Culturii Ion Ardeal Ieremia anunta ca este posibil ca acest obiectiv sa primeasca banii necesari de la Institutul National al Patrimoniului. Zis și facut primul pas, iar INP a demarat licitatia pentru documentatia necesara. Contractul pentru proiectare a fost iscalit in mai 2020.

Odata realizata consolidarea, a fost prevazut inca din 2008 si un proiect de renovare, insa acesta necesita o actualizare, pentru ca cel vechi n-a mai fost pe placul celor care s-au succedat la sefia Consiliului Judetean Timis. Potrivit acelui proiect, suma necesara reabilitarii acestei cladiri simbol din Timisoara se ridica la 8 milioane de euro.

Castelul Huniade este socotit drept cea mai veche cladire din Timisoara inca in picioare. A fost construit intre 1308 si 1315, in vremea lui Carol Robert de Anjou, si reconstruit in timpul lui Iancu de Hunedoara, intre 1443 si 1447. Castelul medieval a fost distrus in asediul Timisoarei din 1849 și refacut in forma sa actuala in 1856.

 

Exit mobile version