TIMISOARA. Lucrarile la cea mai mare Clinica de Mari Arsi din tara, la Timisoara, sunt aproape gata. Inceput la sfarsitul anului trecut, santierul e pe cale sa se incheie in scurta vreme. Clinica de Mari Arsi se amenajeaza intr-un imobil rezultat din extinderea cladirii Casa Austria, apartinand Spitalului Judetean Timisoara, si va costa aproximativ 5 milioane si jumatate de euro, cu tot cu aparatura.
Pe 500 de metri patrati au fost construite mai multe rezerve speciale pentru bolnavii in stare grava, o sala de operatii, dar si spatiile de pregatire si post operatorii.
„Se lucreaza intens. Trebuie sa finalizam lucrarea la cheie, din punct de vedere al constructiei, cel tarziu in prima jumatate a lunii decembrie, pana in 10-15 ale lunii. Este ceva de nedescris, este impecabil. Va fi ceva de rang mondial”, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro medicul Marius Craina, managerul Spitalului Judetean din Timisoara.
Constructia Clinicii de Mari Arsi de la Timisoara, prin extinderea de la Casa Austria, se ridica la aproximativ 2 milioane de euro. La aceasta suma se va adauga contravaloarea dotarilor, de peste 3 milioane.
„La constructie, pentru ambele segmente, unul in desfasurare si celalalt pe care il facem anul viitor, proiectul de executie, se duce undeva la 5-7 milioane de lei, deci pana in 2 milioane de euro, bani de la Consiliul Judetean Timis, care exista deja. Pentru prima parte, care deja se executa, banii sunt alocati, iar la rectificare sau la inceputul anului viitor, luam pentru cea de-a doua parte, pentru finalizarea ultimelor 2 boxe„, declara pentru opiniatimisoarei.ro dr. Marius Craina.
Daca din punct de vedere al constructiei, lucrarile se apropie cu pasi repezi de final, si pentru achizitia aparaturii vestile sunt optimiste. Banii pentru dotarea clinicii cu dispozitive medicale de ultima generatie urmeaza sa vina de la Ministerul Sanatatii.
„Vizavi de aparatura, saptamana trecuta am primit de la Ministerul Sanatatii un prim semnal, in sensul ca au primit adresa noastra, au luat-o in studiu si probabil ca ne vor acorda intreaga suma necesara. Acum trebuie sa vedem ce solutie gasim pentru achizitia aparaturii, avand in vedere ca ne apropiem de finalul anului si perioada de licitatie este depasita. Noi asteptam acum si confirmarea oficiala de la minister, dupa care serviciul nostru de achizitie trebuie sa gaseasca solutia legala ca sa dea drumul la procedura de achizitie. Suma ceruta, estimata de noi, pentru Centrul de Mari Arsi este de 17 milioane de lei”, a completat pentru opiniatimisoarei.ro Marius Craina.
Personalul de la Clinica de Mari Arsi de la Timisoara, scolit in clinici de top din Europa!
Reprezentantii Spitalului Judetean din Timisoara se grabesc sa scoata la concurs posturi, pentru a putea angaja personalul necesar care urmeaza sa lucreze in Clinica de Mari Arsi. Si, pentru ca acest segment al Medicinei este unul aparte, medicii, asistentii, infirmierele si ingrijitoarele au nevoie de instruire speciala.
„Vrem sa trimitem personalul in centre specializate, centre cu experienta, centre in care se desfasoara aceasta activitate de ani de zile, in strainatate, cu fonduri obligatoriu de la Ministerul Sanatatii si, sigur ca, daca ne vom intelege cu clinicile respective pentru anumite facilitati, adica sa nu plateasca taxa de scolarizare, sa-i lase sa participe la activitati diverse, cazarea sa fie sub forma de bursa si asa mai departe… o sa incercam sa obtinem cele mai bune solutii pentru ei”, a mai spus pentru opiniatimisoarei.ro Marius Craina, managerul Spitalului Judetean Timisoara.
Chiar daca aceasta Clinica de Mari Arsi va avea doar 5 paturi (boxe), fiecare dintre pacientii internati aici va avea nevoie de ingrijiri cu totul deosebite. Astfel, este nevoie de un numar mare de specialisti care sa lucreze in acest centru.
„Este nevoie de multe posturi. Este vorba de zeci de posturi, spre 50. Chiar daca vorbim de un compartiment de 5 paturi, este nevoie ca fiecare pat sa fie cu asistenta lui, cu infirmiera lui, e vorba de fiziokineto terapeuti, plus chirurgii care deservesc blocul operator, plus ATI, pentru ca vorbim de pacienti care stau luni de zile intubati in boxele respective. De-asta spun ca pregatirea personalului este vitala”, a incheiat Marius Craina.
Reprezentantii spitalului vor sa retrimita o adresa Ministerului Sanatatii, in care sa solicite urgentarea alocarii de fonduri pentru specializare, pentru a putea scoate la concurs posturile pentru Clinica de Mari Arsi pana la finele anului.
Desi Clinica din Mari Arsi din Timisoara ar urma sa aiba doar 5 rezerve, va fi cea mai mare din tara, in conditiile in care la Spitalul de Arsi din Bucuresti exista doar 4 rezerve destinate marilor arsi.
Astfel de clinici ar urma sa mai fie construite si in Cluj Napoca si Targu Mures, tocmai pentru a scurta timpul de interventie in cazul pacientilor cu arsuri pe suprafete mari.
Potrivit managerului Spitalului Judetean din Timisoara, daca Ministerul Sanatatii va acorda fondurile necesare pentru dotarea clinicii si specializarea personalului, Centrul de Mari Arsi isi va deschide portile si va putea primi pacienti la jumatatea anului viitor.